سينمای ما - مجموعه گزارش‌های سایت سینمای ما از جشنواره فیلم سینما حقیقت-1 / ...و ریچارد لیکاک افسانه‌ای وارد شد
چهارشنبه 14 بهمن 1388 - 0:10

I نظرسنجی I

بهترین فیلم جشنواره 28 را انتخاب کنید




سينماي جهان
من تسلیم شده‌ام
همه چیز با فیلمنامه آغاز می‌شود و به پایان می‌رسد
جورج كلوني این بار واقعا روانه بيمارستان شد
مریل استریپ امسال هم گزینه اصلی اسکار است
جیم شرایدن برای فیلم تازه‌اش دنیل کریگ را انتخاب کرد
سایت‌اند ساند 50 فیلمساز نامتعارف سینما را معرفی كرد
معرفی کامل فیلم «جی آی جو: ظهور کبرا» - حامد مظفری
سال‌هایِ از دست رفته (یادداشت گِئورگ ویلیامسون بر فیلم «تابستان» ترجمه پیمان جوادی)
گفتگویی با استاد ژاپنی انیمیشن جهان به بهانه نمایش فیلم تازه‌اش
قسمت‌های پنجم و ششم «اسپایدرمن» را نویسنده «زودیاک» می‌نویسد
فرار بزرگ (یادداشت برایان لوری –ورایتی- بر مجموعه تلویزیونی «فرار از زندان: فصل اول» ترجمه پیمان جوادی)
معرفی کامل «آدم‌های بامزه» - حامد مظفری


استشهادي براي خدا


  (34 رأي)

گارگردان :
علیرضا امینی
ماجراهای اینترنتی


  (20 رأي)

گارگردان :
حسین قناعت
تنها دوبار زندگی می‌کنیم


  (132 رأي)

گارگردان :
بهنام بهزادی
صداها


  (91 رأي)

گارگردان :
فرزاد موتمن
محاكمه در خيابان


  (317 رأي)

گارگردان :
مسعود کیمیایی
آقای هفت رنگ


  (67 رأي)

گارگردان :
شهرام شاه حسینی
نیش و زنبور


  (96 رأي)

گارگردان :
حميدرضا صلاحمند
کتاب قانون


  (342 رأي)

گارگردان :
مازیار میری
دو خواهر


  (1334 رأي)

گارگردان :
محمد بانکی



مجموعه گزارش‌های سایت سینمای ما از جشنواره فیلم سینما حقیقت-1
...و ریچارد لیکاک افسانه‌ای وارد شد
...و ریچارد لیکاک افسانه‌ای وارد شد


سینمای ما - صوفیا نصرالهی: دومین جشنواره سینما حقیقت آغاز شده و تماشای آثار به نمایش درآمده در این جشنواره فرصت مغتنمی است برای سینما دوستان تا فیلم‌هایی ببینند که دسترسی به آن‌ها ساده نیست. سایت سینمای ما با گزارش‌ها و اخبار روزانه این جشنواره را تعقیب خواهد کرد. گزارش روز اول و دوم؛ یک خبر و برنامه امروز جشنواره را این جا بخوانید.

سینما حقیقت 1

دومین جشنواره ی بین المللی فیلم مستند ایران، سینما حقیقت از سه شنبه 23مهر ماه کار خود را آغاز کرد.
اگر اتفاقی پیش نیاید هر روز جشنواره با نوشته ای درباره ی فیلم های سینما حقیقت این جشنواره را دنبال می کنیم.
یکی از بخش های امسال سینما حقیقت، چشم انداز سینمای مستند لهستان است. امروز فیلم" وایدا: سر صحنه ی کاتین" از پالادینو از این بخش به نمایش درآمد. این مستند درباره ی آندری وایدا فیلمساز مشهور لهستانی است. فیلم می تواند کارگاه فیلمسازی آندری وایدا هم به شمار رود چون در طول فیلم وایدا درباره ی سینما، بازیگری، تکنولوژی و خیلی چیزهای دیگر حرف می زند. مستند پالادینو هیچ ویژگی خاصی ندارد جز این که بازیگر نقش اول آن شخصیت جذابی مانند آندری وایدا است. دوربین در تمام مدت فیلم نزدیک وایدا است و واکنش ها و حرکات او را هنگام هدایت بازیگران یا چیدن صحنه کاملا زیر نظر دارد. بیشتر از این که درباره ی فیلم پالادینو صحبت کنیم، بعد از تماشای فیلم باید درباره ی وایدا حرف زد. رابطه ی وایدا با بازیگران یکی از جذابترین بخش های مستند است که البته کارگردان چندبار از آن استفاده کرده است. جایی از فیلم بازی بد کودک فیلم کاتین، وایدا را خسته و عصبی کرده است. اما وایدا کلافه گی اش را به بازیگر نشان نمی دهد. با آرامش برای کودک توضیح می دهد که چه می خواهد و صبر می کند. هر چند در تمام این مدت حرص می خورد. در رابطه با بازی بازیگرانش بسیار سخت گیر عمل می کند. حتی سیاهی لشگر ها هم از نظرش دور نمی مانند. کاملا معلوم است که بازیگر برایش اهمیت دارد. وقتی بازیگری برای شروع فیلمبرداری آماده نیست، وایدا می گوید باید صبر کرد تا بازیگر خودش آماده و مشتاق شود تا جلوی دوربین برود. وایدا در فیلم شوخ طبعی خاص خودش را هم دارد. با شوخی به تکنولوژی جدید طعنه می زند. و درباره ی دوباره دیدن فیلم هایش می گوید:"معمولا فیلم هایم را دوباره نمی بینم. ولی "کاتین" را سه بار دیدم. دفعه ی اول برای نمایش افتتاحیه فیلم بود. دفعه ی دوم کنار آنگلا مرکل در برلین نشسته بودم و دفعه سوم هم رییس جمهور یوشچنکو کنار دستم بود و خب نمی توانستم از کنار دست این دو نفر بلند شوم و بیرون بروم. بی ادبی جبران ناپذیری بود." اگر سوژه ی پالادینو شخصیتی به جذابیت وایدا نداشت احتمالا فیلمش خسته کننده از کار در میآید ولی حالا و با استفاده از موسیقی بسیار خوب مستند دیدنی و آموختنی شده است. وایدا جایی از فیلم درباره ی فیلمسازی می گوید:" فیلم ،فیلم است. من هر روز صبح بلند می شوم تا فیلم بسازم. زمانی هم که فیلم نمی سازم خودم را برای ساختن فیلم بعدی ام آماده می کنم." این شعار فیلمساز پیری است که فیلم های ماندگاری در تاریخ سینما دارد.
مستند بعدی باز هم از بخش سینمای مستند لهستان است: "زندگی برای زیستن" سخته ی م.آدامک. این یکی مستند هم سوژه ی جذابی داشت و هم پرداختش خوب بود. ایده ی درخشان فیلم آموزش به بچه های نابینا بود. نه از این آموزش های سطحی بلکه آموزش درست و خوب زندگی کردن. مستند درباره ی مدرسه ای برای بچه های نابیناست. این بچه ها در مدرسه یاد می گیرند که با تکیه بر حواس دیگر و قدرت تجسمشان زندگی عادی داشته باشند و خودشان از پس همه ی کارهایشان بربیایند. نخستین گام، آموزش خط بریل است اما نه برای آموختن الفبا. فقط برای لمس کردن و حس کردن و تجسم کردن. مهمترین هدف این مدرسه دادن نگاه و شناخت به کودکی است که از بد تولد نابینا بوده است. آموزش های آن ها عملی است و برخی از آن ها حتی برای کودکان بینا هم می تواند مفید باشد. از جمله بازیهایی که این بچه ها با هم می کنند و معلمشان آن ها را برای مبارزه و برنده شدن تشویق می کند. این بازی های کودکانه به این بچه ها که ممکن است به خاطر نقصشان احساس شکست کنند، تسلیم نشدن را یاد می دهد. کارگردان به هیچ وجه با حس ترحم به این بچه ها نزدیک نمی شود. فقط خیلی صریح و ساده نحوه ی کار این مدرسه و دانش آموزان آن را نشان می دهد. و بهترین لحظات را هم برای فیلمش دست چین کرده است. مثلا یکی از کارهای بچه ها در این مدرسه مرتب کردن موهای یکدیگر است. سکانسی را تصور کنید که چند تا بچه نابینا دارند موهای یکدیگر را سشوار می کشند. هنر کارگردان در این است که هیچ سکانسی را بیش از اندازه کش نمی دهد تا روی مشکل نابینایی بچه ها زوم کنیم. هیچ حس دلسوزی در کار نیست. این جا زندگی پرشور در جریان است. حتی رنگ لباس بچه ها هم از شادترین رنگ ها است. زیباترین سکانس فیلم اما جایی است که بچه ها دو به دو یکدیگر را محکم در آغوش گرفته اند و به پشت هم می کوبند. یک حس عجیب در این صحنه جاری است. یک سکانس کامل رومانتیک. موسیقی فیلم هم یک سلوی پیانو فوق العاده است که به اندازه از آن استفاده شده. این از بهترین فیلم های امروز بود: ترکیبی از زندگی و غم و شادی.

روز دوم


در دومین روز از جشنواره ی فیلم مستند ایران، سینما حقیقت میزبان مستندساز بزرگ انگلیسی ریچارد لیکاک بود. در ابتدای جلسه مجری لیکاک را چنین معرفی کرد:" امروز در خدمت لیکاک افسانه ای هستیم. می خواهیم در مورد کارنامه ی او یک توضیح کوتاه بدهیم. در مورد کارنامه ای که خلاصه کردنش کار سختی است. کارنامه ای که از ابتدای جوانی لیکاک آغاز شده و امروز در 87 سالگی همچنان ادامه دارد. او شاگرد رابرت فلاهرتی بزرگ بوده است. و فیلمبرداری "داستان لوییزیانا"ی فلاهرتی را بر عهده داشته است. اولین فیلم ایشان یک مستند سیاه و سفید صامت است که در مزارع موز پدرش فیلمبرداری شده. در دهه ی 70 مستند نهرو را در هند ساخت و در دهه ی 80 با روی کار آمدن ویدیو، فیلمسازی دیجیتال را هم تجربه کرده است. " بعد از صحبت های مجری و مترجم برنامه، حضار در سالن3 سینما فلسطین به تشویق پیرمرد سپیدموی جذابی پرداختند که با همسرش روی سن آمده بود. لیکاک به سختی و با کمک همسرش راه می رفت اما پرسش و پاسخ نشان داد که ذهن یکی از بزرگترین مستندسازان جهان، هنوز چقدر تیز و روشن است. لیکاک طنز گزنده ای داشت و صراحت برنده ای که البته همسرش هر از چند گاهی گفته هایش را تلطیف می کرد!(همسر لیکاک، والری لالوند فیلمساز و تهیه کننده است.)
اولین پرسش از لیکاک این بود که آیا تا به حال تهران بوده است؟ که استاد پاسخ داد:" من آنقدر جاهای مختلف رفته ام که یادم نمی آید که اینجا هم بوده ام یا نه؟!ولی گمان می کنم این اولین بار است که به تهران سفر می کنم."
سپس لیکاک درباره ی خودش و کارنامه و فیلم هایش توضیحاتی داد:"من عاشق فیلم ساختن بودم. مدتی طول کشید تا پول هایم را جمع کردم و بعد از چند سال یک دوربین خریدم. و به همراه دو تن از دوستانم به جزایر قناری سفر کردیم و من در آن جا فیلم ساختم. من با رابرت فلاهرتی به یک مدرسه می رفتم. فلاهرتی فیلم اولم را که یک مستند صامت درباره ی پرورش موز بود دید و همان جا به من گفت که من یک روز با تو کار می کنم. من هم با خودم گفتم:"چرت می گوید!" در زمان جنگ جهانی دوم در ارتش فیلمبرداری می کردم. به جز دوربین تفنگ هم همراهم بود چون سرباز هم بودم. بعد از جنگ شش میلیون آمریکایی دنبال کار بودند و من هم در نیویورک یکی از آن شش میلیون نفر بودم. شنیدم که فلاهرتی در هتل چلسی اقامت دارد. سراغش رفتم و او بلافاصله مرا استخدام کرد تا برای 14ماه "داستان لوییزیانا" را فیلمبرداری کنیم. بین فیلمسازهایی کمه من تا امروز با آن ها کار کرده ام، فلاهرتی بهترین است. فلاهرتی عاشق فیلمبرداری بود. گاهی دو تا دوربین داشتیم و او هم همراه من فیلمبرداری می کرد. در بین فیلم هایی که امروز می بینید "پرتره ی استراوینسکی" را 16 میلی متری فیلمبرداری کردم. خیلی هم فیلم را دوست داشتم. ولی تلویزیون هیچ وقت آن را پخش نکرد. آن ها فیلم را دوست نداشتند. من هم آن ها را دوست ندارم. "
لیکاک توضیحاتی هم درباره ی فیلم "کودکان ناظرند" داد. این فیلم که به همراه "پرتره ی استراوینسکی" و "موزهای جزیره قناری" در جشنواره ی سینما حقیقت به نمایش در آمدند، درباره ی تبعیض نژادی در آمریکا و مختلط شدن مدارس سفیدپوستان و سیاه پوستان بود.
لیکاک در رابطه با پیشینه تحصیلی اش هم توضیحاتی داد. او در هاروارد فیزیک خوانده است. او درباره ی رشته ی تحصیلی اش گفت:" در دانشگاه فیزیک خواندم تا بتوانم فیلم بسازم. یادم می آید که یک بار سر فیلمی برای سینک صدا دچار مشکلی شده بودیم و امکانات لازم را هم نداشتیم. اما من توانستم مشکل را حل کنم و همه ی این ها به خاطر این بود که فیزیک خوانده بودم. اگر الان می توانستم رشته ای انتخاب کنم حتما کامپیوتر می خواندم."
لیکاک در آخر حرف هایش یک dvd به حضار نشان داد و گفت که این dvd شامل 400 صفحه نوشته درباره ی لیکاک و زندگی و کارش و 100 عکس و بخش هایی از 97 فیلم مختلف است. اما جرات چاپش را ندارم. چون نوشتن کتاب درباره ی فیلمسازی فقط باعث می شود عطشتان بیشتر شود. من هر روز و همیشه دارم چیز نویی می سازم، البته در کنار همسرم که 20 سال است همراه من و تهیه کننده فیلم هایم هم هست.
بعد از این بخش سه فیلم از لیکاک به نمایش درآمد و پس از آن هم جلسه ی پرسش و پاسخ برگزار شد که مختصری از آن را می خوانید.
در ابتدای جلسه پرسش و پاسخ همسر لیکاک سخن گفت:" سلام خواهران و برادران ایرانی من. خوشحالم که این جا هستم و به ریکی(ریجارد لیکاک) افتخار می کنم."
سپس پرسشها از لیکاک شروع شد و با توجه به استقبال حضار مدت طولانی هم جلسه ادامه داشت.
-اولین پرسش از لیکاک درباره ی فرق مستند گزارشی با کارهای او بود؟" من فقط تماشا می کنم. امروزه هم با یک دوربین و میکروفن کوچک کار می کنم. من هیچ وقت نمی دانم فیلمم چه طور تمام می شود. فقط تماشایش می کنم تا خودش به پایان برسد. به تماشاگرم فرصت می دهم که خودش ببیند و فکر کند. این نحوه ی کار من است.
-آیا در فیلم هایتان صحنه ی بازسازی شده هم وجود داشته است؟نه هیچ چیز و هیچ وقت.(در ادامه ی جواب این سوال همسرش اضافه می کند که: هیچ وقت چنین اتفاقی نمی افتد چون وقتی مودبانه از کسی تقاضا می کنی که کاری را دوباره انجام بدهد، خیلی با دقت و بهبهترین نحو آن را انجام می دهد و نتیجه خیلی بد و احمقانه و فاجعه است!)
-درباره ی فیلم نهرو کمی صحبت کنید؟نهرو فیلم بسیار سختی بود. اما من موقع ساختن آن به نتیجه ی جدید رسیدم: این که نخست وزیرها هم مثل پادشاهان و ملکه ها بیشتر وقتشان در فرودگاه صرف می شود! چیزی که در فیلم های این چنینی خیلی اهمیت دارد رابطه سازی است.تو فقط نباید فیلمبردار باشی. و خب رابطه ی نهرو با من خیلی خوب بود. یادم است سر فیلمبرداری "پرتره ی استراوینسکی" یکی از دوستان استراوینسکی به او نوشیدنی تعارف کرد و استراوینسکی هم یک لیوان نوشیدنی به من داد.دوستش به من گفت:می دانی این یعنی چه؟معنی اش این است که تا ابد با هم دوست هستید. و خب این حرف حقیقت داشت.
-آیا خودتان فیلم هایتان را فیلمبرداری می کنید؟بیشتر مواقع سعی می کنم که خودم فیلمبرداری را انجام ندهم چون باعث می شود وقتی دوربین روشن می شود آن رابطه ی دوستی و نزدیک به هم بخورد.
-آیا از مستندهای ایرانی چیزی دیده اید؟نه ندیده ام.(در این جا همسر لیکاک با ابراز علاقه برای دیدن فیلمهای ایرانی گفت: شنیده ایم که فیلم های ایرانی بسیار زنده و تاثیر گذارند.)
-آیا نقدهای موافقان و مخالفان خودتان را می خوانید؟نه من نقدهایی خوانده ام که اگر آن ها را بخوانید اصلا باورتان نمی شود که مربوط به همان فیلم هایی است که دیده اید!در نتیجه خیلی به نقدهایی که از فیلم هایم می شود توجه ندارم.
لیکاک قبل از پایان جلسه گفت:"ابعد از جلسه ی امروز دلم می خواست که زبان شما را یاد می گرفتم اما متاسفانه برای این کار دیگر دیر شده است!"
سینما حقیقت در روزهای آتی باز هم نمایش فیلم هایی از لیکاک را در برنامه ی خود دارد.

خبر اول

«جيمز لانگي» مستندساز آمريكايي و كارگردان مستند تحسين‌شده «عراق تكه تكه شده» كه سال گذشته در جشنواره بين‌المللي سينما حقيقت به نمايش درآمد، با دو فيلم جديد خود در دومين دوره جشنواره حضور خواهند داشت.
به گزارش روابط عمومي جشنواره بين‌المللي سينما حقيقت «مادرساري» مستند 20 دقيقه‌اي لانگي كه كانديداي دريافت اسكار بهترين مستند كوتاه سال 2008 بوده و «MEK و رابطه ايران و آمريكا» تازه‌ترين ساخته جيمز لانگي، رأس ساعت 9 صبح روز يكشنبه 28 مهرماه 1387 با حضور اين فيلمساز سرشناس در سالن شماره يك سينما فلسطين به نمايش عمومي در‌مي‌آيد و سپس وي با تماشاگران، جلسه پرسش و پاسخ برگزار خواهدكرد.
گفتني‌است: جيمز لانگي كه تا كنون دوبار براي فيلم‌هاي مستندش، كانديداي دريافت جايزه اسكار بوده، در فيلم جديدش، تاريخچه‌ي گروه تروريستي منافقين را مرور كرده‌است.

خبر دوم

اعلام برنامه اي روز سوم «جشنواره بين‌المللي سينما حقيقت»

امروز (پنج‌شنبه 25 مهرماه 1387) و در سومين روز از برپايي جشنواره بين‌المللي «سينما حقيقت» 63 فيلم مستند ايراني و خارجي در پنج سالن نمايش در سينما فلسطين (هر سه سالن)، سينما قيام و تالار فارابي دانشگاه هنر، روي پرده خواهدرفت.
به گزارش روابط عمومي جشنواره بين‌المللي سينما حقيقت، برنامه‌هاي سالن شماره يك سينما فلسطين با نمايش فيلم‌هاي مستند تجربي «فيلم بانك هلند» و مرور آثار «يورگن لث» آغاز مي‌شود و سپس آثار دو بخش مهم «چشم‌انداز سينماي مستند لهستان» و «مسابقه بين‌الملل» به نمايش عمومي درمي‌آيد. در اين سالن و از ساعت 30/13 تا 15، فيلم‌هاي «ماسيژ دريگاس» مستندساز سرشناس لهستاني، با حضور اين فيلمساز روي پرده خواهدرفت.
برپايه اين گزارش و در سالن شماره 2 سينما فلسطين، 18 فيلم مستند ايراني بخش «مسابقه ملي» به نمايش درمي‌‌آيند كه از جمله مي‌توان به آثاري چون زروان (حسن نقاشي)، صبر ايوب (وحيد زارع‌زاده)، بعد از كنكور (محمد ستاري)، چهره‌غمگين من (فرحناز شريفي)، بوم‌هاي سنگي (مهدي اسدي)، غريب تر از بهشت (روح‌ا.. مولوي)، سينما آزادي (مهدي طرفي) و مجسمه‌هاي تهران (بهمن كيارستمي) اشاره كرد.
اين گزارش مي‌افزايد: فيلم‌هاي مستند خارجي: خطوط‌هوايي سمي، مرد درياچه، 20 ثانيه لذت، هيچكس جزيره نيست (با حضور و معرفي فيلمساز: سونيا ليندن)، دزدان پير (با حضور و معرفي فيلمساز: اوراردو گونزالس ريس)،‌فيلم‌هاي جديد مستندسازان فنلاندي، آفات (با حضور و معرفي فيلمساز: كايانالا و تاماني)، طپش تاريخ (اصغر فردوست و داود كنعاني – از بخش ويژه سي‌سال انقلاب اسلامي) و نوام چامسكي، دستگاه توافق‌سازي (پيتر وينتانيك) نيز از جمله آثاري هستند كه در سالن شماره 3 سينما فلسطين به نمايش عمومي درخواهند آمد. ضمن اينكه در اين سالن و از ساعت 17:30 تا 19، جلسه نشست با حضور ميهمانان فنلاندي برپا خواهدگرديد.
از سوي ديگر، فيلم‌هاي مطرحي نظير شيكاگو 10 (برت يورگن)، عهدي با مردگان (پيتر ريمونت) و راهي به سوي گوانتانامو (مايكل وينتر باتم) نيز در سينما قيام به نمايش درمي‌آيند و برنامه تالار فارابي دانشگاه هنر نيز به تكرار نمايش فيلم‌هاي بخش «مسابقه ملي» اختصاص يافته‌است.
گفتني‌است: برنامه‌هاي دومين جشنواره بين‌المللي فيلم مستند ايران: سينما حقيقت، تا يكشنبه 28 مهرماه 1387، ادامه خواهدداشت.


منبع خبر : سینمای ما
جمعه,26 مهر 1387 - 5:37:35

اين مطلب را براي يک دوست بفرستيد صفحه مناسب براي چاپگر
آرشيو
اخبار مرتبط:

نظرات

sara
جمعه 26 مهر 1387 - 23:15
2
موافقم مخالفم
 

mamnoon. kam kam dashtam fekr mikardam akhbaare cinema-haghighat baraye cinemaema jaleb nist

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       





             

استفاده از مطالب و عكس هاي سايت سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سایت سینمای ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت پويشگران اطلاع رساني تهران ما  است.

مجموعه سايت هاي ما : سينماي ما ، موسيقي ما، تئاترما ، دانش ما، خانواده ما ، تهران ما ، مشهد ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Powered by Tehranema Co. | Copyright 2005-2009, cinemaema.com
Page created in 0.875895023346 seconds.