سينمای ما - ساداتيان: «به رنگ ارغوان» اولين فيلم ژانر سياسي در ايران است
چهارشنبه 14 بهمن 1388 - 2:53

I نظرسنجی I

بهترین فیلم جشنواره 28 را انتخاب کنید




سينماي جهان
من تسلیم شده‌ام
همه چیز با فیلمنامه آغاز می‌شود و به پایان می‌رسد
جورج كلوني این بار واقعا روانه بيمارستان شد
مریل استریپ امسال هم گزینه اصلی اسکار است
جیم شرایدن برای فیلم تازه‌اش دنیل کریگ را انتخاب کرد
سایت‌اند ساند 50 فیلمساز نامتعارف سینما را معرفی كرد
معرفی کامل فیلم «جی آی جو: ظهور کبرا» - حامد مظفری
سال‌هایِ از دست رفته (یادداشت گِئورگ ویلیامسون بر فیلم «تابستان» ترجمه پیمان جوادی)
گفتگویی با استاد ژاپنی انیمیشن جهان به بهانه نمایش فیلم تازه‌اش
قسمت‌های پنجم و ششم «اسپایدرمن» را نویسنده «زودیاک» می‌نویسد
فرار بزرگ (یادداشت برایان لوری –ورایتی- بر مجموعه تلویزیونی «فرار از زندان: فصل اول» ترجمه پیمان جوادی)
معرفی کامل «آدم‌های بامزه» - حامد مظفری


استشهادي براي خدا


  (34 رأي)

گارگردان :
علیرضا امینی
ماجراهای اینترنتی


  (20 رأي)

گارگردان :
حسین قناعت
تنها دوبار زندگی می‌کنیم


  (132 رأي)

گارگردان :
بهنام بهزادی
صداها


  (91 رأي)

گارگردان :
فرزاد موتمن
محاكمه در خيابان


  (317 رأي)

گارگردان :
مسعود کیمیایی
آقای هفت رنگ


  (67 رأي)

گارگردان :
شهرام شاه حسینی
نیش و زنبور


  (96 رأي)

گارگردان :
حميدرضا صلاحمند
کتاب قانون


  (342 رأي)

گارگردان :
مازیار میری
دو خواهر


  (1334 رأي)

گارگردان :
محمد بانکی



ساداتيان: «به رنگ ارغوان» اولين فيلم ژانر سياسي در ايران است
ساداتيان: «به رنگ ارغوان» اولين فيلم ژانر سياسي در ايران است


٭ در گفت و گويي كه با برخي از اعضاي كميسيون فرهنگي مجلس داشتيم، مي‌گفتند؛ اگر ما فيلم «به رنگ ارغوان» را ببينيم، قطعاً اقداماتي را براي اكران آن انجام خواهيم داد. آيا مقدمات نمايش اين فيلم براي آنها فراهم شده است؟

يك اتفاق سال گذشته در جشنواره فيلم فجر افتاد و در آنجا اين بحث بود كه اين فيلم قرار نيست براي هميشه پخش نشود٬ آقاي يونسي نيز اشاره كرده بود ٬ اميدواريم شرايط اكران فيلم «به رنگ ارغوان» فراهم شود.همچنين انتخابات رياست جمهوري را در پيش داشتيم و صلاح ديديم كه با پشت سر گذاشتن شرايط خاصي كه در آن زمان حكم فرما بود و طبيعتاً جو موجود بايد آرام بوده باشد، پخش اين فيلم را به تعويق بيندازيم.
بعد از انتخابات رياست جمهوري، تغييراتي در مديريت بوجود آمد و مسؤولان گفتند اجازه بدهيد يك مقطع زماني را بگذرانيم ٬مستقر شويم و بعد ببينيم چه مي‌توانيم بكنيم.
خوشبختانه از زمان آماده شدن اين فيلم تاكنون هم هيچ صحبت منفي را درباره اين فيلم نشنيده ايم و بيشتر نويد اين داده مي‌ شود كه قرار است اقداماتي صورت بگيرد.از مسؤولين وزارت اطلاعات و وزارت ارشاد هم مي‌شنيديم كه مي‌گفتند فيلمي كه سيكل اداري خود را طي كرده و مجوز نمايش و ساخت گرفته است، هيچ دليلي ندارد كه پخش نشود و ما همچنان منتظر هستيم آن اقداماتي را كه مسؤولان اطلاعات نويدش را داده‌اند ببينيم.

٭ آيا منتظر اين هستيد كه شرايط نمايش اين فيلم براي جشنواره سال آينده فراهم شود؟

هيچ دليلي ندارد ما منتظر جشنواره سال آينده باشيم و همانطور كه مي دانيم دو سال از زمان نمايش اين فيلم مي‌گذرد و اگر موفق شويم مجوز نمايش اين فيلم را بگيريم، به دليل استقبالي كه نسل جوان از آثار حاتمي‌كيا داشته و دارند، مطمئناً آنها را در انتظار نخواهيم گذاشت و اين فيلم را به اكران درخواهيم آورد.

٭ شايد اين زمان از دست رفته به نوعي براي نمايش فيلم «به رنگ ارغوان» در جذب مخاطب بيشتر هم كمك كند؟ حتي قبل از جشنواره فيلم فجر؟

مي‌توانيم بگوييم كه «ماهي با آب زنده است» و «آثار فرهنگي هم با مخاطب» زنده هستند. ولي مهم اين است كه ابتدا آثاري كه توليد مي‌شوند، ديده شوند و فكر مي‌كنم نمونه بارز آن ساخت و نمايش فيلم «چهارشنبه سوري» باشد كه از ساختار و ژانر اجتماعي خاص خودش برخوردار بوده و نوع نگاهي به فيلمنامه آن باعث شده است اين فيلم مورداستقبال عمومي قرار بگيرد.

٭ آيا شما «به رنگ ارغوان» را فيلمي با ژانر سياسي مي‌بينيد؟ و آيا اين نگاه در عرصه سينما اثرات منفي خواهد داشت و يا مثبت؟

در اين عرصه سينماي سياسي در كشور هنوز راه و جا نيفتاده است و اين در حالي است كه در كشورهاي ديگر فيلم‌هاي سياسي بسياري ساخته مي‌شود و فكر مي‌كنم «به رنگ ارغوان» اولين فيلم سياسي محسوب مي‌شود كه موضوع سياست خيلي كمرنگ در اين فيلم گنجانده شده است و به نوعي از ژانر اجتماعي هم يك مقدار فراتر رفته است. به همين دليل، اين فيلم را اولين قدم براي حضور در ژانر سياسي مي‌دانم. اين فيلم مي‌تواند يك ترازوي سنجش باشد، يعني اگر قرار است در ژانر سياسي فيلم بسازيم، مي توانيم با اين فيلم خودمان را بسنجيم، اين است و اگر در يك نوآوري و يك خلاقيت مانند فيلم «به رنگ ارغوان» اينگونه با موضوع برخورد شود، ناخودآگاه سينما در يك پوسته از خود سانسوري وارد مي‌شود،البته نه تنها سينما بلكه همه عرصه هنر و من معتقد هستم اگر يك موضوعي را نهي مي‌كنيم، بايد يك چيزي را جايگزين آن كنيم.متاسفانه در عرصه‌ فرهنگ تنها داريم نهي‌ها را مي‌شنويم.

٭ آيا شما اين احتمال را مي‌داديد كه شايد فيلم «به رنگ ارغوان» اكران نشود؟

فيلمنامه اين فيلم براي من خيلي جذاب بود. به هر حال خود من هم در اين كشور زندگي مي‌كنم و فضاها را مي‌شناسم بنا براين فكر مي‌كنم با توجه به فضايي كه در كشور داريم، اين تيپ فيلم‌ها درعرضه و توليد عرصه هاي فرهنگي جايش خالي است. چرا بايد اين فضا در كشور ايجاد شود تا جوانهاي ما يك سري از نيازهاي فكري خودشان را از طريق سايت ها و يا ماهواره‌هاي خارج از كشور بدست بياورند؟ آنطرف مرزها مثل قارچ شبكه‌هاي تلويزيوني راه‌اندازي مي‌كنند، حتماً مخاطب دارند كه اين كار را انجام مي‌دهند و اين ضعف توليدات تلويزيوني و سينمايي ما را نشان مدهد كه مخاطبان را سوق مي‌دهد به آن طرف. يعني هر مقدار كه در داخل كشور محيط فرهنگي و هنري را بسته بينيم، بازار آنطرف بيشتر راه مي‌افتد و رونق مي‌گيرد.ما يك انتقاد سازنده داريم و يك بحث تخريبي، قطعاً آثاري كه در كشور دارد توليد مي‌شود، بايد به عنوان انتقادات سازنده تلقي شود ولي اگر اين انتقاد از آنطرف هدايت شود و وارد كشور شود، قطعاً تخريبي بايد با آن برخورد كنيم.
مثلاً فيلم آژانس شيشه‌اي آقاي حاتمي‌كيا در زماني كه اكران شد، چقدر جنجال درست كرد و مخالف داشت ولي پس از نمايش آن، ديديم كه آثار مثبت آن چقدر بيشتر از آثار منفي آن بوده است و همان فيلم در جشنواره فيلم دفاع مقدس به عنوان بهترين فيلم انتخاب مي‌شود و كارگردان آن نيز به عنوان بهترين كارگردان انتخاب مورد تقدير قرار گرفت. آنهم ازكارگرداني كه از بچه‌هاي خود انقلاب و جبهه و نظام است . من شنيده‌ام كه بچه‌هاي كميسيون فرهنگي ابراز علاقه كرده‌اند كه فيلم را ببينند ولي اين فيلم دست من نيست و به اين دليل كه حسن نيت خودمان را ثابت كنيم، در آن مقطع فيلم را تحويل داديم ولي اعضاي كميسيون فرهنگي بايد فيلم را ببينند .همين موضوع باعث شده است كه كارهاي بعدي را هم نتوانم انجام دهم.سه سناريو نيز در دست دارم و بلاتكليف هستم كه چه بايد كنم.اين در حالي است كه براي توليد فيلم «چهارشنبه سوري» هم خيلي فشار به ما آمد كه اين كار توليد نشود، البته فشارها خيرخواهانه بوده است و مي‌گفتند شايد اين فيلم هم با شكست مواجه شود. ولي فكر كرديم كه قطعاً اين فيلم پيام‌هايي دارد كه مي‌تواند كارساز باشد و به علاوه ساختار، تكنيك و عوامل حرفه‌اي هم مي‌توانست همان مقدار تلخي را كه اين فيلم خواهد داشت را از فيلم بگيرد و خوشبختانه شرايطي در پشت و جلوي دوربين فراهم شد كه فيلم از استانداردي خوب برخوردار باشد و در نهايت تماشاچي را هم جذب كرد.

٭ آيا نبود معيار و ملاك مشخصي براي اينگونه فيلمها باعث شده كه اكران اين فيلم با وقفه مواجه شود؟

ما افكاري مثل حاتمي‌كيا را داريم كه هميشه تلاش داشته است يك نوآوري و خلاقيت را در آثارش داشته باشد به همين دليل نبايد كاري كنيم كه سينماي ما مثل حوزه دفاع مقدس شكست بخورد و چرا شكست خورد؟ زيرا آنقدر اين سينما را از واقعيت خارجش كرديم كه تماشاچي نتوانست اين ژانر را قبول كند.به عنوان يك فعال در عرصه سينما و بعد از 28 سال بايد بدانيم كه چه فعاليت‌هايي بايد انجام دهيم٬ما مي‌آييم فيلم «از كرخه تا راين» را مي‌سازيم و نقاط مثبت و منفي يك بچه جبهه‌اي را خيلي خوب به تصوير مي‌كشيم و همين موضوع باعث مي‌شود كه مخاطب اين فيلم را هر زماني كه مي‌بيند، با آن ارتباط برقرار كند و حالا عليرغم بودجه دولتي كه مرتب در اختيار سينماي دفاع مقدس قرار مي‌گيرد، اين فيلم‌ها مخاطب خودش را از دست داده است.

٭ درباره فيلم «چهارشنبه سوري» بگوييد...

در واقع سرنوشت اين فيلم در جشنواره فيلم فجر مشخص شد و در نظرسنجي‌ها در صدر جدول قرار گرفت و با توجه به استقبالي كه از فيلم شده بود، مجبور بوديم خارج از جدول جشنواره فيلم را اكران كنيم. البته قبل از جشنواره هم قصد داشتيم فيلم را شب عيد اكران كنيم و حتي سعي كرديم با 2 يا 3 اكران خصوصي، اين فشار فعلي را كاهش دهيم تا زمان اكران آن فرا برسد.الان نزديك به 60 بيلبورد در شهر تهران براي تبليغات فيلم «چهارشنبه سوري» نصب شده است. مهمترين مشكلي كه كشور ما دارد، رنج سالن سينما است. در مناطق شهرك غرب و شرق و غرب تهران، سينما نداريم و اين مسأله به شدت آزار دهنده است .

٭ در خارج از كشور براي اكران موفق فيلم‌هاي سينمايي ٬خود تهيه كنندگان به ساخت سينما اقدام كرده‌اند و حالا به نظر شما چرا در ايران به اين موضوع پرداخته نمي‌شود؟

اقتصاد سينماي ما خيلي كوچك است و در همه جاي دنيا تهيه كنندگان با 15 يا 20 درصد سرمايه نقدينگي وارد توليد يك محصول مي‌شود. يعني بايد 70 تا 80 درصد تسهيلات بانكي در خدمت آن تهيه كننده باشد ولي در ايران اين تسهيلات وجود ندارد. حالا در منطقه اي اگر بخواهيم يك سينما بسازيم با احتساب زمين بايد هزينه زيادي را متحمل شويم.

٭ از طريق اتحاديه تهيه كنندگان چطور؟

نمي‌شود زيرا در جمع‌ها و مشاركت‌ها تجربه موفقي نداشته‌ايم و بايد يا بخش خصوصي همكاري كند و يا دولت تسهيلات در اختيار بگذارد.

٭ با توجه به بحثي كه درباره ادغام دفاتر پخش ايجاد شده آيا چنين روشي در اقتصاد سينماي ايران موثر خواهد بود؟

دو سه دفتر ادغامي در داخل كشور درست شده است ولي براي مثال يك سينما فرهنگ در شمال تهران وجود دارد و امثال هم قرار است 80 فيلم اكران شود و حالا اين سينما را در بين 80 فيلم تقسيم كنيم هر فيلم چند روز فرصت اكران دارد. وقتي سالن نمايش نداريم، دفاتر پخش چه كار مي‌توانند بكنند و همين موضوع باعث مي‌شود كه افراد فعاليت‌هايي را شروع كنند كه قبلاً امتحانش را پس داده است. حالا چه در توليد، چه در پخش و در نهايت ساليان سال است كه اكثر آثار ما به تكرار افتاده است.

٭ آيا فيلم «چهارشنبه سوري» در جشنواره كن هم به نمايش درخواهد آمد؟

بله مسؤولان اين جشنواره معتبر ابراز تمايل كردند كه اين فيلم را نمايش دهند. البته بايد ببينيم اين فيلم در سياست‌هاي آنها مي‌گنجد يا خير ؟زيرا مسؤولان برگزاري جشنواره‌هاي معتبر دنيا، هر سال يك سياست پخش را در پيش مي‌گيرند.

٭ به عنوان يك تهيه كننده، حضور و اولين اكران فيلم «چهارشنبه سوري» را در جشنواره فيلم فجر تا چه اندازه موفق مي‌دانيد؟

جشنواره آزمون خوبي است براي آثار و فيلتر سنجش در آنجا وجود دارد. نظر هيأت داوران، منتقدان، نظرات مردم همه در اكران و فروش بهتر يك فيلم تأثيرگذار است.

٭ آيا اين گزيده كاري شما در تهيه يك فيلم دليل خاصي دارد؟

سينما را به خاطر اثر تأثيرپذيرش دوست دارم و دوست ندارم به هر قيمتي كار كنم و اگر وارد ژانر كودك هم شدم، به اين دليل بود كه بنياد فارابي تصميم گرفت در سينماي كودك تغييراتي ايجاد شود و من هم بدم نمي‌آمد اين ژانر بتواند فعال شود و من هم يك سهمي در آن داشته باشم ٬ علاوه بر آن دوست دارم فيلم‌هايي را تهيه كنم كه بدانم تأثيرات اجتماعي را با خود دارد و حتي ساخت فيلم «به من نگاه كن» را نيز با همين نگاه شروع كردم ولي متأسفانه با وقفه‌اي 2 ساله مواجه شد.
بعد از آن سريال «خواب و بيدار» بهترين برنامه تلويزيون معرفي شد. كشور ما جوان زياد دارد و بايد براي اين جوانها خوراك فرهنگي توليد كنيم.
دوشنبه,14 فروردین 1385 - 12:47:32

اين مطلب را براي يک دوست بفرستيد صفحه مناسب براي چاپگر
آرشيو

نظرات

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       





             

استفاده از مطالب و عكس هاي سايت سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سایت سینمای ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت پويشگران اطلاع رساني تهران ما  است.

مجموعه سايت هاي ما : سينماي ما ، موسيقي ما، تئاترما ، دانش ما، خانواده ما ، تهران ما ، مشهد ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Powered by Tehranema Co. | Copyright 2005-2009, cinemaema.com
Page created in 0.812046051025 seconds.