سينمای ما - چرا همه از مضمون حرف می‌زنند؟ از کارگردان «آتش سبز» تا دانشجویانی که «مرگ تدریجی یک رویا» را دیدند؟ / کمبود ما نقد فرم‌گرایانه است
سه‌شنبه 13 بهمن 1388 - 21:36

I نظرسنجی I

بهترین فیلم جشنواره 28 را انتخاب کنید




سينماي جهان
من تسلیم شده‌ام
همه چیز با فیلمنامه آغاز می‌شود و به پایان می‌رسد
جورج كلوني این بار واقعا روانه بيمارستان شد
مریل استریپ امسال هم گزینه اصلی اسکار است
جیم شرایدن برای فیلم تازه‌اش دنیل کریگ را انتخاب کرد
سایت‌اند ساند 50 فیلمساز نامتعارف سینما را معرفی كرد
معرفی کامل فیلم «جی آی جو: ظهور کبرا» - حامد مظفری
سال‌هایِ از دست رفته (یادداشت گِئورگ ویلیامسون بر فیلم «تابستان» ترجمه پیمان جوادی)
گفتگویی با استاد ژاپنی انیمیشن جهان به بهانه نمایش فیلم تازه‌اش
قسمت‌های پنجم و ششم «اسپایدرمن» را نویسنده «زودیاک» می‌نویسد
فرار بزرگ (یادداشت برایان لوری –ورایتی- بر مجموعه تلویزیونی «فرار از زندان: فصل اول» ترجمه پیمان جوادی)
معرفی کامل «آدم‌های بامزه» - حامد مظفری


استشهادي براي خدا


  (34 رأي)

گارگردان :
علیرضا امینی
ماجراهای اینترنتی


  (20 رأي)

گارگردان :
حسین قناعت
تنها دوبار زندگی می‌کنیم


  (132 رأي)

گارگردان :
بهنام بهزادی
صداها


  (91 رأي)

گارگردان :
فرزاد موتمن
محاكمه در خيابان


  (317 رأي)

گارگردان :
مسعود کیمیایی
آقای هفت رنگ


  (67 رأي)

گارگردان :
شهرام شاه حسینی
نیش و زنبور


  (96 رأي)

گارگردان :
حميدرضا صلاحمند
کتاب قانون


  (342 رأي)

گارگردان :
مازیار میری
دو خواهر


  (1334 رأي)

گارگردان :
محمد بانکی



چرا همه از مضمون حرف می‌زنند؟ از کارگردان «آتش سبز» تا دانشجویانی که «مرگ تدریجی یک رویا» را دیدند؟
کمبود ما نقد فرم‌گرایانه است
کمبود ما نقد فرم‌گرایانه است


سینمای ما - بهنام شریفی: یکی از بزرگترین معضلاتی که سینمای ما را همواره دستخوش سوء تعبیرها و چالشهای فراوانی کرده، نگاه افراطی بر درونمایه و محتوا و غفلت از ساختار و فرم آثار است.متاسفانه این طرز تلقی که روز به روز بر وسعتش افزوده می شود، تنها مختص توده ی تماشاگران نیست و شامل حال نخبگان جامعه،تحلیلگرانی که عموما آخرین دغدغه اشان اصل وجودی سینماست و حتی بعضی از سینماگران و کارگردانان نیز می شود.
مثلا کارگردان اجتماعی ما می خواهد در نقش یک مصلح اجتماعی ظاهر شود و حرفهای بزرگ بزند اما فیلمش مورد پسند همان جامعه قرار نمی گیرد.چرا؟
خوب جواب کاملا واضح است: اگر آن سینماگر در درجه ی اول دغدغه ی سینما داشته باشد می تواند تمام حرفهایش را از طریق تصویر به تماشاگرش منتقل کند نه آنکه با پر گویی حوصله اش را سر ببرد.
وقتی به مدیومهای مختلف هنری نگاهی گذرا بیندازیم به این نکته می رسیم که به خاطر تخصصی بودنشان هر کسی جرئت اظهارنظرهای تخصصی را ندارد و اگر هم قصد این کار را داشته باشد،سعی می کند با مطالعه ی فراوان از روی بینش خاص همان رشته حرفهایش را بزند.اما وقتی همان آدم به حوزه ی فیلم (اعم از سریال و تله فیلم و فیلم سینمایی) وارد می شود، خود را صاحب نظر و محق می داند وبا غفلت آگاهانه از روی فرم و ساختار می پرد و به حرفهای مهمتر درونمایه می پردازد.
اگر به تاریخ سینما هم یک نگاه گذرا بیندازیم،خواهیم دید بزرگان سینما اعم از هیچکاک، ولز، فورد، فلینی، آنتونیونی، برگمان، کوروساوا، اسکورسیزی، لینچ و ... همواره به خاطر فرم و ساختار آثارشان مورد تحسین همگان بوده اند و حرفها و دغدغه هایشان را به خاطر آشنایی با مدیوم سینما با مهارت تمام به ما منتقل کرده اند.

چندی پیش جلسه ای برای تحلیل سریال مرگ تدریجی یک رویا در دانشگاه تهران با حضورتعدادی از عوامل کار برگزار شد که شبکه ی دو گوشه هایی از آن را نشان داد.
چیزی که بیشترسخنوران جمع بر آن تکیه داشتند،نقد نگاه کارگردان نسبت به زن در جامعه و تقسیم بندیهای زن سنتی و مدرن در جامعه ی در حال گذار ایران و شرح این گونه ها بود و گاهی چنان از حوزه های مورد بحث سریال خارج می شدند که اگر عوامل این کار را نمی دیدیم، فکر می کردیم شاهد جلسه ای در مورد نقش زن در اجتماع هستیم.سوالها و حرفهای بسیار کمی راجع به فرم نسبتا جدید این سریال در تلویزیون ایران(نه در سینمای دنیا) مطرح شد وتمام چالشها به حرفهای پراکنده ی اجتماعی ختم شد.صرف نظر ازهر گونه نگاه محتوا گرا به این سریال می توان کیفیت و اجرای این فرم را مورد بررسی قرار داد و ضعفها و قوتهای آن را برشمرد.

مورد دیگری هم که این روزها بحثش در سایت سینمای ما داغ است، فیلم آتش سبز ونظرات کارگردان آن آقای محمد رضا اصلانی است.چیزی که در این میان مشاهده می شود، این است که آقای اصلانی همه را به بی سوادی محکوم می کنند و داعیه ی آن را دارند که یکی از با کیفیت ترین فیلمهای فرهنگی چند سال اخیر سینمای ایران را ساخته اند که ارزش آن را آیندگان خواهند فهمید.
اما وقتی به فیلم نگاه می کنیم نه تنها روایتی در کار نیست بلکه ضعفها و غلطهای تکنیکی کار به حساب قاب بندیهای مینیاتور گونه ی ایرانی گذاشته می شود!!
در حالی که به نظر می‌رسد فیلمساز ازاول قصد تعریف قصه دارد و نمی تواند در زیر لوای سینمای ضد قصه ضعفهای رواییش را بپوشاند. کسی منکر سواد و بینش آقای اصلانی نیست، اما سوال اینجاست که ما تماشاگرهای به زعم آقای اصلانی بیگانه با تاریخ و فرهنگ وبینش ایرانی آیا با دیدن این فیلم به این سر چشمه ها مراجعه خواهیم کرد؟
جواب متاسفانه خیر است، زیرا با کاری روبرو شده ایم که در پشت گنگ نماییها هیچ بینش بصری دیده نمی شود که با کد گذاریها و چند بار دیدن‌ها به سر چشمه ها برسیم و مسلما بهترین مفسر چنین فیلمی باید خود کارگردانش باشد.
به خاطر همین است که این روزها به هر نشریه‌ای نگاهی می اندازیم، حرفهای آقای اصلانی و توضیحاتشان راجع به فیلمشان را در کنار حمله به بی سوادان می بینیم.
سینما هم مثل هر مدیوم هنری دیگری اصول وقواعدی دارد که با آگاهی از آنها می توانیم فیلمهای خوب بسازیم همچنان که تعدادی از سینماگران ما ساخته اند و در ضمن می توانیم با لحاظ کردن آن در نگاهمان از دیدن یک فیلم جذاب لذت ببریم وهم حرفهایی درست واصولی راجع به فیلمهای مورد علاقه مان بزنیم چنانکه بسیاری از ما دیده ایم وگفته ایم.


منبع خبر : سینمای ما
چهارشنبه,2 بهمن 1387 - 2:33:29

اين مطلب را براي يک دوست بفرستيد صفحه مناسب براي چاپگر
آرشيو

نظرات

SALAR
چهارشنبه 2 بهمن 1387 - 13:25
-2
موافقم مخالفم
 
کمبود ما نقد فرم‌گرایانه است

behnam jan kamelan bahat movafegham,...

va khoshhalam ke cinemayema dare az montaghedine khobo ba savadi mase to estefade mikone

barat arezooye movafaghiat daram

.........

RaDaN
چهارشنبه 2 بهمن 1387 - 13:27
5
موافقم مخالفم
 
کمبود ما نقد فرم‌گرایانه است

doroste

kheylia daran formo kamelan faramush mikonan

!!!!!

reza -rouzbeh
چهارشنبه 2 بهمن 1387 - 20:2
3
موافقم مخالفم
 
کمبود ما نقد فرم‌گرایانه است

salam behname aziz

neveshteye jalebi bood va az manzare khoobi be cinema

pardakhte bood va ye toraee kolan be honar

in mozoo jaye bahse kheyli ziadi dare

moafagh bashi

i

جواد
پنجشنبه 3 بهمن 1387 - 4:23
-2
موافقم مخالفم
 
کمبود ما نقد فرم‌گرایانه است

به به.چه مطلب پر محتوایی.واقعا بهنام جان وقتی که کاملا سر زده و اتفاقی !!!!!! اومدم به این سایت و این مطلب رو خوندم حظ وافی بردم.واقعا که عالی بود.دستت درد نکنه.بازم مطلب گذاشتی تله پاتی کن بلافاصله بیام.

خاطره
جمعه 4 بهمن 1387 - 8:10
2
موافقم مخالفم
 
کمبود ما نقد فرم‌گرایانه است

به به!

حميدرضا
جمعه 4 بهمن 1387 - 14:23
3
موافقم مخالفم
 
کمبود ما نقد فرم‌گرایانه است

سلام بهنام جان. واقعاً كه زيبا بود. اين موفقيت رو بهت تبريك ميگم. به اميد موفقيت روزافزون تو در عرصه‌ى سينما

محمد جواد آقابیگی
شنبه 5 بهمن 1387 - 18:56
-1
موافقم مخالفم
 
کمبود ما نقد فرم‌گرایانه است

زمانی هدف همه این بود که در کارهاشون حداقل های فنی رو رعایت کنند و بعد از اون بتونن این سطح رو بالا ببرند نتیجه این شد که ناحود آگاه از مضمون دور افتادن . اما حالا همه سعی دارن مفاهیمی عمیق و کامل و بی نقص رو به تصویر بکشن نتیجه این شده که سینما از اصالت افتاده . انگار همیشه باید یکی فدای دیگری بشه ؟ راست گفتی که این سینما اصیل نیست .

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       





             

استفاده از مطالب و عكس هاي سايت سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سایت سینمای ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت پويشگران اطلاع رساني تهران ما  است.

مجموعه سايت هاي ما : سينماي ما ، موسيقي ما، تئاترما ، دانش ما، خانواده ما ، تهران ما ، مشهد ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Powered by Tehranema Co. | Copyright 2005-2009, cinemaema.com
Page created in 0.763005971909 seconds.