سينمای ما - بخش‌هايي از مناظره تلويزيوني محمد مهدي عسگرپور مديرعامل خانه سينما و جواد شمقدري مشاور هنري رييس‌جمهور و رسول صدرعاملي: / در طول اين سالها از يك مميزي كه اجازه نداده است، اين سينماي خلاق و پويا راه خودش را به‌خوبي پيدا كند رنج برديم و حالا...
جمعه 16 بهمن 1388 - 16:44

I نظرسنجی I

بهترین فیلم جشنواره 28 را انتخاب کنید




سينماي جهان
من تسلیم شده‌ام
همه چیز با فیلمنامه آغاز می‌شود و به پایان می‌رسد
جورج كلوني این بار واقعا روانه بيمارستان شد
مریل استریپ امسال هم گزینه اصلی اسکار است
جیم شرایدن برای فیلم تازه‌اش دنیل کریگ را انتخاب کرد
سایت‌اند ساند 50 فیلمساز نامتعارف سینما را معرفی كرد
معرفی کامل فیلم «جی آی جو: ظهور کبرا» - حامد مظفری
سال‌هایِ از دست رفته (یادداشت گِئورگ ویلیامسون بر فیلم «تابستان» ترجمه پیمان جوادی)
گفتگویی با استاد ژاپنی انیمیشن جهان به بهانه نمایش فیلم تازه‌اش
قسمت‌های پنجم و ششم «اسپایدرمن» را نویسنده «زودیاک» می‌نویسد
فرار بزرگ (یادداشت برایان لوری –ورایتی- بر مجموعه تلویزیونی «فرار از زندان: فصل اول» ترجمه پیمان جوادی)
معرفی کامل «آدم‌های بامزه» - حامد مظفری


استشهادي براي خدا


  (35 رأي)

گارگردان :
علیرضا امینی
ماجراهای اینترنتی


  (22 رأي)

گارگردان :
حسین قناعت
تنها دوبار زندگی می‌کنیم


  (134 رأي)

گارگردان :
بهنام بهزادی
صداها


  (93 رأي)

گارگردان :
فرزاد موتمن
محاكمه در خيابان


  (321 رأي)

گارگردان :
مسعود کیمیایی
آقای هفت رنگ


  (69 رأي)

گارگردان :
شهرام شاه حسینی
نیش و زنبور


  (98 رأي)

گارگردان :
حميدرضا صلاحمند
کتاب قانون


  (345 رأي)

گارگردان :
مازیار میری
دو خواهر


  (1337 رأي)

گارگردان :
محمد بانکی



بخش‌هايي از مناظره تلويزيوني محمد مهدي عسگرپور مديرعامل خانه سينما و جواد شمقدري مشاور هنري رييس‌جمهور و رسول صدرعاملي:
در طول اين سالها از يك مميزي كه اجازه نداده است، اين سينماي خلاق و پويا راه خودش را به‌خوبي پيدا كند رنج برديم و حالا...
در طول اين سالها از يك مميزي كه اجازه نداده است، اين سينماي خلاق و پويا راه خودش را به‌خوبي پيدا كند رنج برديم  و حالا...


سينماي ما- در بخش دوم مناظره‌ي محمد مهدي عسگرپور مديرعامل خانه سينما و جواد شمقدري مشاور هنري رييس‌جمهور كه شامگاه چهارشنبه 15 آبان ماه انجام شد، موضوع نگاه استراتژيك دولت به سينما بحث و بررسي شد و رسول صدرعاملي كارگردان سينما هم نكاتي را مطرح كرد و ادامه‌ي جلسه به دليل كمبود وقت به برنامه‌ي روز شنبه ـ 18 آبان ماه ـ موكول شد. ادامه اين مناظره با بحث نگاه استراتژيك به سينما آغاز شد و محمدمهدي عسگر‌پور با اشاره به صحبت‌هاي جواد شمقدري در جلسه گذشته گفت: ايشان گفتند نگاه شخص رياست‌جمهوري به سينما استراتژيك است. براي اين‌كه ما بفهميم يك نگاه نسبت به يك پديده استراتژيك است، مي‌توانيم با شواهد و قرائن صحبت كنيم و اگر اين نگاه استراتژيك هست، قرائن آن كجاست؟ 
شمقدري پاسخ داد: تا به الان كه سه‌دهه از انقلاب اسلامي را سپري كرديم، تنها يك‌بار در سينماي ايران سياست‌گذاري و برنامه‌گذاري شده است و تقريبا مسيري كه سينماي ايران تا كنون طي كرده است، براساس همان سياست‌گذاري بود كه در اوايل دهه 60 شكل گرفته است و همه ساختار‌ها هم به‌جز موسسه رسانه‌هاي تصويري به آن دوره تعلق دارد كه مهم‌ترين آنها بنياد سينمايي فارابي است كه در آن سالها مكان امني شد تا برنامه‌هاي موردنظر در آن اجرا شود.
او تاكيد كرد براينكه از آن دوران تا الان هيچ سياست‌ جديدي كه تحول ايجاد كند در سينماي ايران جاري نشده است، تصريح كرد: مديريت‌ها مانند لوكوموتيوران‌ سينما را دراين ريل حركت داده‌اند. تنها حوزه‌اي در سينماي ايران كه سياست‌گذران نتوانستند در آن زياد ورود پيدا كنند، سينماي دفاع مقدس بود كه باور به راه‌افتادن آن نداشتند و فشار فيلمسازاني كه جنگ رفته بودند باعث شد سينماي دفاع مقدس به‌صورت خودجوش شكل بگيرد. كه آن‌هم در سال 76 تير خلاصي زده شد و متوقف شد و ريل‌گذاري جديدي صورت گرفت و سينماي دفاع مقدسي شكل گرفت كه تابع سياست‌هاي كلي دهه 60 بود.
شمقدري با اشاره به دوران دولت دوم خرداد مطرح كرد: در آن دوره در راستاي همان اهداف و تفكر گذشته دست به بازسازي‌هاي مختلف زده شد كه تبعات زيادي را به دنبال داشت و سينماي ايران از 56 ميليون مخاطب در سال 75 به 13ميليون در سال 80 رسيد. درنوع سوژه‌هاي هم گرفتار سوژه‌هاي دختر و پسري شد كه اين روند تا سال 84 ادامه پيدا كرد.
وي افزود: دراين سال به تبع تغيير ماهوي كه درخيلي از نگاه‌ها در نظام اجرايي كشور به‌وجود آمد، همه ما انتظار يك تحول داشتيم و از طرف ديگر دوستاني كه دردو دهه گذشته از آن سياست‌ها منتفع شده بودند دست‌به‌دست هم دادند تا شايد نگاهي كه در تمام اين سال‌ها منتقد بوده است در سينما حاكم شود كه تقريبا هم موفق شدند و نوع مديريتي كه در معاونت سينمايي شكل گرفت، تقريبا متكي بر آن بود.
مشاور هنري رييس‌جمهور تصريح كرد: در ابتداي دولت فعلي ما به ديدار بسيار مهم كارگردانان با رهبر معظم انقلاب مي‌رسيم كه خطوط و مسائلي مطرح مي‌شود اما اتفاقاتي كه دراين ديدار افتاد را كسي نيامد بنشيند و آنها را دسته‌بندي كند، درواقع ما فيلمسازان كوتاهي كرديم.
وي ادامه داد: رويكرد دولت آقاي احمد‌ي‌نژاد اين است كه بدون همراهي مردم كاري نمي‌توان انجام داد. توقع بود سينماگران وارد صحنه شوند و مطالبه كنند. درهمان سال 85 به فيلمسازي زنگ زديم كه بيايد رييس‌جمهور با او كار دارد ولي نيامد.
عسگر‌پور در ادامه با اشاره به تحليل تاريخي كه شمقدري از سينما ارائه كرد اظهار داشت: هركدام از ما از سال‌هايي كه پشت سر گذاشته‌ شده تحليلي داريم، اما آنچه درباره‌ي نگاه استراتژيك مطرح كردم، بايد بگويم ما مي‌توانيم براساس توانايي‌ها و ناتوانايي‌هايمان تئوري استخراج كنيم و اگر كاري را نتوانستيم انجام دهيم و نشد بگوييد به اين دليل نشد، چون آدم‌ها خودشان نخواستند و اگر شد بگوييم با اين‌كه آنها نخواستند اما من توانستم آنها را مديريت كنم. اين نگاه استراتژيك يك دولت نيست و از ديدگاه من سخنان آقاي شمقدري نمي‌تواند نگاه استراتژيك دولت باشد.
مديرعامل خانه سينما ادامه داد: ما درباره‌ي سينمايي صحبت مي‌كنيم كه دچار يك اوج است و بعد دچار افتي مي‌شود و اين روند به يكسري اتفاقات تبديل مي‌شود و ديگر نمي‌توان تعريف كرد كه توليد و اكران يعني چه و چگونه مي‌توان فيلم ساخت. ديگر اينجا نگاه استراتژيك اين نيست كه من به عنوان مسوول فرهنگ كشور بگوييم كه من نشسته‌ام و اگر شما حرفي براي گفتن داريد، بگوييد. اتفاقا بايد طرح و برنامه داشته باشم و مطرح شود، اين نگاه استراتژيك من است.
عسگرپور با اشاره به اتفاقات اخير مالياتي در زمينه‌ي سينما مطرح كرد: اينها بهبود شرايط است اما نگاه استراتژيك نيست.
او درتعريف نگاه استراتژيك مطرح كرد: از بالا‌ بنده به‌عنوان نفر اول اجرايي كشور جايگاه سينما را به عنوان مساله اول يا مساله دوم تعيين كنم و براساس اين تعيين، ساختار شكل خواهد گرفت. من به عنوان كارگردان بايد بفهمم نگاه استراتژيك كجاست و دولت بايد امروز اين موضوع را توضيح بدهد. 
شمقدري مطرح كرد: براي اين‌كه وضعيت سينماي ايران را سامان بدهيم، مقدماتي لازم است. اولين مقدمه آن است كه خود اهالي سينما بيايد مشاركت كند. آقاي عسگر‌پور به اختلاف آرا در سينماي ايران اشاره كردند كه درميان تهيه‌كنندگان شاهد هستيم و گرفتار يك نوع آرا متناقض درعرصه‌ي سينما هستيم و اين آرا بازخوردش وارد محيط‌هاي كارشناسي مختلف مي‌شود، بنابراين با اين روند، زمان مي‌برد كه به نقطه مشتركي برسيم.
او با اشاره به جلسه‌ي ديدار كارگردانان با رييس جمهور مطرح كرد: آقاي احمدي‌نژاد در اين جلسه تحليل كردند چرا ما اينقدر دچار تشدد آرا هستيم؟! درآن جلسه هم آرا متضادي مطرح شد، شخصي سينما را به يك لجن‌زار تشبيه كرد و دوستي ديگر گفت سينما خيلي عاليست كه هر دوهم فيلمساز خوبي هستند و رييس جمهور معتقد بودند، اين تشدد آرا به اين دليل است كه يك هدف روشن نداريم و به جامعه آرماني اشاره كردند كه آن مي‌تواند هدف ما را طراحي كند.
عسگر‌پور با اعتقاد بر اينكه درك ما از يك موضوع استراتژيك باهم يكي نيست، مطرح كرد: آنچه آقاي شمقدري مي‌گويند، ناظر بر اهميت‌دادن به موضوع سينماست. اين نگاه به يكباره از سوي سينماگران نمي‌تواند عرضه شود و مدام عرضه مي‌شود. روزنامه‌ها و رسانه‌ها در ده سال ‌گذشته گواه اين موضوع است و اگر آنها را بررسي كنيم، متوجه مي‌شويم چنين درخواست‌هاي بارها از سوي دست‌اندركاران سينما مطرح شده است و ما مي‌توانيم ادعا كنيم كه اين‌ها دسته‌بندي درست نشده و در اين زمينه پراكنده‌گويي شده است.
مديرعامل خانه سينما با اشاره به ديدگاههاي مختلفي كه در جلسه‌ي ديدار كارگردانان با رييس جمهور مطرح شد، گفت: قطعا اگر هرجلسه‌ي ديگري با چنين تركيبي تشكيل شود، حتما آن اتفاق مي‌افتد و مسائل مختلفي مطرح مي‌شود.
اما آنچه به عنوان مديريت استراتژيك مدنظرم است اين است كه به‌طور مثال شخص رييس‌جمهور نگاه استراتژيك به چند موضوع دارند و مي‌گويند كه سينما براي ما يك موضوع بسيار مهمي است كه بايد پيگيري كنيم. به‌طور طبيعي همان ابتدا جلسات كارشناسي شكل خواهد گرفت و كساني دعوت مي‌شوند و اين نگاه استراتژيك كم‌كم مطرح مي‌شود و آقاي شمقدري مي‌توانند آدرس دهند كه ما نگاه استراتژيك در دولت داشتيم و اين كارها انجام شد اما اين‌كه من روزي كسي را دعوت كردم و نيامده و بعد از سه‌سال گروه بيشتري را دعوت كردم و باز گروهي نيامدند اتفاقا اين روند مي‌تواند، نتيجه نداشتن آن نگاه استراتژيك باشد.
عسگر‌پور در عين حال گفت: نمي‌خواهم به نقطه‌اي برسيم و بگوييم بعد از سه‌سال براي آن نگاه استراتژيك دير است چون آن نگاه را مي‌توان حتي ديرتر داشت. ولي مشخصات اين نگاه و مقدماتي كه بايد طي شود، بايد معرفي شود.
اما جواد شمقدري مطرح كرد: اين‌كه ما توقع داشته باشيم يك جرياني كه سه دهه جلو رفته است، بلافاصله بعد از استقرار يك دولت بتواند با يك نگاه جامع و مانع، يك نگاه استراتژيك را مطرح كنند و بلافاصله عملياتي كند. اين روند كمي با نگاه واقع‌گرايانه منطقي نيست، اما اين‌كه اين جريان ادامه داشته، بايد گفت وجود داشته است اما اين كه ما چگونه به نگاه استراتژيك با سازو‌كارهاي داخلي و ظرفيت‌هاي موجود برسيم كار بسيار مشكلي است.
درادامه اين نشست رسول صدر‌عاملي كارگردان سينما كه به‌صورت تلفني به جمع اين مناظره پيوست، با اشاره به ديدار كارگردانان با رييس‌جمهور مطرح كرد: اگر ايران بودم حتما در آن جلسه حضور پيدا مي‌كردم. ما بايد براساس منافع آنچه كه به‌ دنبالش هستيم تصميم بگيريم، نه براساس موضوعات فردي. بنابراين بايد به طور جدي در آن جلسه شركت مي‌كرديم و منافع سينما را مي‌خواستيم.
اين كارگردان سينما با بيان اينكه با عنوان «مطالبات سينما از دولت» مخالف است، خاطرنشان كرد: چون آغاز فيلم‌سازي از سوي خود انسان است و به خلاقيت و هنرمندي او بر مي‌گردد.
او گفت: در طول اين سالها از يك مميزي كه اجازه نداده است، اين سينماي خلاق و پويا راه خودش را به‌خوبي پيدا كند رنج برديم و در اين ميان مي‌شنويم كه يكي از فيلمسازان خوب هم فرياد مي‌زند، سينما مرده است. اما به نظرم سينما نمرده است و پوياتر از هميشه وجود دارد اما سخت شده است.
اين كارگردان با بيان اين‌كه دولت بايد پاسخ بدهد چرا فيلمسازي سخت شده است، مطرح كرد: وقتي مي‌بينيم عده‌اي فيلمساز هستند كه مبتني بر وسواس، كوشش و تلاش ماه‌ها روي فيلمنامه‌هايشان كار مي‌كنند و برايشان كار مهم است، اما براي كار آنها مانع تراشيده مي‌شود، جاي تاسف دارد.
صدرعاملي به ديدار كارگردانان با رهبر معظم انقلاب اشاره كرد كه در آن ديدار ايشان از سينماي اجتماعي وسخن گفتند و طرح انتقادات را در اين نوع سينما طبيعي دانستند، ادامه داد: حالا بايد پرسيد از آن جلسه به امروز چه كاري شده است؟ آيا كسي بهتر از رهبر مي‌توانست استراتژي كلي جمهوري اسلامي ايران را نسبت به من كه مي‌خواهم فيلم بسازم روشن كند؟ هيچ اتفاقي نيفتاده و اگر شما (شمقدري) ماموريتي داشتيد از آن جلسه به بعد آغاز مي‌شد.
وي افزود: آقاي شمقدري شما درهمان جلسه نامه‌اي به رهبر معظم داديد كه انتقادات جدي‌تان از سينما بود، ولي از آن جلسه به بعد چند كار كارشناسي صورت گرفت و چقدر تلاش شد تا به سينماي خوب و پويا برسيم. فيلم‌هايي ما ممكن است ضعيف باشند، اما هرگز در سينماي جمهوري اسلامي ايران تا اين لحظه آن ابتذالي كه مدنظر شماست فيلمي نداشته است.
شمقدري با بيان اين‌كه خيلي‌ها حس مسووليت‌پذيري ندارند گفت: فيلمسازي اعلام مي‌كند اگر درتهران بودم هم به جلسه نمي‌آمدم. من و آقاي احمد‌ي‌نژاد معتقديم در حوزه فرهنگ خود اهالي فرهنگ و مردم بايد حضوري فعال داشته باشند و دولت تنها وظيفه دارد سازو‌كارها را فراهم كند و كمك كند اين مسير سپري شود.
وي افزود: من مي‌گويم يك نقطه مشترك داريم و آن اين‌كه مميزي يا سيستم نظارتي كه در معاونت سينمايي شكل گرفته به‌عنوان سازو‌كاري است كه به سينماي ايران لطمه مي‌زند و جلوي رشد و مسووليت‌پذيري كارگردان را گرفته است و نگاه خلاقانه را كور كرده است. اين نگاه خود رييس‌جمهور است و معتقد است نگاه ما هرگز با توقيف و امر و نهي نيست. همه مديران توجيه نيستند و درحوزه‌هاي اجرايي اتفاقات ديگري مي‌افتد.
صدرعاملي هم در ادامه گفت: قرار براين است شوراي عالي انقلاب فرهنگي تكليف كلي كليه امور فرهنگي ما را مشخص كند، اما يك كلمه از سينما و تئاتر درآن موجود نيست. من براين باورم كه فيلم خوب از سينماگر آغاز مي‌شود نه از سفارشات دولتي. سينما اصلي‌ترين هنر ما است و همين روزها دولتمردان ما مي‌گويند سينما نان و آب مردم نيست اما من مي‌گويم سينما جدي‌ترين آب و نان مردم است، چون فرهنگ‌سازي مي‌كند.
شمقدري پاسخ داد: شوراي عالي انقلاب فرهنگي حوزه‌هاي زيرمجموعه‌اش راهكارها را عرضه مي‌كنند، بايد به سراغ شوراي هنر برويم و آنها بايد جوابگوي كوتاهي‌شان باشند.
عسگر‌پور هم اظهار داشت: آقاي شمقدري مي‌گويند نگاه رييس‌جمهور در حوزه نظارت نگاه ديگري است، اما نگاهي كه فعلا اعمال مي‌شود نگاهي نيست كه مورد قبول باشد. الان با اين پديده مواجه مي‌شويم كه نظرات متفاوتي در درون دولت وجود دارد كه اين زيبنده يك نگاه استراتژيك نيست و براي تضعيف شدن همين بس كه امسال تنها حدود 25 پروانه ساخت صادر شده است.
صدرعاملي با اشاره به مباحثي كه درباره‌ي تشدد در صنوف مختلف مطرح شد هم بيان كرد: اين تشدد در ذات طبيعي هنرمند است. هنر قائل به فرد و حقانيت انسان است. بين همه ما نقاط مشتركي داريم كه فرهنگ ملي كشورمان مي‌شود.
شمقدري ادامه داد: ما حوزه طراحي استراتژيك را با حوزه اجرا قاطي نكرديم، مديريتي كه دراجرا است براساس همان ساز‌وكار، كارش را انجام مي‌دهد تا سازو‌كار جديد طراحي نشود، نمي‌شود ورود پيدا كرد و در حوزه‌ اجرا دوگونه عمل كرد، اما درحوزه كار مطالعاتي كارش شروع شده است.
وي در پاسخ به پرسش عسگر‌پور درباره‌ي چگونگي اين كارها مطرح كرد: يكسري از اتفاقات باعث مي‌شود برنامه‌ها عقب و جلو رود كه اين طبيعت حوزه اجرا است. اما اين جلسه با كارگردانان كه حدود 9 ماه دنبال آن بوديم نقطه آغاز اين تعامل و نزديكي بود تا به طراحي نگاه استراتژيك به سينما برسيم و سازو كار اجرايي‌ متناسب با آن را پيدا كنيم.
عسگر‌پور در پايان اين مناظره اظهار داشت: همه سخنان آقاي شمقدري را مي‌توانم در يك سرفصل مطرح بكنيم كه دولت فعلي نسبت به موضوع فرهنگ و هنر علاقه‌مند هستند و دوست دارند وضعيت بهبود پيدا كند، اما از ديدگاه من اين يك نگاه استراتژيك نيست.
صدرعاملي هم با تاكيد بر اين‌كه بايد استراتژيك‌هاي گذشته ادامه پيدا كند، مطرح كرد: ما از همين‌جا ضربه مي‌خوريم كه استراتژي‌هاي قبل را هركس كه مدير مي‌شود كاملا كنار گذاشته و روز از نو شروع مي‌شود.

اين مناظره كه در برنامه‌ي تلويزيوني «دو قدم مانده به صبح» با اجراي فريدون جيراني انجام مي‌شود، ادامه پيدا خواهد كرد.


منبع خبر : ايسنا
یكشنبه,19 آبان 1387 - 8:7:21

اين مطلب را براي يک دوست بفرستيد صفحه مناسب براي چاپگر
آرشيو

نظرات

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       





             

استفاده از مطالب و عكس هاي سايت سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سایت سینمای ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت پويشگران اطلاع رساني تهران ما  است.

مجموعه سايت هاي ما : سينماي ما ، موسيقي ما، تئاترما ، دانش ما، خانواده ما ، تهران ما ، مشهد ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Powered by Tehranema Co. | Copyright 2005-2009, cinemaema.com
Page created in 0.80859208107 seconds.