سينمای ما - يادداشتي از بهزاد عشقي درباره عباس كيارستمي و تجربه «شيرين»: / کیارستمی بیش‌تر به فیلمساز بازنشسته‌ای بدل شده که با سینما تفریح می‌کند
يکشنبه 18 بهمن 1388 - 0:8

I نظرسنجی I

بهترین فیلم جشنواره 28 را انتخاب کنید




سينماي جهان
من تسلیم شده‌ام
همه چیز با فیلمنامه آغاز می‌شود و به پایان می‌رسد
جورج كلوني این بار واقعا روانه بيمارستان شد
مریل استریپ امسال هم گزینه اصلی اسکار است
جیم شرایدن برای فیلم تازه‌اش دنیل کریگ را انتخاب کرد
سایت‌اند ساند 50 فیلمساز نامتعارف سینما را معرفی كرد
معرفی کامل فیلم «جی آی جو: ظهور کبرا» - حامد مظفری
سال‌هایِ از دست رفته (یادداشت گِئورگ ویلیامسون بر فیلم «تابستان» ترجمه پیمان جوادی)
گفتگویی با استاد ژاپنی انیمیشن جهان به بهانه نمایش فیلم تازه‌اش
قسمت‌های پنجم و ششم «اسپایدرمن» را نویسنده «زودیاک» می‌نویسد
فرار بزرگ (یادداشت برایان لوری –ورایتی- بر مجموعه تلویزیونی «فرار از زندان: فصل اول» ترجمه پیمان جوادی)
معرفی کامل «آدم‌های بامزه» - حامد مظفری


استشهادي براي خدا


  (35 رأي)

گارگردان :
علیرضا امینی
ماجراهای اینترنتی


  (22 رأي)

گارگردان :
حسین قناعت
تنها دوبار زندگی می‌کنیم


  (134 رأي)

گارگردان :
بهنام بهزادی
صداها


  (93 رأي)

گارگردان :
فرزاد موتمن
محاكمه در خيابان


  (321 رأي)

گارگردان :
مسعود کیمیایی
آقای هفت رنگ


  (71 رأي)

گارگردان :
شهرام شاه حسینی
نیش و زنبور


  (98 رأي)

گارگردان :
حميدرضا صلاحمند
کتاب قانون


  (347 رأي)

گارگردان :
مازیار میری
دو خواهر


  (1340 رأي)

گارگردان :
محمد بانکی



يادداشتي از بهزاد عشقي درباره عباس كيارستمي و تجربه «شيرين»:
کیارستمی بیش‌تر به فیلمساز بازنشسته‌ای بدل شده که با سینما تفریح می‌کند
کیارستمی بیش‌تر به فیلمساز بازنشسته‌ای بدل شده که با سینما تفریح می‌کند


سينماي ما- بهزاد عشقي: [...] من فیلمسازی را می شناسم که شهرتش جهان‌گیر است و به قول طرفدارانش هرجا که می‌رود زیر پایش فرش قرمز پهن می‌کنند و به بهانه‌های مختلف جایزه به او اهدا می‌کنند. در بهترین نشریات جهانی برایش ویژه‌نامه منتشر می‌کنند و در هر زمینه‌ای به او سفارش کار می‌دهند. حتی در خصوص اپرا که شناخت و تجربه‌ای در این زمینه ندارد. او به برکت این شهرت خاک را بدل به کیمیا می‌کند و حتی سیاه مشق‌هایش را به قیمت زر می‌فروشد. اما این مرد هرگز از شهرت و اعتبارش به نفع جمع و در نکوهش نابهنجاری‌ها استفاده نمی‌کند. همه از اوضاع نابسامان فیلمسازی می‌گویند و این مرد خاموش است. نشریات همه یک رنگ و یک شکل و یک قواره شده‌اند و این مرد حرف نمی‌زند. ممیزی افراطی و سلیقه‌ای همه را کلافه کرده است و این مرد لب از لب باز نمی‌کند. همه از بیکاری و تورم و قطع برق در تابستان و قطع گاز در زمستان می‌نالند و این مرد سخنی به زبان نمی‌آورد.
در عوض این مرد دلش برای اشخاص کم سواد می‌سوزد که چرا نمی‌توانند سعدی و حافظ بخوانند. برای همین ابیاتی از این شاعران را بر می‌گزیند و به صورت پلکانی می‌نویسد تا به خیال خود شعرهای کلاسیک را توده‌گیر کند. در واقع این مرد فقط به عشق و معنویت می‌اندیشد و کار دنیا و مشکلات و نیازهای مادی ربطی به او ندارد. اما اگر کسی به همین معنویت تعرض کند و زبان دیگران را ببوید مبادا که گفته باشند دوستت می‌داریم، این مرد باز هم خاموشی می‌گزیند و لام تا کام کلامی به زبان نمی‌آورد. چرا که عشق و معنویت نیز ربطی به دنیای شخصی این فیلمساز ندارد. فکر می‌کنم که این مرد را شناخته باشید و دیگر احتیاج به پرده پوشی نباشد. "عباس کیارستمی" نقش تاریخی خود را بازی کرده است و حتی اگر از این پس فیلم خوبی نسازد، به نام ماندگاری در تاریخ سینما بدل خواهد گشت. کیارستمی قبل از آن که در جهان کشف شود، نخستین بار در ایران کشف شد و به خاطر فیلم‌هایی چون "نان و کوچه" و "مسافر"، بسیاری از منتقدان ایرانی او را ستودند و در جشنواره ی کودکان و نوجوانان تهران نیز بارها مورد تحسین قرار گرفت.
"گزارش" نخستین فیلم بلند سینمایی کیارستمی بود که در سال 1356 به نمایش در آمد و نگارنده از معدود کسانی بودم که نقد ستایش‌آمیزی بر این فیلم نوشتم. این نقد بارها در کتاب‌های پژوهشی، از جمله کتاب تاریخ سینمای ایران نوشته‌ی مسعود مهرابی، تجدید چاپ شده است. این‌ها را گفته‌ام تا بگویم ما مخالف‌خوان حرفه‌ای کیارستمی نیستیم و از نخستین کسانی بودیم که او را ستودیم. آدم گاهی کسانی را که دوست می‌دارد، بیش‌تر از کسانی که دوست نمی‌دارد، مورد انتقاد قرار می‌دهد. چون می‌خواهد یار همیشه زیبا باشد و هرگز از مسیر توازن و زیبایی خارج نشود. اکنون کیارستمی بیش‌تر به فیلمساز بازنشسته‌ای بدل شده است که با سینما تفریح می‌کند. اشکالی ندارد. کیارستمی کارش را کرده است و اکنون وقت تفریح و استراحت است. اما آیا بهتر نیست که به جای سینمابازی و اپرابازی و شعربازی به تفریحات سالم‌تری چون فعالیت‌های اجتماعی بپردازد؟
به یاد بیاوریم که بسیاری از سینماگران بازنشسته‌ی جهان، از جمله "پل نیومن" و "جین فوندا" و "سوفیا لورن" و بسیاری دیگر، سفیر صلح و دوستی و مبارزه با فقر و تنگدستی و بیماری می‌شوند و نام نیکی از خود به یادگار می‌گذارند. اما این مرد با خود عهد بسته است که هرگز حرف نزند. حتی در باره‌ی مسائل پیش پا افتاده‌ای چون چاله چوله‌های خیابان‌ها و گرانی گوشت و پیاز. اما تفریح کردن با سینما هم آمد و نیامد دارد و بیم آن می رود که سینما بازی کیارستمی بر روی آثار جدی‌اش سایه بیندازد و حتی به جایگاه تاریخی‌اش آسیب برساند. چرا که کیارستمی دچار سرگیجه‌ی موفقیت شده است و گوشی برای شنیدن نقد ندارد و تنها خود را در آینه‌ی ستایش‌گرانش باز می‌شناسد. بنابراین تجربه‌گری‌های اخیر کیارستمی کم کم مخاطبان جدی‌اش را دچار دلزدگی می‌کند .
 از جمله آن که فیلم "شیرین" را جشنواره‌ی کن برای نمایش مناسب ندانست و در جشنواره ی ونیز نیز فیلم خارج از مسابقه به نمایش درآمد و چندان مورد توجه قرار نگرفت [...] در این فیلم حدود صد بازیگر زن ایرانی، از قدیمی‌هایی چون خانم "ایرن" و خانم "پوری بنایی" تا نوستارگانی چون "ترانه علیدوستی" در مقابل دوربین کیارستمی قرار می‌گیرند و اشک می‌ریزند. این فیلم اشک ما را نیز در می‌آورد. از سازنده‌ی فیلم‌های ماندگاری چون "مسافر" و "گزارش" و "خانه‌ی دوست کجاست؟" و "مشق شب" و بسیاری از آثار مبتکرانه‌ی دیگر، چه باقی مانده است؟ بهتر است که فیلمساز جهانی ما به خود بیاید و یا دیگر فیلم نسازد و یا فیلمی در خور نام بلندش بسازد. البته پیله‌ی سکوت را نیز بشکند و گاهی هم حرف بزند.



منبع خبر : وبلاگ فيروزه
یكشنبه,17 شهریور 1387 - 9:17:28

اين مطلب را براي يک دوست بفرستيد صفحه مناسب براي چاپگر
آرشيو
اخبار مرتبط:

نظرات

سهيل
يکشنبه 17 شهريور 1387 - 11:35
-2
موافقم مخالفم
 

هر كس آزاده هرجور دوست داره فكر كنه و عمل كنه. آقاي عشقي شما به فكر زندگي خودتون باشيد و سعي كنيد كه انقدر گنده بشيد كه همه اين كارها رو بكنيد. ما هم براتون دعا مي كنيم.

هنردوست
يکشنبه 17 شهريور 1387 - 11:39
0
موافقم مخالفم
 

با شما مخالفم آقای عشقی. ما همچنان کیارستمی را دوست داریم. اثراخیرش "شیرین" نیز مانند همه آثار دنیا با نظرات مثبت و منفی مواجه شده است. هیچ اثرهنری درجهان نیست که مخالف نداشته باشد. به نظر من شیرین هم مثل همه آثارهنری استادکیارستمی نوآوری و بداعت دارد.

sinA
يکشنبه 17 شهريور 1387 - 15:21
6
موافقم مخالفم
 

شما فقط به اعتراض مردم نگاه كارديد و به فيلم كاري نداريدعباس كيارستمي از بهترينهاي جهان است و با حرف مردم ناراحت نخواهد شد

محمد
يکشنبه 17 شهريور 1387 - 22:22
2
موافقم مخالفم
 

درود بر شما آقای عشقی که با جسارت حقیقت را گفتید. من نوشته تان را دیروز در سایت(نه وبلاگ!) فیروزه خوندم و حق رو به شما میدم. از دوستان می خوام که نظرات مربوط به این یادداشت رو در خود سایت فیروزه هم بخونن چرا که بعضی هاش واقعا جالبه.

Ali Ebi
دوشنبه 18 شهريور 1387 - 2:2
-3
موافقم مخالفم
 

خوب شد این فیلم رو ساخت که شما عقده ی چندین سالت رو خالی بکنی !

یه جاهایی راست میگی که چرا ماست بازی در میاره و فقط کار خودش رو می کنه . . . . ولی یه جاهایی هم راست نمی گی . . . هرکس یه جوری فیلم می سازه دیگه . .. . همه که قرار نیست زیر پوست شهر بسازن برادر من

یا هشت

علی (ابی)
دوشنبه 18 شهريور 1387 - 2:5
-1
موافقم مخالفم
 

در ضمن کسی که اینقدر خلاقیت داره و ریسک می کنه و این فیلم رو با این طرح می سازه ، دنبال تفریح نیست !!

یا هشت


دوشنبه 18 شهريور 1387 - 13:44
3
موافقم مخالفم
 

کیارستمی بهترین است.

علی (ابی)
سه‌شنبه 19 شهريور 1387 - 1:41
1
موافقم مخالفم
 

شد من یه بار نظر بدم شما تایید کنید!!!

یهو بگید نظراتی که پست و تایید می کنن تایید می شن دیگه!!!

یا هشت

علی
سه‌شنبه 19 شهريور 1387 - 20:30
-1
موافقم مخالفم
 

مض اطلاع! فیروزه وبلاگ نیست. سایته!

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       





             

استفاده از مطالب و عكس هاي سايت سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سایت سینمای ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت پويشگران اطلاع رساني تهران ما  است.

مجموعه سايت هاي ما : سينماي ما ، موسيقي ما، تئاترما ، دانش ما، خانواده ما ، تهران ما ، مشهد ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Powered by Tehranema Co. | Copyright 2005-2009, cinemaema.com
Page created in 0.968393087387 seconds.