سينمای ما - نگاهي به مجموعه تلويزيوني نوروزی «پیامک از دیار باقی» (سیروس مقدم) / زنده به گور شد تا عبرت گرفت...
جمعه 16 بهمن 1388 - 18:14

I نظرسنجی I

بهترین فیلم جشنواره 28 را انتخاب کنید




سينماي جهان
من تسلیم شده‌ام
همه چیز با فیلمنامه آغاز می‌شود و به پایان می‌رسد
جورج كلوني این بار واقعا روانه بيمارستان شد
مریل استریپ امسال هم گزینه اصلی اسکار است
جیم شرایدن برای فیلم تازه‌اش دنیل کریگ را انتخاب کرد
سایت‌اند ساند 50 فیلمساز نامتعارف سینما را معرفی كرد
معرفی کامل فیلم «جی آی جو: ظهور کبرا» - حامد مظفری
سال‌هایِ از دست رفته (یادداشت گِئورگ ویلیامسون بر فیلم «تابستان» ترجمه پیمان جوادی)
گفتگویی با استاد ژاپنی انیمیشن جهان به بهانه نمایش فیلم تازه‌اش
قسمت‌های پنجم و ششم «اسپایدرمن» را نویسنده «زودیاک» می‌نویسد
فرار بزرگ (یادداشت برایان لوری –ورایتی- بر مجموعه تلویزیونی «فرار از زندان: فصل اول» ترجمه پیمان جوادی)
معرفی کامل «آدم‌های بامزه» - حامد مظفری


استشهادي براي خدا


  (35 رأي)

گارگردان :
علیرضا امینی
ماجراهای اینترنتی


  (22 رأي)

گارگردان :
حسین قناعت
تنها دوبار زندگی می‌کنیم


  (134 رأي)

گارگردان :
بهنام بهزادی
صداها


  (93 رأي)

گارگردان :
فرزاد موتمن
محاكمه در خيابان


  (321 رأي)

گارگردان :
مسعود کیمیایی
آقای هفت رنگ


  (69 رأي)

گارگردان :
شهرام شاه حسینی
نیش و زنبور


  (98 رأي)

گارگردان :
حميدرضا صلاحمند
کتاب قانون


  (345 رأي)

گارگردان :
مازیار میری
دو خواهر


  (1338 رأي)

گارگردان :
محمد بانکی



نگاهي به مجموعه تلويزيوني نوروزی «پیامک از دیار باقی» (سیروس مقدم)
زنده به گور شد تا عبرت گرفت...
زنده به گور شد تا عبرت گرفت...


سينماي ما- مجموعه نوروزی "پیامک از دیار باقی" سیروس مقدم به مقوله تجارت با مرگ و قرابت مرگ و زندگی بر بستری طنز می‌پردازد، ولی در ادامه نمی‌تواند تعادل لازم را در انتخاب لحن حفظ کند و دچار چندپارگی می‌شود. مقدم که شهرتی خاص در انجام کارهای سخت و ناممکن در عرصه تلویزیون دارد، این بار هم در فرصت کوتاه باقیمانده تا نوروز 87 (بهمن 86)؛ عهده‌دار ساخت مجموعه نوروزی شبکه اول سیما شد.
مجموعه‌ای که می توانست برای او به منزله یک نقطه عطف محسوب شود، بخصوص از جهت ورود به حیطه طنز و کمدی و البته کار بر لبه تیغ مرگ و زندگی. او پس از تجربه‌هایی خاص در کارنامه خود همچون 90 شبی جدی در "نرگس"، ماورایی مناسبتی در "اغما" و ... این بار نوروز را تجربه کرد تا در عرصه‌ای جدید خود را محک بزند.
محسن تنابنده نویسنده این مجموعه است که تجربه نگارش فیلمنامه‌های "چند می‌گیری گریه کنی؟" و "اگه می‌تونی منو بگیر" شاهد احمدلو، "استشهادی برای خدا" علیرضا امینی، طرح اولیه "فرزند افیون" مجید جوانمرد، سرپرستی نویسندگان مجموعه 90 شبی "زندگی به شرط خنده" مهدی مظلومی برخی فعالیت‌های او هستند. تنابنده هر از گاهی بازی هم می‌کند و سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل مرد را از بیست و ششمین جشنواره فجر برای بازی در "استشهادی برای خدا" به دست آورد.
نکته جالب در مرور کارنامه او اینکه تم و بستر اصلی مجموعه "پیامک از دیار باقی" بسیار نزدیک به فیلم "چند می‌گیری گریه کنی" است؛ هر دو به نزدیکی مرگ و زندگی بر بستر طنز پرداخته و به نوعی به مقوله تجارت با مرگ توجه دارند. محور اصلی مجموعه کاراکتری فرصت‌طلب و کلاهبردار به نام منصور سیم‌خواه (محمدرضا شریفی‌نیا) است که شمایلی ظاهرالصلاح برای خود برگزیده تا اعتماد دیگران را جلب کند.
ایده جذاب اولیه که حضور این کاراکتر را واجد پتانسیلی ویژه مجموعه کرده، نکته‌ای از پیش تعیین‌شده است. راهی که سیم‌خواه برای فرار از دست طلبکاران انتخاب می‌کند؛ یعنی مردن نمایشی راهکاری است که چندان جدید به نظر نمی‌آید، ولی طبعاً آنچه می‌تواند آن را تازه و جذاب کند، چیدمان شرایطی است که رسیدن به این راهکار را واقعی جلوه دهد.
هسته اصلی‌تر که به نظر می‌آید در این ایده و راهکار مورد نظر نویسنده بوده، چیدمان شرایطی است که سیم‌خواه را در موقعیت واقعی زنده به گور شدن قرار می‌دهد. اما این اتفاق در چندمین قسمت از مجموعه وارد کار شده است؟ نزدیک به قسمت‌های آخر و در شرایطی که بخش اعظم مجموعه صرف مقدمه‌چینی‌هایی می‌شود برای حجیم شدن عرض قصه نه کمکی ویژه به پیشبرد آن.
هر چند قسمت‌های ابتدایی کارکرد معرفی و تثبیت روابط شخصیت‌ها را دارد، اما به تدریج مقدمه‌چینی بدل به حاشیه‌پردازی می‌شود. رابطه سیم‌خواه با همسرش بدری (افسانه بایگان)، چگونگی حضور شیرین (شیلا خداداد) به عنوان زن دوم، رابطه دایی (حمید لولایی) و همسرش با این خانواده و در نهایت نوع حضور دو پسر او حامد (حامد کمیلی) و حمید (سروش گودرزی) از مواردی هستند که پس از معرفی کاربردی به ورطه تکرار می‌افتند.
داستانک‌هایی هم که برای سرک کشیدن به قصه فرعی آنها طراحی شده در مسیر همین تکرار محض کارکرد خود را از دست می‌دهد. به عنوان مثال رابطه حمید با نامزد و پدر نامزدش، رابطه دایی و زن دایی با هم و همچنین با بدری، رابطه فتح‌الله (افشین سنگ‌چاپ) و نقی (رامین راستاد) و ... از جمله این چینش‌هاست که داستانک‌های برخی از آنها در پیشرفت دچار افت و خیز شده و در حد همان تعریف اولیه باقی می‌ماند.
اما در وجه مقابل می‌توان به نوع حضور شیرین اشاره کرد که در خط فرعی مربوط به او اوج و فرود و پیشرفت داستانی حاصل می‌شود و در واقع می‌توان گفت در زیرلایه آن همگام با خط اصلی روندی پویا اتفاق می‌افتد. حضور مادر شیرین، آشکار شدن شیوه آشنایی او و سیم‌خواه در مقطع میانی، بارداری، حضور او با فشار مادر در مراسم خاکسپاری سیم‌خواه و ... نقاط عطفی هستند که می‌توانند در عین حال شخصیت را هم به تدریج معرفی کنند.
همانطور که اشاره شد پاشنه آشیل مجموعه چگونگی طراحی شرایطی است که سیم‌خواه را وادار به انتخاب راهکار مرگ نمایشی و در مرحله بعد اجبار او به زنده به گور شدن است. این بخش با ازدیاد برخی خطوط فرعی ناکارآمد در مقطعی از داستان اتفاق می‌افتد که دیر شده و ماجرا به مدد داستان‌های فرعی جلو می‌رود، بدون آنکه در خط اصلی اتفاقی پیشبرنده بیفتد.
نویسنده برای رسیدن به این چینش ابتدایی دست به کاری زده که به منزله گرفتن پتانسیل از فضای خارج از قصه است. به این ترتیب که حامد با ضمانت پدر از زندان آزاد می‌شود تا او را به کسی معرفی کند که می‌تواند مراسم مرگ نمایشی برایش تدارک ببیند. چینشی غریب که تعریف روابط را دچار نکته‌ای خاص می‌کند، در وجه اول اینکه زندان رفتن به لطف این مجموعه بدل می‌شود به مثلا رفتن سر کوچه یا احتمالاً سفری کوتاه‌مدت و دیگر اینکه قبح زندان رفتن هم کلاً با این نوع نگاه شکسته می‌شود.
با گذر از این مرحله که یک فرد از خارج قصه راهکاری را به قصه تحمیل می‌کند و از ابتدا هم معلوم است پذیرفته می‌شود، حضور کاراکتر فرعی غلام ورنی (رضا شفیعی‌جم) هم از مواردی است که دچار درشتنمایی غیرکابردی شده است. حضور شفیعی‌جم همانطور که در برخی کارهایش به عنوان یک آیتم برای نفس کشیدن مخاطب یا فرار از زیر بار فضای متشنج موجود بکار رفته (مانند فیلم "ارتفاع پست")، در "پیامک از دیار باقی" هم کاربردی آیتم مانند پیدا می‌کند.
تکیه بیش از حد بر طنز این شخصیت و پررنگ کردن حضورش تنها اجبار سیمخواه را برای زنده به گور شدن به تعویق انداخته و موکول به قسمت‌های پایانی می‌کند که کاملاً دچار تغییر لحن شده و از طنز تزریق شده به موقعیت‌های پیشین فاصله می‌گیرد. نویسنده برای پیوند زدن این کاراکتر تلاش کرده پس از این ماجرا با آمدن گاه و بیگاه غلام برای تلکه کردن و سکانس زائد پایانی او را به خط اصلی سنجاق کند که پیشاپیش تمهیدی شکست‌خورده است، چون دارای چنین پتانسیلی نیست.
در نقطه مقابل نوع حضور فتح‌الله و نقی (کارگردان برج) هم قابلیت بدل شدن به آیتم را دارد، ولی در ادامه با عذاب وجدان فتح‌الله که او را به سر قبر سیم‌خواه می‌کشاند، نویسنده می‌تواند آنها را به خط اصلی قصه پیوند و حضورشان را گسترش دهد. در این میان باید به تیپ‌سازی ماهرانه این دو بازیگر در خلق یک زوج طنز جدید اشاره کرد که همذات‌پنداری مخاطب را جلب می‌کند.
مجموعه "پیامک از دیار باقی" در قسمت‌های انتهایی دچار تغییر لحن اساسی می‌شود و از آنجا که دست نویسنده و سازنده از طنز و کمدی تزریقی خالی شده، تلخی و گزندگی آن بخصوص در این تضاد لحن توی ذوق می‌زند تا در سکانس‌های متوالی مخاطب شاهد زنده به گور ماندن سیم‌خواه و عبرت گرفتن او از مرگ نمایشی خود باشد.
از اینجا به بعد پایان غیرقابل پیش‌بینی که تا جایی نقطه قوت این مجموعه را (در عین طنز گاه لوده و سطحی کار) تشکیل می‌داد، نیز از دست می‌رود تا دیگر این نقطه امتیاز را هم از دست داده و پایان اخلاقی، متنبه شدن سیم‌خواه، رفتن هر دو زن به یک جبهه و ... طبق کلیشه‌های نخ‌نما خیلی پیشتر لو رفته و جذابیت خود را از دست بدهد.
مجموعه تلویزیونی "پیامک از دیار باقی" به کارگردانی سیروس مقدم نوروز 87 در 15 قسمت هر شب ساعت 22 از شبکه اول سیما پخش شد.



منبع خبر : خبرگزاري مهر
دوشنبه,19 فروردین 1387 - 17:3:41

اين مطلب را براي يک دوست بفرستيد صفحه مناسب براي چاپگر
آرشيو
اخبار مرتبط:

نظرات

ghazaleh
دوشنبه 19 فروردين 1387 - 17:33
1
موافقم مخالفم
 

eshghasto hamed komaili

علی
دوشنبه 19 فروردين 1387 - 21:38
0
موافقم مخالفم
 

سلام.

سیروس مقدم بدون شک بهترین سریال عید نوروز امسال رو ساخت.

امیدوارم تمام کارگردانهای موفق باشند و باز سریالهای خوب رو از تلویزیون شاهد باشیم.

بهترین سریال ها

1- پیامک از دیار باقی

2- نشانی . قرار گاه مسکونی به یک اندازه

3- مرد هزار چهره

مهران مدیری در فیلم سینمایی دایره زنگی بازی خوبی داشت اما نمیدونم چرا در دو سریال اخرش یعنی مرد هزار چهره و باغ مظفر افت کرد.

elmira
سه‌شنبه 20 فروردين 1387 - 6:51
-1
موافقم مخالفم
 

behtarin seriyale noruz ba behtarin bazigarha

علی
سه‌شنبه 20 فروردين 1387 - 14:31
0
موافقم مخالفم
 

برخی زمان ها التفات بیش از حد بر وجوه فنی و تکنیکی در سرو شکل دادن به یک مجموعه داستانی سازنده اثر را از روح قصه و حس و حال موجود در نوع مراودات آدم ها دور کرده و آنچه که از شمایل کلی اثر در برابر بیننده قرار می گیرد با آنچه که نویسنده با زحمت فراوان در خلق مو قعیت ها و مناسبات شخصیت های داستان تدارک دیده در منافات با هم دیده می شوند.

پیامک از دیار باقی از نگاه جدی و بدون انعطاف سازنده اش در قبال یک اثر کمیک بیشترین آسیب را خورده است.

در گام نخست نوع نگاه بصری کارگردان به یک اثر مفرح با آنچه که در سازمان داستان رخ می دهد در دو مسیر متفاوت حرکت می کنند.التفات سازنده سریال به فضای پر کنتراست و مایه تیره بصری که مختص کارهای جنایی و اکشن است با حس و حال و موقعیت های کمیک داستان بشدت در تناقض را دارد.

اگر با دقت شمایل تصویری سریال را رصد کنیم بیش از هفتاد درصد از فضاهای داخلی - مانند خانه منصور محل کار روانخواه و ... که رخداد های با مزه ای را نویسنده برای این جغرافیاهای متفاوت تدارک دیده است- را کارگردان در فضای سرد و پر کنتراست به سامان رسانده که همین اتمسفر رخوتناک تمام مو قعیت های کمیک را تحت الشعاع خود قرار داده گویی بیننده در حال رویت یک اثر پلیسی-جنایی است.

در مجموعه هی کمدی علاوه بر در آوردن درست موقعیت های مفرح نقش هنر پیشه ها را نباید در باور پذیری این موقعیت ها فراموش کرد. این سریال از گزینش هنر پیشه های نامناسب برای نقش های محوری خود آسیب فراوان دیده است.بلاهت و ساده لوحی ای که نویسنده برای بدری در این مو قعیت ها مهیا کرده به هیچ وجه توسط بازیگری که نخستین تجربه کمدی خود را انجام می دهد درک نشده است. به همین سبب در بده بستان های متعدد بدری با منصور به جای حاکمیت حس و حال مفرح و کمیک فضا بشدت جدی است.آه و ناله های عذاب آور بدری ما را به یاد ملودرام های دهه 60 می اندازد .اکنون در زمانه فعلی آن هم در یک سریال کمدی این پروسه اشک و آه کارایی و جذبه ای برای بیننده نخواهد داشت.

به هر روی در آوردن موقعیت های کمیک به تبحر و کار بلدی خاصی نیاز دارد.باور پذیری موقعیت های کمیک به یک شم خاص دیداری و نکته سنجی شنیداری نیازمند است. سازنده این سریال هنوز در فضا و اتمسفر پیشین خود همچون (اغما) و (پرواز در حباب) پرسه می زند و از یاد برده که هر ژانر و گونه نمایشی به هر روی مناسبات و اقتضائات خاص خود را یدک می کشد .

او هر چند در ساخت سریالهای اکشن و پر التهاب تبحر خود را پیش از این به اثبات رسانده اما در این تجربه کمیک به خوبی نشان داد که با این گونه نمایشی کهن بسیار بیگانه است.

جام جم

نانی
سه‌شنبه 20 فروردين 1387 - 16:5
0
موافقم مخالفم
 

نقی و فتح الله کارگران برج بودن یا کارگردان ؟

مشخص کنین

سیما
چهارشنبه 21 فروردين 1387 - 0:26
0
موافقم مخالفم
 

بند کردید به یکی از بدترین و سر هم بندی شده ترین سریالهای نوروزی سالهای اخیر و هی ازش گزارش وخبر و نقد مینویسید

چرا از سریال زیبای نشانی ساختار دقیق و فیلمنامه ی زیباو بازی های خوب و فراتر از انتظاری که داشت چیزی نمینویسید؟!

سریالی که بر عکس مجموعه ی اشفته ی پیامک... و اکثر سریالهای مناسبتی ساخت اش دقیقه ی نود شروع نشده بود و کارگردان و عوامل اش برای فهم مخاطب شون ارزش قائل شده بودن

سریال پیامک با دستمایه قرار دادن موضوعات تکراری قلابی و کپی برداری شده ملغمه ای بود بی خاصیت که تنها با اتکا به استعدادهای فردی بعضی از بازیگران طنازش در لحظاتی تونست از تماشاگر خنده بگیره همین

داستان تهوع اور مرد دوزنه . مردن قلابی برای فرار از دست طلبکارها متنبه شدن متحول شدن همه و همه کپی های نازلی بودن از مجموعه های دیگه که تازه اونها هم اش دهن سوزی نبودن!

واقعا چنین سریال های بی ارزشی قبح موضوعات چندش اور و کثیف بودن هوسهای مردهای ....را با پوشاندن جامه ی شرعی از بین میبرند

در عوض سریال زیبای نشانی پر بود از شور زندگی .شرافت .پاکی معجزه ی مهربانی منش و رسوم زیبای ایرانی و صفای خانواده دار بودن و پایبندی به ان

گو اینکه اینطور چیزها دیگه تو بازار خریدار ندارن!!!1

quiet
چهارشنبه 21 فروردين 1387 - 3:18
0
موافقم مخالفم
 

با عرض سلام اگر امکان داشته باشه تمام قسمتهای مجموعه طنز قرارگاه مسکونی رادر سایت بزارید و یا سایتی در نظر دارید برام ایمیل کنید متشکرم

quiet
چهارشنبه 21 فروردين 1387 - 3:32
0
موافقم مخالفم
 

با عرض سلام اگر امکان داشته باشه تمام قسمتهای مجموعه طنز قرارگاه مسکونی را برای دانلود در سایت بگذارید ویا سایتی را برام معرفی کنید تا از آنجا دانلو کنم

E-mail : quiet_v66@yahoo.com

با تشکر

فاطمه
چهارشنبه 21 فروردين 1387 - 6:44
0
موافقم مخالفم
 

آره واقعا سریال خوبی بود. تبلیغ چندزنی بطور اشکار و با وقاحت.خوش بحال اقایان.

shima
پنجشنبه 22 فروردين 1387 - 1:52
0
موافقم مخالفم
 

salam be nazar man serial khobi bood dar had khodesh. albate hozor bazi bazigarha baes jazbe film mishod vagar na filmnameye ghavio sabk khasi nadasht lotfan agar mishe in serial ro baraye download bezarid

مریم
جمعه 23 فروردين 1387 - 2:3
0
موافقم مخالفم
 

با نظر سیما کاملا موافقم

azad
جمعه 23 فروردين 1387 - 22:55
0
موافقم مخالفم
 

salam.vaghean seda va sima tasmim gerefte enghadr dar serial ha zane dovvom ro tojih shode va aadi jelve bede ta hame marda beran 2 ta zan begiran.jelve haye erfanie dakhele ghabr koja va masaele khale zanakie dast be yeki shodane do ta zane ye mard koja?!baraye afsane bayegan va shila khodadad vaghean moteasefam.va az una bishtar siruse moghaddam


دوشنبه 26 فروردين 1387 - 17:0
0
موافقم مخالفم
 

به نظر من خیلی قشنگ بود دست سیروس مقدم درد نکنه

mahshad
پنجشنبه 5 ارديبهشت 1387 - 14:27
0
موافقم مخالفم
 

be nazare man hamed komaili is the best of iranian artist

nashenas
جمعه 27 ارديبهشت 1387 - 0:17
0
موافقم مخالفم
 

khaili khoob bod albate ba hzoor agha komaili

mona
شنبه 17 مرداد 1388 - 17:17
-1
موافقم مخالفم
 
زنده به گور شد تا عبرت گرفت...

BE NAZARE MAN SERIALE BADI NABOOD AMA BARAYE AGAHKARDNE AZIZANI E BA KARHAYE MANFIE FILME MESLE TABLIGHE CHAND ZANIO AZIN HARFA MOHALEF BOODAN BAYAD BEGAM KE TANZ VAZIFAS HAMINE E KAAYI KE DAR JAMEE OJOD DARE RO BE SHEKL TANZ NEHON BEDE DAR VAGHE INFILM TAMAME MOSHELATE MOJOD RA BAYAN VAGHEAN MAHSHARANMIARD BE ZABANE TANZAMA DAR KOLE AGHAYE KOMEILI

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       





             

استفاده از مطالب و عكس هاي سايت سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سایت سینمای ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت پويشگران اطلاع رساني تهران ما  است.

مجموعه سايت هاي ما : سينماي ما ، موسيقي ما، تئاترما ، دانش ما، خانواده ما ، تهران ما ، مشهد ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Powered by Tehranema Co. | Copyright 2005-2009, cinemaema.com
Page created in 0.780709028244 seconds.