سينمای ما - نامه یک فیلمساز به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای بهتر کردن اوضاع سینمای ایران
شنبه 17 بهمن 1388 - 9:47

I نظرسنجی I

بهترین فیلم جشنواره 28 را انتخاب کنید




سينماي جهان
من تسلیم شده‌ام
همه چیز با فیلمنامه آغاز می‌شود و به پایان می‌رسد
جورج كلوني این بار واقعا روانه بيمارستان شد
مریل استریپ امسال هم گزینه اصلی اسکار است
جیم شرایدن برای فیلم تازه‌اش دنیل کریگ را انتخاب کرد
سایت‌اند ساند 50 فیلمساز نامتعارف سینما را معرفی كرد
معرفی کامل فیلم «جی آی جو: ظهور کبرا» - حامد مظفری
سال‌هایِ از دست رفته (یادداشت گِئورگ ویلیامسون بر فیلم «تابستان» ترجمه پیمان جوادی)
گفتگویی با استاد ژاپنی انیمیشن جهان به بهانه نمایش فیلم تازه‌اش
قسمت‌های پنجم و ششم «اسپایدرمن» را نویسنده «زودیاک» می‌نویسد
فرار بزرگ (یادداشت برایان لوری –ورایتی- بر مجموعه تلویزیونی «فرار از زندان: فصل اول» ترجمه پیمان جوادی)
معرفی کامل «آدم‌های بامزه» - حامد مظفری


استشهادي براي خدا


  (35 رأي)

گارگردان :
علیرضا امینی
ماجراهای اینترنتی


  (22 رأي)

گارگردان :
حسین قناعت
تنها دوبار زندگی می‌کنیم


  (134 رأي)

گارگردان :
بهنام بهزادی
صداها


  (93 رأي)

گارگردان :
فرزاد موتمن
محاكمه در خيابان


  (321 رأي)

گارگردان :
مسعود کیمیایی
آقای هفت رنگ


  (70 رأي)

گارگردان :
شهرام شاه حسینی
نیش و زنبور


  (98 رأي)

گارگردان :
حميدرضا صلاحمند
کتاب قانون


  (346 رأي)

گارگردان :
مازیار میری
دو خواهر


  (1340 رأي)

گارگردان :
محمد بانکی



نامه یک فیلمساز به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای بهتر کردن اوضاع سینمای ایران
نامه یک فیلمساز به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای بهتر کردن اوضاع سینمای ایران


سینمای ما - رحيم رحيمي‌پور كارگردان سينما ايران در نامه‌اي به وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي به ارزيابي اوضاع فعلي سينماي ايران پرداخته است و پيشنهاداتي را مطرح كرده است.

كارگردان فيلم‌هاي چون "دوله‌تو" و "انفجار در اتاق عمل" در اين نامه كه نسخه‌ي از آن را در اختيار بخش سينمايي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گذاشته آورده است: « نرم‌خويي و ملاطفت اساس حكمت و فرزانگي است» امام علي (ع)‌

هر سال در ايام جشنواره فيلم فجر، فيلم «جنگ سينماها»، در حاشيه جشنواره اكران مي‌گردد و بعد از جشنواره اين فيلم از اكران پايين مي‌آيد و متاسفانه حتي يك نما از آن هم براي سينماي ايران فايده نمي‌كند. امسال هم از آغاز جشنواره اين فيلم اكران شده و در يك صف‌بندي دو طرفه درام و كش‌مكشي شكل گرفته كه از محتواي آن معلوم است كه اين گفت‌وگو‌ها هم براي سينماي ايران پيامي ندارد و هيچ كس نمي‌تواند به تنهايي و براساس نظرات خودش يا گروهي كه وابسته به آن است، مشكل سينما را حل كند، چون همه امتحانشان را پس داده‌اند.

در اين نوشته و براساس وظيفه و با نرم خويي و ملاطفت در دو بخش : اولا به بررسي سينماي فعلي و ثانيا راهيابي جهت رسيدن به سينماي فرهنگي و مطلوب پرداخته مي‌شود.

بخش اول سينماي فعلي:‌

1ـ "ويم وندرس" (فيلمساز آلماني ) مي‌گويد: "هاليوود ناخودآگاه بشريت را تسخير كرده" و به نظر مي‌رسد در رابطه با سينماگران حتي خودآگاه ما هم در تسخير هاليوود است. طوري كه وقتي مي‌خواهيم يك فيلم را بنويسيم به‌طور مستقيم و غيرمستقيم تحت تاثير فيلم‌هاي هاليوودي هستيم و مثلا شخصيت‌هاي فيلم ما حتي اگر بخواهند آستين‌هايشان را بالا بزنند، مثل فيلم‌هاي هاليوودي اين كار را مي‌كنند. نمونه اين قضيه شخصيت‌هاي آمريكايي فيلم ضد آمريكايي "طوفان شن" مي‌باشند، در حالي‌كه از لحاظ رفتارشناسي، رفتار هر كس مثل اثر انگشت او با رفتار ديگري فرق مي‌كند.

2ـ فيلم‌هايي كه در ايران تا اندازه‌يي مطرح بوده و با لطف سينماي مولف از آن‌ها نام برده مي‌شود. اكثرا كپي از فيلم‌هايي مثل "بعدازظهر سگي"، "سربازرايان"، "معجزه‌گر"، "روح" و يا "طالع نحس" هستند و حتي فيلم‌هاي پرفروش ايراني كپي از فيلم‌هايي مثل "آقا و خانم اسميت" مي‌باشند.

3ـ فيلم‌هايي كه به موضوعات ماورايي و عميق مي‌پردازند، معمولا متاثر از فيلم‌هاي هاليوودي هستند، به‌طور مثال شيطان و روح در بيشتر فيلم‌ها مثل فيلم‌هاي هاليوودي نشان داده مي‌شوند كه اين مساله موجب اشاعه نظريه تناسب و نفي روز حساب و معاد است.

4ـ فيلم‌هايي كه به تاريخ اديان و زندگي پيامبران و اولياء پرداخته‌اند، معمولا روايتگر يك دوره‌ي تاريخي هستند كه براي دوره‌هاي بعدي كاربردي ندارند و در واقع دين و شخصيت‌هاي ديني با عنوان يك پديده‌ي فرهنگي مطرح مي‌شوند كه فقط در دوره‌ي خودشان موثر بوده‌اند. در حالي كه سينما محل همزات‌ پنداري است و مخاطب وقتي يك فيلم تاريخي را مي‌بيند بايد شخصيت‌هاي آن را مثلا با موسي و فرعون درون خود مقايسه كند.

5ـ فيلم‌هايي كه به موضوعات اجتماعي و پليسي پرداخته‌اند، روابط اجتماعي و نقش پليس در آن‌ها با انگيزه‌هاي خاص و شخصي به تصوير كشيده مي‌شود. و مثلا كار پليس به‌عنوان يك وظيفه انساني و شرعي تلقي نمي‌گردد ودر اين فيلم‌ها نمي‌توان پليسي را پيدا كرد كه فكر كند "نجات يك انسان برابر با نجات همه انسان‌هاست".

6ـ خط درام و كشمكش در اكثر فيلم‌هايي هاليوودي در سطح و ظاهر مي‌گذرد و هاليوود همين كشمكش و درام سطحي را خوب پرداخت مي‌كند و بعضي وقت‌ها اين پرداخت آنقدر خوب است كه آن موضوع سطحي را عميق نشان مي‌دهد، ولي متاسفانه كساني كه از اين شيوه تقليد مي‌كنند در پرداخت عجله كرده و ضعيف كار مي‌كنند و نمي‌توانند با سينماي هاليوود رقابت كرده و ورشكست شده و به بودجه‌هاي دولتي وابسته مي‌گردند.

7ـ از نظر تكنيكي و فني، تكنيك بايد در خدمت موضوع باشد ولي متاسفانه در اكثر فيلم‌ها و حتي آن گروه فيلم‌هايي كه موضوع فرهنگي دارند از شيوه‌هاي هاليوودي و معمولا ملودرام استفاده مي‌شود، در حاليكه در بعضي كشورها و فرهنگ‌هاي ديگر از همين سينماي هاليوود استفاده شده و آن را به خدمت خود گرفته‌اند. مثلا در فرانسه "ملويل" از شيوه و روش هيچكاك كه كاملا هاليوودي مي‌باشد، استفاده كرده و سينماي فرانسوي به وجود آورده يا "سرجيولئونه" در ايتاليا از سينماي وسترن كه مي‌گويند پدر سينماي هاليوود است استفاده كرده و نوعي وسترن ايتاليايي به نام "وسترن اسپاگتي" به وجود مي‌آورد و يا از جلوه‌هاي ويژه‌ي هاليوودي و پرده آبي كه كاملا تكنيكي و فني است در چين استفاده مي‌شود و فيلم‌هايي شرقي و تاثيرگذار مثل "ميرپنهان و اژدهاي غران" ساخته مي‌شود و "كوروساوا" هم در ژاپن با آن كه بعضا از قصه‌ها و نمايش‌هاي خارجي استفاده مي‌كند، ولي فيلم‌هايش به شدت بيانگر فرهنگ ژاپني هستند.»

رحيم رحيم‌پور در بخش دوم اين نامه با تيتر "راهيابي و اصلاحات" آورده است:

«در سال‌هاي گذشته و پيش از انقلاب اسلامي فيلم‌هايي ساخته شدند كه به فرهنگ ايران و انقلاب و مباني ديني نزديك شدند، ولي متاسفانه اين آثار در ميان همين «‌جنگ سينماها» نتوانستند قوام بگيرند و تبديل به سينماي نوين ايران و انقلاب اسلامي بشوند. لذا لازم است كه بدون در نظر گرفتن اين هياهوها به اصلاحات اساسي در سينما پرداخته شود كه در اين خصوص وهمچنين اهميت سينما مواردي در پي مي‌آيد:

1-سينما و ديدن از نظر فرهنگ اسلامي اهميت ويژه‌يي دارد به‌طوري كه وقتي در قرآن به معاد اشاره مي‌شود خداوند مي‌فرمايد: «هر كس هر كار خير يا شري انجام داده است اگر حتي به اندازه ذره‌يي باشد آن را مي‌بيند» يعني ابزار در روز رستاخير ديدن و تماشا كردن و به بياني سينما است و در فرهنگ بومي ما هم عارف شوريده‌يي مثل باباطاهر مي‌گويد: "به هر جا بنگرم كوه و در و دشت نشان از قامت رعنا تو بينم" يعني باز از طريق نگاه كردن و ديدن و سينما است كه مي‌توان به تفكر توحيدي رسيد.

2-براي روايت تاريخ اسلام و قصص قرآني و انقلاب اسلامي ودفاع مقدس و به طور كلي مباني ديني حتما نبايد به طور مستقيم به سراغ اين موضوعات رفت و با هزينه كردن بودجه‌هاي ميلياردي كمر سينماي ايران را شكست، بلكه هنر سينما اينست كه جوهره اين موضوعات را بگيرد و در فيلم‌هاي عادي و معاصر تزريق كند و فيلم‌هايي ساده و با هزينه كم ساخته شود و مباني ديني به طور غير مستقيم مطرح شوند، يعني اين‌گونه نباشد كه يك نوع سينما به اسم سينماي ديني و با لباس‌هاي عربي و تاريخي و يك نوع سينما هم به اسم سينماي آرماني يا معناگرا و يا نوين و يا ملي و با لباس‌هاي معمولي وامروزي باشد و هر كدام از اين‌ها هم راه خودشان را بروند و مثل دو برادري بشوند كه در يك خانه و از يك پدر و مادر هستند ولي با هم قهرند. در واقع هنر سينما اين است كه قصه‌ها و حادثه‌ها و گزارشات و مستندات عادي را قرآني و ديني كند وگرنه بيان يك قصه قرآني و ديني هر چند هنرمندان هم باشد، باز به پاي بيان خود قرآن نمي‌رسد. در مورد تاريخ اسلام و انقلاب اسلامي و دفاع مقدس هم چنين است و نبايد گذاشت با طرح اين عناوين از موقعيت‌ها و بودجه و بيت‌المال سوء استفاده شود و ثانيا اين مسئله را بايد از بين برد كه سينما و فيلم ديني جداي از مجموعه سينماي ايران و فيلم‌سازي است و مخصوص مناسبت‌ها و ايام خاص مي‌باشد، چون كه آموزه‌هاي ديني و دين براي چگونه زندگي كردن در همه دوره‌ها و به خصوص در دوره‌هاي معاصر و آينده مي‌باشند. و سينما كه روايتگر واقعيت و زندگي است بايد به بيان رابطه دين و زندگي بپردازد.

3-با مطالعه قرآن و به خصوص قصص قرآن و شيوه‌هاي بياني آن و سيره نبوي (ص) و ائمه اطهار (ع) و تاريخ اسلام و متون كهن و شعر و ادبيات ايران به چند مسئله اساسي جهت اصلاحات در سينماي ايران مي‌توان دست پيدا كرد كه به بعضي از آن‌ها به ترتيب اشاره مي‌شود:

الف- جمع بندي موضوعاتي كه مد نظر قرآن است كه به طور كل سه موضوع ايجاد درام و قصه و كشمكش و درگيري و سينما مي‌كنند، اين سه موضوع تكبر و حرص و حسد» هستند كه در روايات ائمه معصومين (ع)‌از آن‌ها به عنوان سه پايه كفر يا در اصطلاح سينمايي قسمت سياه و بدمن فيلم نام برده مي‌شود.

بديهي است كه اين موضوعات مربوط به يك دوره خاص و فيلم‌هاي ويژه نمي‌شوند و در همه دوره‌ها و به خصوص دوره معاصر كه امور اجتماعي و رواني پيچيده شده‌اند، كاربرد دارند.

ب- تدبر و تفكر در آيات قرآني و به خصوص قصص قرآن و حضرت يوسف (ع) و مطالعه معاني و تفسير آيات و توجه به بطن‌هاي ديگري كه قرآن در نظر دارد، موجب مي‌شود تا از قرآن برداشتي گزارشي و روايتي و تاريخي نشود و با شناخت اين مباني مي‌توان قصه‌ها و حادثه‌هاي ديگر و دوره‌هاي تاريخي مختلف را در قرآن نشان داد و سينماي ديني را در همه انواع سينما بارور ساخت.

ج – مطالعه متون كهن و شعر و ادبيات ايران كه توانسته‌اند مفاهيم قرآني و روايات را در اين قالب‌ها به شكلي بديع مطرح كنند، كمك مي‌كنند تا اين مفاهيم با شيوه‌هاي سينمايي نيز به كار گرفته شوند.

4- با مطالعه و بررسي و نقد فيلم‌هايي كه در سال‌هاي گذشته ساخت شده وبه فرهنگ ديني و آيين و رسوم ايراني نزديك گرديده و مثل سياه مشق هستند، مي‌توان مباني درام و نمايش و فيلم‌نامه نويسي و تكنيك‌هاي سينمايي را مشخص نمود و با اصلاحات اساسي، سينماي‌ ايران از اين حالت شترمرغي خارج كرد.»

رحيمي‌پور در پايان اين نامه آورده است:«دو طرف درگير در فيلم « جنگ سينماها» اگر بر روي سينمايي كه كار مي‌كنند ادعايي دارند آن ادعاها را مطرح كرده و با دلايل روشن و منطقي ثابت كنند كه سينماي آن‌ها مي‌تواند موجب رشد و تعالي فرهنگي مردم ايران بشوند تا از اين نقاط مثبت جهت اصلاحات در سينما استفاده گردد و هيچ كدام از گروه‌ها نبايد فكر كنند كه حكمت و فرزانگي نزد آن‌هاست، بلكه اين دو گوهر گرانبها همان طور كه امام علي (ع) فرموده‌اند: "در نرم خويي و ملاطفت است." و در مورد اهميت سينما، باز متذكر مي‌شود كه اگر روزي امواج صوتي و تصويري حاصل از رفتارها و گفتارهاي انسان و به طور كل امواج هر حركت و صدايي از فضا جمع‌آوري بشوند به وسيله سينما مي‌توان حتي ريزترين تصوير و صدا را ديد وشنيد و اين معادل همان ديدن همه چيز در روز حساب و معاد است و با توجه به نقشي كه سينما و تصوير و ديدن و تماشا كردن در امور اجتماعي و فرهنگي و سياسي دارد، به نظر مي‌رسد اين وسيله در دوره آخر‌الزمان و انقلاب جهاني دين حرف اول را مي‌زند.


منبع خبر : ایسنا
جمعه,19 بهمن 1386 - 11:34:40

اين مطلب را براي يک دوست بفرستيد صفحه مناسب براي چاپگر
آرشيو

نظرات

پناه
جمعه 19 بهمن 1386 - 13:37
1
موافقم مخالفم
 

این اقا مثل اینکه خیلی خودشو قبول داره . حرفاشم مثل فیلماشه :)

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       





             

استفاده از مطالب و عكس هاي سايت سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سایت سینمای ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت پويشگران اطلاع رساني تهران ما  است.

مجموعه سايت هاي ما : سينماي ما ، موسيقي ما، تئاترما ، دانش ما، خانواده ما ، تهران ما ، مشهد ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Powered by Tehranema Co. | Copyright 2005-2009, cinemaema.com
Page created in 0.948182821274 seconds.