سينمای ما - آهسته و پيوسته/ يادداشتي درباره سريال «روزگار قريب» (كيانوش عياري)
سه‌شنبه 20 بهمن 1388 - 19:52

I نظرسنجی I

بهترین فیلم جشنواره 28 را انتخاب کنید




سينماي جهان
من تسلیم شده‌ام
همه چیز با فیلمنامه آغاز می‌شود و به پایان می‌رسد
جورج كلوني این بار واقعا روانه بيمارستان شد
مریل استریپ امسال هم گزینه اصلی اسکار است
جیم شرایدن برای فیلم تازه‌اش دنیل کریگ را انتخاب کرد
سایت‌اند ساند 50 فیلمساز نامتعارف سینما را معرفی كرد
معرفی کامل فیلم «جی آی جو: ظهور کبرا» - حامد مظفری
سال‌هایِ از دست رفته (یادداشت گِئورگ ویلیامسون بر فیلم «تابستان» ترجمه پیمان جوادی)
گفتگویی با استاد ژاپنی انیمیشن جهان به بهانه نمایش فیلم تازه‌اش
قسمت‌های پنجم و ششم «اسپایدرمن» را نویسنده «زودیاک» می‌نویسد
فرار بزرگ (یادداشت برایان لوری –ورایتی- بر مجموعه تلویزیونی «فرار از زندان: فصل اول» ترجمه پیمان جوادی)
معرفی کامل «آدم‌های بامزه» - حامد مظفری


استشهادي براي خدا


  (36 رأي)

گارگردان :
علیرضا امینی
ماجراهای اینترنتی


  (22 رأي)

گارگردان :
حسین قناعت
تنها دوبار زندگی می‌کنیم


  (137 رأي)

گارگردان :
بهنام بهزادی
صداها


  (93 رأي)

گارگردان :
فرزاد موتمن
محاكمه در خيابان


  (322 رأي)

گارگردان :
مسعود کیمیایی
آقای هفت رنگ


  (71 رأي)

گارگردان :
شهرام شاه حسینی
نیش و زنبور


  (100 رأي)

گارگردان :
حميدرضا صلاحمند
کتاب قانون


  (350 رأي)

گارگردان :
مازیار میری
دو خواهر


  (1343 رأي)

گارگردان :
محمد بانکی



آهسته و پيوسته/ يادداشتي درباره سريال «روزگار قريب» (كيانوش عياري)
آهسته و پيوسته/ يادداشتي درباره سريال «روزگار قريب» (كيانوش عياري)


سينماي ما- مهم‌ترين دستاوردي كه سريال «روزگار قريب» به آن دست يافته و آن را در كلاسي بالاتر از خيلي از سريال‌هاي اين سال‌ها قرار مي‌دهد، نوع چارچوبي است كه عياري براي كارش تعريف كرده است. چارچوبي كه به هيچ‌وجه رنگ و بوي سريال‌هاي تلويزيوني را ندارد و در كلاسي كاملا جداگانه بايد به آن پرداخت.

بازيگر يا نابازيگر نداريم
عياري، كاملا هوشمندانه يا بهتر است بگوييم كاملا شجاعانه فرمي را براي بيان اتفاقات ريز و درشت زندگي دكتر قريب انتخاب كرده است كه اگر نگوييم بي‌سابقه، لااقل در پخش‌هاي تلويزيوني، كم‌سابقه است. عياري با تلاشي قابل تحسين تلاش كرده است تا جايي كه ممكن است فضايي واقعي و كاملا قابل باور را پيش چشم ما بگذارد تا ما با خيال راحت همه آن چيزي را كه سريال با ما صادقانه در ميان مي‌گذارد، باور كنيم. در درجه اول به بازي‌هاي كار توجه كنيد؛ بازي‌هايي كه به طرز شگفت‌انگيزي طبيعي و صميمي به‌نظر مي‌رسند. هيچ‌كدام از بازيگرهاي اين كار، اصلا آن ژست‌ها و ميميك‌هاي اغراق‌شده‌اي را كه در كارهاي ديگر از آنها ديده بوديم با خودشان به اين كار نياورده‌اند؛ از مهدي هاشمي كه آن‌قدر راحت و قابل‌باور به تخت بيمارستان چسبيده و با آن لهجه عجيب و كاملا انساني سخن مي‌گويد بگيريد تا مرحوم حسين پناهي كه اين‌بار هم بهتر از هر موقعي مشغول بازي‌كردن خودش است؛ طوري كه به راحتي او را در نقش يك روستايي ساده و وردست حكيم رحمت‌الله مي‌پذيريم و باورش مي‌كنيم.
عياري در كارهاي قبلش و مخصوصا در فيلم تحسين‌شده «بودن يا نبودن» بارها و بارها ثابت كرده است كه استاد گرفتن چنين بازي‌هاي فوق‌‌العاده‌اي از بازيگرانش است. سيستم عياري بازيگر حرفه‌اي يا نابازيگر نمي‌شناسد؛ آن‌قدر بازي بازيگرهاي حرفه‌اي در كنار نابازيگرها هم‌سطح و هماهنگ از آب درآمده كه با دقت‌كردن در آن قطعا متعجب خواهيد شد. به‌ياد بياوريد صحنه‌اي را كه در قسمت دوم، مقني پير ده بعد از بيرون‌آوردن لاشه سگ از قنات چه سرفه‌هاي جگرخراشي مي‌كرد و به چه حال و روزي افتاده بود. مقني پير ده يك نابازيگر بود كه هيچ‌وقت با لاشه يك سگ در ته چاه مواجه نشده بود و انگار فقط عياري مي‌تواند چنين بازي بي‌نقصي از او بگيرد. اينها را اضافه كنيد به بازي‌هاي عالي بچه‌هاي خردسال سريال (كه ماشاءالله تعدادشان هم اصلا كم نيست) و همه اينها را مقايسه كنيد با بازي‌هاي پرايراد، بي‌دقت و اغراق‌شده خيلي از سريال‌هاي بي‌رمق دوران ما.

نماهاي شگفت‌انگيز
اما همه كار عياري در بازي‌هاي بي‌نقص سريالش نيست. هر قسمت از اين سريال به‌طور متوسط يك‌ساعت به طول مي‌انجامد. با دقيق‌شدن به نوع دكوپاژ هر قسمت، از اين همه زحمت كه براي يك سريال كشيده شده است، متعجب خواهيد شد. سريال از تعدد نماهاي شگفت‌انگيزي بهره مي‌برد؛ اين را دوباره مقايسه كنيد با سريال‌هاي اين سال‌ها كه انگار كارگردان در هر سكانس، يك‌بار و براي هميشه دوربين را كاشته و بازيگران در همان يك نما 5دقيقه حرف مي‌زنند و قصه را پيش مي‌برند و ما در اين 5دقيقه نه يك پلان سكانس با ميزانسن‌هاي پيچيده ديده‌ايم و از آن لذت برده‌ايم و نه از اين ترفند كارگردان چيز خاصي دستگيرمان شده است. درحقيقت تمامي آن چيزي كه ديده‌ايم يك نماي دونفره بي‌خاصيت است كه كارگردان فقط و فقط به خاطر اينكه سريع‌تر پروسه توليد را به پايان برساند و بيخود درگير برداشت نما از زواياي مختلف نشود اين تكنيك را انتخاب كرده است.
اما با نگاه به سريال روزگار قريب، ما با استاندارد جديدي مواجه مي‌شويم. نماهاي متفاوتي كه عياري حتي در درآوردن يك گفت‌وگوي دونفره ساده از آنها استفاده كرده است، زحمت زيادي را كه براي كارگرداني اين كار خرج شده است، به بهترين شكل به ما نشان مي‌دهد. اما نكته مهم‌تر اين است كه عياري از اين نماهاي متعدد فقط براي اينكه زياد نما داشته باشد، استفاده نكرده است (كه اگر اين‌طور مي‌شد اين كار هم هيچ توفيري با سريال‌هاي ديگر نداشت)؛ ‌نكته اينجاست كه عياري كاملا بجا و درست از اين تنوع نماها استفاده مي‌كند و آن‌قدر باسليقه و دقيق آنها را كنار هم مي‌چيند كه ما مجبور مي‌شويم به فضاي تصويري اين كار نگاه كنيم و از آن لذت ببريم. به‌طور مثال به ياد بياوريد كه صحنه درخت در قسمت سوم چقدر دقيق و ماهرانه دكوپاژ شده بود. تركيب ساده زواياي دوربين را كه به رغم همه اين سادگي دقيقا حس تعليق كودكانه را در ما به جا مي‌گذارد، فقط يك ذهن باتجربه و هوشمند مي‌تواند اين‌قدر دقيق و جالب از كار دربياورد.

آهسته و پيوسته
يكي ديگر از خط‌شكني‌هاي عياري در اين سريال ريتم جالبي است كه او براي كارش انتخاب كرده است. عياري با جسارتي مثال‌زدني ريتمي كند را براي ارائه اين كار انتخاب كرده است؛ ريتمي كه خيلي از تماشاگران عادي تلويزيون به آن عادت ندارند. اما نكته شگفت‌انگيز اينجاست كه به‌رغم اين ريتم كند، خيلي‌ها با سريال ارتباط برقرار كرده‌ و آن را پذيرفته‌اند. عياري در هر قسمت با چيزهايي كاملا عادي ما را به تلويزيون‌هايمان سنجاق مي‌كند. به ياد بياوريد، قصه آب مسموم ده يا قصه بالارفتن از درخت يا مريضي حكيم رحمت‌الله و... را كه چقدر استادانه و با سادگي تمام برايمان تعريف شده و ما چقدر از آن لذت برده‌ايم.
فرم روايي كار آن‌قدر جذاب است كه مي‌توان راجع به آن صفحات زيادي سياه كرد؛ از بازي‌هاي زماني نرم، بجا و خوب كار بگيريد تا تنيدن استادانه چندين و چند قصه در هم و پيش‌بردن درام كه از دور بسيار ساده و از نزديك كاملا مردافكن به‌نظر مي‌رسد. سريال «روزگار قريب»، با تمام اين دستاوردهاي ويژه‌اي كه به‌دست آ‌ورده، كم‌كم جاي ويژه‌اي را در ذهن مخاطبانش باز كرده؛ دستاوردهايي كه به‌نظر مي‌رسد هيچ‌كدام‌شان براي عياري چندان اهميتي نداشته باشند. انگار براي او تنها صداقت مهم است؛ چيزي كه در ذره ذره سريالش موج مي‌زند.






منبع خبر : همشهري آنلاين
سه شنبه,11 دی 1386 - 16:1:11

اين مطلب را براي يک دوست بفرستيد صفحه مناسب براي چاپگر
آرشيو
اخبار مرتبط:

نظرات

یک دوست
سه‌شنبه 11 دي 1386 - 20:41
3
موافقم مخالفم
 

به نظر من که بسیار سریال خوش ساخت و زیبایی است. آنچه آن را زیبا کرده روحیه ایرانی است که در تک تک صحنه ها حس می شود بی آنکه با استفاده صرف از عناصر ایرانی ، تصنعی باشد.

عیاری یکی از قدر ندیده ترین کارگردانهای سینمای ایران است.حال شاید شایستگی واقعی او با این سریال زیبا شناخته شود.

پریسا م
سه‌شنبه 11 دي 1386 - 20:59
-2
موافقم مخالفم
 

من به اقای عیاری عزیز تبریک میگم بابت این سریال بسیار شیرین و فوقالعاده باور پذیر . واقعا خسته نباشید

.

وشنیده ام اقای عیاری گفتن زمان بدی برای پخش انتخاب شده واقعا هم راست میگن وسط هفته اوج ترافیک برای پخش خیلی بی انصافی است برای فیلمی که واقعا 6 سال از جونو دل مایه گذاشتن اون هم کسی مثل ایشون که در همه مراحل ساخت بسیار بادقت و وسواسی هستند و خیلی زحمت کشیدن

امیدوارم صدا وسیما به این مسئله توجه کنن حداقل تکرارش رو یه ساعت مناسب(مثل حلقه سبز)پخش کنن مگه اقای عیاری دل نداره؟تازه این کار سفارشی بود نه پیشنهاد خود ایشون پس حتما باید بررسی کنن

راستش من خیلی منتظر شدم تا از این سریال هم بنویسید تا خوشحالیمو ابراز کنم یه کم دیر بود .ولی مرسی بابت نقد به جا و صادقانه ای که از همشهری جوان نقل کردید.

پریسا م
سه‌شنبه 11 دي 1386 - 21:0
-1
موافقم مخالفم
 

من به اقای عیاری عزیز تبریک میگم بابت این سریال بسیار شیرین و فوقالعاده باور پذیر . واقعا خسته نباشید

.

وشنیده ام اقای عیاری گفتن زمان بدی برای پخش انتخاب شده واقعا هم راست میگن وسط هفته اوج ترافیک برای پخش خیلی بی انصافی است برای فیلمی که واقعا 6 سال از جونو دل مایه گذاشتن اون هم کسی مثل ایشون که در همه مراحل ساخت بسیار بادقت و وسواسی هستند و خیلی زحمت کشیدن

امیدوارم صدا وسیما به این مسئله توجه کنن حداقل تکرارش رو یه ساعت مناسب(مثل حلقه سبز)پخش کنن مگه اقای عیاری دل نداره؟تازه این کار سفارشی بود نه پیشنهاد خود ایشون پس حتما باید بررسی کنن

راستش من خیلی منتظر شدم تا از این سریال هم بنویسید تا خوشحالیمو ابراز کنم یه کم دیر بود .ولی مرسی بابت نقد به جا و صادقانه ای که از همشهری جوان نقل کردید.


چهارشنبه 12 دي 1386 - 0:34
-5
موافقم مخالفم
 

ضمن ابراز تشکر از کارگردان این سریال برای به تصویر کشیدن داستان زندگی پزشک فقید مرحوم دکتر قریب، تصور میکنم دلبستگی و علاقه نویسنده مطلب به کارگردان(که در متن کاملا واضح است) موجب تمجید اغراق آمیزشان از سریال شده است.

حامد
چهارشنبه 12 دي 1386 - 1:32
-4
موافقم مخالفم
 

شاید این سریال نظر بعضی ها رو به خودش جلب کرده اما به نظر من خیلی نچسبه

من شخصا هم از بودن یا نبودن خوشم میاد هم از بازیگراش هم از موضوعش اما واقعا بهم نچسبید

سالار
چهارشنبه 12 دي 1386 - 3:23
3
موافقم مخالفم
 

تحلیل کاملا درستی از سریال بسیار زیبای روزگار قریب بود.ضمنا به نظر من بهترین بازی این فیلم را خانم عبیسی انجام میدهند.

mahyar
پنجشنبه 13 دي 1386 - 11:38
3
موافقم مخالفم
 

mamnon az in naghde dorost va khob....va in ham yadmonn bashe ke aghaye ayari yek editore besiyar besiyar khob va ghabel ast...va matlabe dige dar morede kelase kariye in daste az kargardanane ba masoliyat ast...pas farghe kargardane kheyli khob va mamoli kojaast?

mage zende yad ali hatami chand ta hezar dastan sakht?

kheyli jaye khoshhali dare ke television ma in goone

serial ha ro tahiyeh mikoneh

dar ghesmate aval va dar daghighehye 13 serial che ghadr ziba az farshe iran sohbat mikone aghaye hashemi

mamnoon

sسجاد
پنجشنبه 13 دي 1386 - 11:40
7
موافقم مخالفم
 

از کیانوش عیاری ساختن چنین سریال واقعا نچسبی بعید بود

چقدر باشوق و ذوق اولین قسمتش را دیدم و بعد ...


سه‌شنبه 18 دي 1386 - 17:10
2
موافقم مخالفم
 

من که اصلا از این سریال خوشم نمی یاد . به نظر من تا این جای آن هیچ اتفاقی نیفتاده است فقط یک کتاب را که خود ایشان درباره زندگی شان نوشته اند را تبدیل به نمایش کرده اند کتابی را که قابلیت نمایشی ندارد.

وقتی اهل خانه آن را می بینند و من صدای این سریال را می شنوم (آن را نمی بینم ) به کل روی اعصاب من راه می رود. یک بار هم گفتم بببینم شاید با دیدنش احساس بهتری داشته باشم اما فایده ای نداشت.

برعکس سریال شهریار را که می بینم از جای به جای آن لذت می برم. انتخاب بازیگر ها هم در آن عالی است. تازه من برای یکی از نقش ها که هنوز وارد داستان نشده بود کسی را در ذهنم انتخاب کرده بودم که دوست داشتم او آن نقش را بازی کند و جالب این که وقتی این نقش وارد داستان شد دیدم که همان شخص است.

راستی چرا درباره مجموعه شهریار در هیچ جایی هیچ مطلبی وجود ندارد؟


چهارشنبه 19 دي 1386 - 16:9
0
موافقم مخالفم
 

mehran rajabi ham ghadresho bayad dooonest kheili bazigare khoobie


چهارشنبه 26 دي 1386 - 15:42
1
موافقم مخالفم
 

ریتم سریال خیلی کند است

moham
جمعه 28 دي 1386 - 18:26
-3
موافقم مخالفم
 

سریال از نظر کارگردانی و تکنیک بازیگیری و ارائه بازی های روان و ایجاد موقعیت های کاملا رئال و همچنین طراحی تیتراژ بی نظیر است و کیانوش عیاری واقعا گل کاشت.

هما
سه‌شنبه 9 بهمن 1386 - 15:48
1
موافقم مخالفم
 

دیشب داشتم قسمتی که دکتر قریب روز اول مدرسه رو تعریف میکرد میدیدم به شدت رئال بود تا جایی که روز اول مدرسه رفتن خودم برایم تداعی شد خیلی دلم سوخت برای محمد که اولش خجالت میکشید و همه نگاش میکردن یا اونجایی که تو کلاس هول کرده بود حتی اون سکانسی که انتظار پدر رو میکشید چقدر معصومانه بود

اقای عیاری واقعا فقط میتونم بگم مرسی مرسی خسته نباشید

رضا
يکشنبه 14 بهمن 1386 - 22:23
-2
موافقم مخالفم
 

فکر کنم اقای نقاد پسر خاله ی اقای عیاری هستند جدا این فیلم انقدر خوب بود و ما نفهمیدیم

راضیه
چهارشنبه 29 خرداد 1387 - 20:34
4
موافقم مخالفم
 

اقای عیاری یکی از کارگردان های بسیار خوبی هستند . راستش این سریال واقعا برطرفداره.خیلی سریال جالبیه.واقعا دستشون درد نکنه.

راضیه
چهارشنبه 29 خرداد 1387 - 20:40
-1
موافقم مخالفم
 

اقای عیاری یکی از کارگردان ها ی بسیار خوبی هستند.این سریال واقعا فوق العاده است من خودم شخصا بهشون تبریک می گم.

آوا
سه‌شنبه 4 تير 1387 - 13:25
0
موافقم مخالفم
 

واقعا فیلم خوش ساخت و فوق العاده ایی هست من به شخصه هر هفته در انتظار دوشنبه شب ها هستم.

ساناز
دوشنبه 22 مهر 1387 - 21:15
1
موافقم مخالفم
 

من یکی از طرفداران این سریال هستم

بازی به شدت طبیعی به خصوص نابازیگران خیره کننده وفوق العاده است...

همه چیز حتی حرکت دوربین طوریه که یک فضای رئال رو ایجاد می کنه و ما رو به همون دوران می بره.

از آقای کیانوش عیاری و تیمشون تشکر می کنم.

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       





             

استفاده از مطالب و عكس هاي سايت سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سایت سینمای ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت پويشگران اطلاع رساني تهران ما  است.

مجموعه سايت هاي ما : سينماي ما ، موسيقي ما، تئاترما ، دانش ما، خانواده ما ، تهران ما ، مشهد ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Powered by Tehranema Co. | Copyright 2005-2009, cinemaema.com
Page created in 1.63651299477 seconds.