سينمای ما - به تماشاگرش باج نمی‌دهد، گیرش می‌اندازد / نگاهی به داستان مجموعه تلویزیونی راه بی‌پایان
سه‌شنبه 20 بهمن 1388 - 4:21

I نظرسنجی I

بهترین فیلم جشنواره 28 را انتخاب کنید




سينماي جهان
من تسلیم شده‌ام
همه چیز با فیلمنامه آغاز می‌شود و به پایان می‌رسد
جورج كلوني این بار واقعا روانه بيمارستان شد
مریل استریپ امسال هم گزینه اصلی اسکار است
جیم شرایدن برای فیلم تازه‌اش دنیل کریگ را انتخاب کرد
سایت‌اند ساند 50 فیلمساز نامتعارف سینما را معرفی كرد
معرفی کامل فیلم «جی آی جو: ظهور کبرا» - حامد مظفری
سال‌هایِ از دست رفته (یادداشت گِئورگ ویلیامسون بر فیلم «تابستان» ترجمه پیمان جوادی)
گفتگویی با استاد ژاپنی انیمیشن جهان به بهانه نمایش فیلم تازه‌اش
قسمت‌های پنجم و ششم «اسپایدرمن» را نویسنده «زودیاک» می‌نویسد
فرار بزرگ (یادداشت برایان لوری –ورایتی- بر مجموعه تلویزیونی «فرار از زندان: فصل اول» ترجمه پیمان جوادی)
معرفی کامل «آدم‌های بامزه» - حامد مظفری


استشهادي براي خدا


  (36 رأي)

گارگردان :
علیرضا امینی
ماجراهای اینترنتی


  (22 رأي)

گارگردان :
حسین قناعت
تنها دوبار زندگی می‌کنیم


  (137 رأي)

گارگردان :
بهنام بهزادی
صداها


  (93 رأي)

گارگردان :
فرزاد موتمن
محاكمه در خيابان


  (322 رأي)

گارگردان :
مسعود کیمیایی
آقای هفت رنگ


  (71 رأي)

گارگردان :
شهرام شاه حسینی
نیش و زنبور


  (99 رأي)

گارگردان :
حميدرضا صلاحمند
کتاب قانون


  (349 رأي)

گارگردان :
مازیار میری
دو خواهر


  (1343 رأي)

گارگردان :
محمد بانکی



به تماشاگرش باج نمی‌دهد، گیرش می‌اندازد / نگاهی به داستان مجموعه تلویزیونی راه بی‌پایان
به تماشاگرش باج نمی‌دهد، گیرش می‌اندازد / نگاهی به داستان مجموعه تلویزیونی راه بی‌پایان


سینمای ما - مهیار ابراهیمی وفا: يكي از سريال هايي كه اين روزها از تلويزيون در حال پخش است سريال راه بي پايان ساخته همايون اسعديان است .اين سريال كه به قسمت هاي پاياني خود نزديك مي شود، از معدود سريال هاي تلويزيوني است كه از ساختار منسجم و فكر شده اي برخوردار است. شخصيت ها كم و بيش باور پذيرند و سياه يا سفيد محض نيستند.

شخصيت اصلي داستان، جواني است به نام منصور (هومن سيدي) كه سال ها قبل در پي عشقي نا فرجام به خارج رفته و اكنون پس از اتمام تحصيلات، با يك طرح توليدي به ايران بازگشته است. او طرح خود را تصادفا به شركتي مي برد كه توتونچي، پدر نامزد سابقش (آتيلا پسياني)، مديريت آن را عهده دار است. توتونچي به قصد رقابت با شركايش سرمايه لازم براي اجرايي شدن طرح را در اختيار منصور مي گذارد و او كارش را آغاز مي كند. در اين ميان، عشق گذشته هم بين منصور و غزل (آزاده صمدي)، دوباره زنده مي شود. از سوي ديگر، ابوالحسني (فرهاد اصلاني) كه طرح منصور منافعش را به خطر انداخته تلاش مي كند كه كار او را متوقف نمايد. در اين راه توتونچي كشته مي شود. منصور هم با پاپوشي كه برايش دوخته مي شود، كارگاهش تعطيل مي شود و عشق گذشته اش را نيز دوباره از دست مي دهد. حالا او است كه براي اعاده هيثيت از دست رفته، دست به كار مي شود.

نقطه قوت اصلي سريال به زعم من، فيلمنامه آن است. از دلايل اصلي جذابيت فيلمنامه مي توان اين موارد را برشمرد:

1- باور پذيري. در فيلمنامه آن چيزي اتفاق مي افتد كه بايد اتفاق بيفتد. نه آن چيزي كه تماشاگر دوست دارد ببيند. بعنوان مثال توجه كنيد به سكانسي كه غزل بعد از مرگ پدر و نا اميد شدن از منصور، تصميم به ترك دوباره وطن مي گيرد. در اين سكانس علي رغم توضيحاتي كه منصور براي غزل مي دهد و از او مي خواهد كه بماند، او تصميمش را همچنان عملي مي كند. اين مساله برخلاف عادت تماشاگران تلويزيون است. احتمالا اگر به جاي راه بي پايان با يكي از سريال هاي سطحي تلويزيوني طرف بوديم، غزل نمي رفت و سر و ته قصه به راحتي بسته مي شد و تماشاگر هم راضي بود. براي تماشاگري كه با سريال هاي تلويزيوني خو گرفته، ماندن غزل و پذيرفتن حرف هاي منصور قابل انتظار و حتي شايد معقول باشد. اما نويسندگان راه بي پايان به تماشاگر باج نداده اند و منطق داستاني را فداي خواست تماشاگر نكرده اند. اين رويه در مجموع به نفع فيلم تمام شده و آن را جذاب تر نموده است.

2- گره افكني: راه بي پايان رويكردي كلاسيك در مورد گره افكني هاي داستاني دارد. بدين معني كه همه گره ها و موانع دراماتيك را تا حد نهايت پيش پاي قهرمان داستانش قرار مي دهد. مي بينيم كه منصور از همه طرف به بن بست مي رسد. كارگاهش تعطيل مي شود. همكارانش رهايش مي كنند، با بهترين دوستش مشاجره مي كند و به جايي مي رسد كه حتي غزل هم ديگر او را باور نمي كند. درحالي كه هيچ مدركي براي اثبات بي گناهي خود ندارد. اينگونه گره افكني، كار فيلمنامه نويسان را در گره گشايي سخت تر نموده است. با اين حال يكي از دلايل اصلي پركشش بودن و تعليق خوب سريال، همين نكته است.

3- گره گشايي: در مورد گره گشايي باز هم اصل باور پذيري مورد توجه قرار گرفته است. راه بي پايان از روشي كه معمولا سريال ها براي گره گشايي استفاده مي كنند، استفاده نكرده است. راحت ترين راه براي گره گشايي كه به وفور در فيلم ها و سريال هاي ايراني مورد استفاده قرار گرفته گره گشايي توسط كسي است كه همه چيز را مي داند و مثلا با شهادت در دادگاه يا با تلفن، قهرمان داستان را نجات مي دهد. اما در راه بي پايان قرار است گره گشاي اصلي خود قهرمان باشد. اگر هم لازم است اطلاعاتي توسط كس ديگري به قهرمان داستان منتقل شود، سعي شده كه مقدمه چيني هاي لازم انجام شود. بعنوان مثال در مورد شخصيت منشي ابوالحسني كه گاه تلفني منصور را از برخي اتفاقات مطلع مي سازد، كوشش شده كه انگيزه هاي او از قبل براي تماشاگر توضيح داده شود. حتي نويسندگان در پاره اي موارد به عمد و براي ايجاد تعليق جلوي اين كار را نيز گرفته اند. مانند وقتي كه دايي غزل قبل از خارج رفتن او مي خواهد او را از اتفاقات مطلع كند، اما ابوالحسني سر مي رسد و تلاش او بي ثمر مي ماند. البته به نظرم سريال در مورد گره گشايي ها علي رغم تمام تلاش هاي انجام شده موفق نبوده است. از جمله تمهيد استفاده از فونت پايان نامه براي تشخيص جعلي بودن آن، سطحي و نا محتمل به نظر مي رسد. به همين دليل تمام اتفاقاتي كه در پي اين مساله مي آيند نيز ميزان تاثيرگذاري و باور پذيري خود را از دست مي دهند. از جمله ابوالحسني كه به نظر مي رسيده از آن بيدها نيست كه از اين بادها بلرزد، پس از مطلع شدن از قضيه فونت، مستاصل و عصبي مي شود كه اين مساله را تماشاگر به سختي باور مي كند. به نظرم بهتر بود فيلمنامه نويسان اثر، به دنبال راه بهتري براي گره گشايي مي گشتند.

4- شخصيت پردازي: سعي زيادي شده كه شخصيت ها در سريال كاملا سياه يا سفيد نباشند. اغلب شخصيت هاي اصلي سريال رگه هايي از خوبي و بدي را با هم دارند. خود منصور كه شخصيت اصلي داستان است، عموما عصبي و پرخاشگر است. همين پرخاشگري او در پيشبرد قصه و گره افكني ها هم كاركرد خوبي پيدا كرده است. شخصيت غزل، توتونچي، كامران و ساير شخصيت ها هم اغلب از همين قاعده پيروي مي كنند. حتي شخصيت ابوالحسني (فرهاداصلاني) هم كه شخصيت منفي قصه است، كسي است كه عاشق مي شود ، با عاملين مرگ توتونچي برخورد مي كند و نسبت به ظلمي كه به منشي خود كرده، احساس دين مي نمايد. يكي ديگر از شخصيت هاي خوب داستان، سرايدار توتونچي، ميكائيل (مهران رجبي) است كه از نظر نوع رفتار، برخوردها و رك بودنش با سايرين، از قالب يك سرايدار تيپيك خارج شده و شخصيتي دوست داشتني و باور پذير يافته است.

فيلمنامه راه بي پايان توسط عليرضا بذرافشان و مهدي شيرزاد نوشته شده و همايون اسعديان هم بازنويسي اش كرده. عليرضا بذرافشان را شايد بتوان يكي از اميدهاي فيلمنامه نويسي آينده ايران دانست. او تا به حال كارهاي قابل قبولي از خود در سينما و مخصوصا تلويزيون ارائه نموده است. از جمله مي توان به سريال هاي تب سرد و خط قرمز و نيز فيلمنامه هايي كه با همكاري اصغر فرهادي نوشته مانند رقص در غبار، اشاره كرد.

به هر حال بايد منتظر نشست و چند قسمت باقيمانده سريال را نيز ديد. مخصوصا كه ادامه سريال به گره گشايي و رفع اتهام از منصور خواهد پرداخت. اميدوارم مشكلاتي كه در اين رابطه ذكر كردم ادامه پيدا نكند. البته با توجه به اينكه خشت اول گره گشايي، كج نهاده شده، احتمال اينكه اين بار با صحت و سلامت كامل به منزل برسد ضعيف است. اميدوارم اشتباه كرده باشم.



منبع خبر : سینمای ما
چهارشنبه,4 مهر 1386 - 5:27:27

اين مطلب را براي يک دوست بفرستيد صفحه مناسب براي چاپگر
آرشيو

نظرات

سام
چهارشنبه 4 مهر 1386 - 9:13
-2
موافقم مخالفم
 

سلام...

سرياليه كه همه رو به تلويزيون تو اين ايام بي برنامه اي و بي اعتمادي جلب كرده و بهتر كه زودتر تموم ميشه تا از شر تلويزيون راحت ميشيم..ولي اين راه بي پايان دست و پاي ما رو هر هفته بهش بسته...بدجوري هم بسته..

تازه اون راه حل(گره گشايي) كه فيلم نامه نويسان بهش پي بردن..چرا به نظر شما غير معقوله؟؟؟حرف شما غير معقوله..!

طلا
چهارشنبه 4 مهر 1386 - 12:57
5
موافقم مخالفم
 

واقعا سریال معرکه و موفقی امیدوارم همیشه از این نوع سریال های اساسی تو تلویزیون ساخته بشه .

بردیا
چهارشنبه 4 مهر 1386 - 14:9
2
موافقم مخالفم
 

من هم موافقم راه بی پایان یکی از بهترین فیلم هایی است که دیدم

یاسمن
چهارشنبه 4 مهر 1386 - 15:10
-2
موافقم مخالفم
 

من یکی از طرفداران این سریال هستم و به نظرم نسبت به بقیه سریالهای سر کاری تلویزیون مجموعه بسیار موفقیست.

طبق نوشته فوق تمامی شخصیتهای ان باور پذیرند و گاهی فراموش می شود که این فقط یک فیلم هست .

ولی من فکر می کنم نسبت به شخصیت غزل بی انصافی شده . غزل اگر انچنان که ما می بینیم عاشق است پس چگونه میتواند این همه منصور را برنجاند. او به راحتی منصور را با این همه مشکل تنها گذاشت کاری که هیچ عاشقی انجام نخواهد داد.

می شد خیلی بهتر شخصیت غزل را دراورد.......

محسن راد
چهارشنبه 4 مهر 1386 - 17:6
2
موافقم مخالفم
 

تمامی حرفهای بالا تا قسمت پیشین قابل دفاعه

و لی در قسمت مذکور و قتی منصور و دوستش از حیله های ابو الحسنی باخبر می شوند

د استان آن انسجام همیشگی را از دست می دهد.

ضمن اینکه بازی هومن سیدی بیستر درونگرا است

نمونه بارزش یک تکه نان.

ولی در این سریال به غلط او را در نقشی برونگرا می بینیم

و از همه مهمتر خود داری کامران از رفتن به پلیس و گفتن نکته ای بی مورد به منصور در بیمارستان از نقاط ضعف مجموعه است.

ولی با تمام اینها بین بقیه تولیدات امسال "راه بی پایان "

بدون تردید از بهترین هاست

نوید
چهارشنبه 4 مهر 1386 - 22:55
1
موافقم مخالفم
 

آفرین..........

mahsa
پنجشنبه 5 مهر 1386 - 13:19
-2
موافقم مخالفم
 

خواهش دارم كه لطفا عكس هومن سيدي عزيز رو برامون تو سايتتون بندازين. خيلي ممنون ميشيم.

رویا
پنجشنبه 5 مهر 1386 - 13:48
-1
موافقم مخالفم
 

واقعا برای کسایی که این سریالو بهترین سریال سال تلویزیون می دونند متاسفم...............

اگر شما بینندگان عادی تلویزیون که برای وقت پر کردن این سریالو نگاه میکنید اونو بهترین می دونید بینندگان واقعی تلویزیون ارززش سریالی مثل "مدار صفر درجه "رو درک می کنند سریالی که نه تنها بهترین سریال سال بلکه به زعم خیلی ها بهترین سریال تاریخ تلویزیون است......

سریالی که بیشتر از 5 سال صرف تهیه و تولیدش شده و آنچنان بلوایی در رسانه های غربی بپا کرده که شبکه های معتبری مثل bbc و cnn درباره ی آن صحبت کنند ..........

بیایید سطح توقعمان را از صدا و سیما بالا ببریم تا در آینده نیز شاهد شاهکار هایی مثل "مدار صفر درجه "باشیم.......


پنجشنبه 5 مهر 1386 - 16:14
6
موافقم مخالفم
 

به نظر من این فیلم یکی از فیلم های جذاب و زیبای سینماست. مخصوصا بازیگر خوبش < منظورم منصوره> خیلی باحاله...

عالیه...............

مينا
پنجشنبه 5 مهر 1386 - 23:14
1
موافقم مخالفم
 

به نظر من اين سريال يكي از بهترين سريال هاي در حال پخشه . من فقط به خاطر اين سرياله كه چهارشنبه ها مي رم سراغ تلويزيون.

حسین
جمعه 6 مهر 1386 - 0:2
-5
موافقم مخالفم
 

نسبت به سریالای دیگه واقعا سطحش بالاتره.میزانسن هلی عالی ای داره

sana
جمعه 6 مهر 1386 - 9:53
1
موافقم مخالفم
 

خیلی سریال خوش ساختی اصلا این خوش ساختی نسبت به سریال های دیگه تو این سریال فریاد میزنه ه معلومه که واسش زحمت کشیده شده//خسته نباشید میگم به اقای اسعدیان و بقیه ی عوامل سریال

Emily
شنبه 7 مهر 1386 - 0:27
-2
موافقم مخالفم
 

این سریال فوق العادست...نمیدونم واقعا چی بگم...بازی هومن سیدی(منصور)وسید مهرداد ضیایی(وحید)محشره...ولی من تا دیروز نمیدونستم که واقعا اقای هومن سیدی همسر ازاده صمدی(غزل)هستن...

sharif
شنبه 7 مهر 1386 - 14:9
2
موافقم مخالفم
 

بله. هومن سيدي همسر آزاده صمديه.

سنا
يکشنبه 8 مهر 1386 - 13:20
0
موافقم مخالفم
 

واقعا عالییییییییییییییییییییییییییییییییییییییه !!!

asal
يکشنبه 15 مهر 1386 - 17:46
0
موافقم مخالفم
 

are manam movafegham

گلبرگ
سه‌شنبه 17 مهر 1386 - 19:1
3
موافقم مخالفم
 

سریال بدی نیست اونقدرم خوب نیست که همه میگن به نظر من یه سریالی مثل مدار صفر درجه ارزشش را داره که اسم سریال عالی را روش گذاشت نه این سریال که به خاطر داستان عشقی که توی اون هست مردم ساده و بیکارو جذب کرده.

بنفشه
شنبه 28 مهر 1386 - 10:18
-6
موافقم مخالفم
 

فكر مي كنم زياد درست نباشه كه اين سريال رو با يك سريال تاريخي مثل مدار صفر درجه مقايسه كرد.مدار صفر درجه واقعا عالي استراه بي پايان هم نسبت به سريال هايي از اين دست خيلي خوب است.

سپيده
پنجشنبه 3 آبان 1386 - 13:35
-2
موافقم مخالفم
 

راه بي پايان خيلي سريال توپيه ولي خيلي دارن لفتش مي دن ادم خسته ميشه باور كن

مرسي از مطالب كاش يه عكس از ازاده و هومن هم داشتي

فاطمه
پنجشنبه 1 آذر 1386 - 11:18
2
موافقم مخالفم
 

بازیگری هومن و آزاده عالی بود.

samira
جمعه 24 آبان 1387 - 15:49
-2
موافقم مخالفم
 

كاش تودنياي واقعي همه ي مردهاشخصضيتي مثل منصورداشتن اقاي هومن سيدي من همه ي كارهاي شمارادنبال ميكنم ولي راه بي پايان رابيشتردوست دارم وبراتون ارزوي موفقيت در كارهاي بعدي رادارم

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       





             

استفاده از مطالب و عكس هاي سايت سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سایت سینمای ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت پويشگران اطلاع رساني تهران ما  است.

مجموعه سايت هاي ما : سينماي ما ، موسيقي ما، تئاترما ، دانش ما، خانواده ما ، تهران ما ، مشهد ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Powered by Tehranema Co. | Copyright 2005-2009, cinemaema.com
Page created in 1.11437487602 seconds.