سينمای ما - نقطه تقاطع ( نقدی بر فيلم «تقاطع» ساخته ابوالحسن داودی )
سه‌شنبه 20 بهمن 1388 - 11:18

I نظرسنجی I

بهترین فیلم جشنواره 28 را انتخاب کنید




سينماي جهان
من تسلیم شده‌ام
همه چیز با فیلمنامه آغاز می‌شود و به پایان می‌رسد
جورج كلوني این بار واقعا روانه بيمارستان شد
مریل استریپ امسال هم گزینه اصلی اسکار است
جیم شرایدن برای فیلم تازه‌اش دنیل کریگ را انتخاب کرد
سایت‌اند ساند 50 فیلمساز نامتعارف سینما را معرفی كرد
معرفی کامل فیلم «جی آی جو: ظهور کبرا» - حامد مظفری
سال‌هایِ از دست رفته (یادداشت گِئورگ ویلیامسون بر فیلم «تابستان» ترجمه پیمان جوادی)
گفتگویی با استاد ژاپنی انیمیشن جهان به بهانه نمایش فیلم تازه‌اش
قسمت‌های پنجم و ششم «اسپایدرمن» را نویسنده «زودیاک» می‌نویسد
فرار بزرگ (یادداشت برایان لوری –ورایتی- بر مجموعه تلویزیونی «فرار از زندان: فصل اول» ترجمه پیمان جوادی)
معرفی کامل «آدم‌های بامزه» - حامد مظفری


استشهادي براي خدا


  (36 رأي)

گارگردان :
علیرضا امینی
ماجراهای اینترنتی


  (22 رأي)

گارگردان :
حسین قناعت
تنها دوبار زندگی می‌کنیم


  (137 رأي)

گارگردان :
بهنام بهزادی
صداها


  (93 رأي)

گارگردان :
فرزاد موتمن
محاكمه در خيابان


  (322 رأي)

گارگردان :
مسعود کیمیایی
آقای هفت رنگ


  (71 رأي)

گارگردان :
شهرام شاه حسینی
نیش و زنبور


  (99 رأي)

گارگردان :
حميدرضا صلاحمند
کتاب قانون


  (350 رأي)

گارگردان :
مازیار میری
دو خواهر


  (1343 رأي)

گارگردان :
محمد بانکی



نقطه تقاطع ( نقدی بر فيلم «تقاطع» ساخته ابوالحسن داودی )
نقطه تقاطع ( نقدی بر فيلم «تقاطع» ساخته ابوالحسن داودی )


خلاصه داستان
چند داستان موازی که در نقطه ای با هم تلاقی می کنند در تار و پود فيلم پيچيده اند: زنی تنها که با پسر تازه جوانش امير، مشکل مفاهمه دارد.
پدرام، جوان نازپرورده ای که زندگی باطل و بی هدفی دارد. زنی که با پسر بچه ای روی يک وانت گل فروشی می کند. مردی که زنش او را ترک کرده و رهسپار خارج از کشور شده و حالا مرد، درک درستی از موقعيت و رفتار دختر نوجوانش ندارد.
بهناز که کارش بازی دادن عروسکهاست و قرار است به زودی ازدواج کند. و دوست او، مهسا که آبستن است و قصد دارد در پی شوهرش به خارج از کشور مهاجرت کند. امير و پدرام، در حالتی مستانه، با اتومبيل خود، موجب سرنگونی اتومبيل بهناز و مهسا و مرگ آن دو می شوند. در تقاطع اين تصادف، قصه های موازی به هم می رسند و محملی برای پرداختن به روابط اجتماعی و خانوادگی آدمها فراهم می شود.

نقطه تقاطع
در دوره ای که تعداد آثار شايسته اعتنای اکران سال سينمای ايران کم شمار است و در هنگامه ای که برخی آثار قابل توجه، هنوز در انتظار و اميد دريافت پروانه نمايش هستند، بر پرده رفتن تقاطع ابوالحسن داودی، تا حدودی پاسخگوی ذائقه سينمادوستان است.
تقاطع، رويداد کميابی در سينمای تجاری ايران محسوب می شود و جايگاه ويژه ای در اين ميان می يابد. فيلمنامه محکم، ساخت و پرداخت دقيق و صحنه های باورپذير، فيلم را به لحاظ کيفی در طبقه ای بسيار فراتر از آثار مشابه قرار می دهد.
فيلمی که چه در عنوان و چه در ساختار ، وابستگی تام به «نقطه تقاطع» دارد، انتظار می رود که لحظه بنيادين آن با دقت و آگاهی کامل انتخاب شود. کليه اجزای شکل دهنده اين نقطه ـ تدوين، زمان بندی و ضرباهنگ لحظه ای، طراحی، صدا، جلوه های ويژه ـ با نهايت ظرافت و دقت ممکن در سينمای ايران پرداخته شده است.
برای دستيابی به اين «نقطه تقاطع» نيز زمينه چينی مناسبی انجام شده و حتی عمده ذوق و انرژی فيلم صرف شکل گيری اين مقدمه شده است.
اما زمان تلاقی، پايان مقدمه و نقطه فاجعه، به نظر می رسد که نابه جا و دير اتفاق می افتد؛ يعنی زمانی که حدود يک چهام فيلم سپری شده است. فيلمساز، لحظه تقاطع را نه در يک ششم ابتدايی اثر می گنجاند و نه نقطه طلايی زمانی (يک سوم) را برای آن برمی گزيند؛ و اين گونه ترکيب بندی (کمپوزيسيون) زمانی اثر دچار اغتشاش می شود. در عين حال به نظر می رسد نا به جايی نقطه تقاطع، بيش از مشکل تدوين، به فيلمنامه برمی گردد و بدين گونه ظرافت و استحکام متن را تحت شعاع قرار می دهد. بی توجهی و نا آگاهی به ترکيب بندی کلی و تقسيمات پهن زمانی از مشکلات مرسوم سينمای ايران است.
از نقطه تقاطع، حال و هوا و ضرباهنگ داستان به درستی تغيير می کند. هرچند ماجراهای موازی و به ظاهر نامربوط فيلم، به مدد تلاقی در نقطه تقاطع، به ظرافت به هم می رسد و رنگ آشنايی می يابد و کشش قصه را تقويت می کند، اما به نظر می رسد که انرژی و ذوق فيلم، بيش از حد صرف پرداخت يک چهارم ابتدايی اثر شده است و ادامه تا حدی از ظرافت و جذابيت بخش آغازين جدا می شود.

معصوميت آلوده
قصه از تقابل دو نسل می گويد: نسل آرمانگرايی که گويی زمانی، دگرگونی جهان را در سرداشت و فرزندان واخورده و فناشده آنان که در عين معصوميت، به انحطاط و آلودگی ناچاری دچارند. هرچند ورای معصوميت آلوده نسل جديد، شايد کنايه ای اجتماعی پنهان باشد، اما به نظر می رسد که فيلمساز در تحليل زمانه نابسامان خود به بيراهه می رود و بيهودگی روزگار را يکسره بر گرده نسل تازه رسيده می گذارد. نسلی که بديهی است به دليل همين نوپايی تا حد زيادی از اين گناه بری است. بگذريم که هر تکان و شادابی زمانه، بی شک خود وامدار شور و نشاط همين نسل نورسيده بوده است.
اين چنين فيلمساز برای وارستگی زمانه و فرزندان خود، گاه سيلی مادرانه يا پدرانه ای را پيشنهاد می کند.

ارکان فيلم
پيچيدگيهای خطوط موازی روايت، به ظرافت پرداخته شده، حد و اندازه گفتگوها و نماها به نحو مطلوبی رعايت شده و تعادل بين صحنه ها و قصه های به ظاهر جدا از هم به دقت برقرار شده است. کارگردانی اثر نيز دقيق و پخته است و با ضرباهنگی مناسب فيلمنامه را همراهی می کند. عوامل متنوع سازنده يک اثر سينمايی در تقاطع دست به دست هم داده اند تا فيلمی با ارزشهای کيفی مطلوب در سينمای ايران شکل گيرد.
فيلمنامه و پرداخت ظريف و با حوصله، تدوين دقيق، موسيقی اثرگذار، صدابرداری و صداگذاری سنجيده، فيلمبرداری نرم و يکدست، طراحی صحنه و لباس و چهره پردازی مناسب، اثری درخورتوجه را رقم زده است. در اين ميان اما، فيلمساز ازيکی از مهمترين عوامل سازنده يک اثر، بازيگری، غافل مانده است. اگر پاره ای لحظات دلنشين بازی فاطمه معتمد آريا را کنار بگذاريم، بازی ديگران هرچند در خدمت اثر است، اما نه از قوت کيفی مطلوبی برخوردار است و نه هماهنگی درستی با مجموعه بازيها دارد. در واقع مجموعه ستارگان فيلم در عرضه بازی ماهرانه ناتوان نيستند، بلکه هدايت نامناسب ايشان حاصل نهايی را چنين می نمايد. اين ايراد آشکاری است که در بسياری آثار ممتاز سينمای ايران ديده می شود.

شناسنامه فيلم
کارگردان: ابوالحسن داودی، تهيه کنندگان: ناصر شفق، سعيد حاجی ميری، فيلمنامه نويسان: فريد مصطفوی، ابوالحسن داودی، مدير فيلمبرداری: بهرام بدخشانی، تدوينگر: بهرام دهقانی، طراح صحنه و لباس: امير اثباتی، آهنگساز: محمدرضا عليقلی، بازيگران: فاطمه معتمدآريا، بهرام رادان، بيژن امکانيان، عليرضا حسينی...، محصول: سازمان سينمايی سبحان و راديو تلويزيون عرب (ART)

نويسنده: هوشمند هنرکار

یكشنبه,14 آبان 1385 - 17:41:35

اين مطلب را براي يک دوست بفرستيد صفحه مناسب براي چاپگر
آرشيو

نظرات


يکشنبه 14 آبان 1385 - 20:54
3
موافقم مخالفم
 

تقاطع را برای اولین بار در جشنواره فیلم فجر دیدم و خیلی خوشم آمد تقاطع را باید در او ضاع امروز سینمای کشورمان یک اتفاق در حد معجزه دانست . خیلی وقت بود که فیلمهای قابل تامل در سینمای ایران ساخته نمی شد و تلاش بیشتر کارگردان های کشورمان برای ساختن فیلم های کمدی ارزان قیمت بود که با استقبال بسیار خوبی از سوی مخاطب نیز مواجه می شد.

اما فروش خوب فیلمهای تقاطع و میم مثل مادر این نوید را می دهد که هنوز هم می توان در ایران فیلمهای خوب ساخت فیلمهایی که حرف برای گفتن دارند و تنها وسیله تفریح نیستند.

اگر قرار به تفریح کردن و خندیدن بود که احتیاج به هنر سینما نبود همه ما ایرانی ها ذوق سرشاری در طنز داریم و همه ما روزانه چندین چند لطیفه بامزه از این ور و آن ور می شنویم دیگر احتیاجی به دادن مبلغی بابت خرید بلیط و رفتن به سینما نداریم پس بهتر است کارگردانهای جوان کشورمان با پیروی کردن از کارگردان های مطرح کشورمان از قبیل حاتمی کیا، کیمیایی، بیضایی، مجیدی و .... یک مقدار سطح توقعشان را از خود بالا ببرند و دست به ساخت هر فیلم در پیتی نزنند تا هم وقت و انرژی خود را هدر نداده و هم با ساخت فیلمهای بی سر وته و مزخرف به شعور مخاطب توهین نکنند.

امید غیائی
يکشنبه 14 آبان 1385 - 22:59
1
موافقم مخالفم
 
فیلمی با سر،وسط و بی ته

فیلمی را شاهد بودیم واقعاً هم اندازه ذوق وسلیقه بالا رفته سینما رو های حرفه (نه تخصصی)ایران.دیالوگ هایی جا افتاده،ساختاری یک دست،روایتی پیچیده ولی قابل فهم و از همه مهمتر شوکهایی آنی ونابهنگام که کار را هر چه بیشتر هم ردیف ذائقه بیننده ایرانی میکرد مخصوصاً آنهایی که فیلم تحسین شده "تصادف"crash" را دیده بودند وآمادگی دیدن فیلمی ایرانی هم ردیف ان را نداشتند.اما حیف و دو صد حیف که به اعتقاد بسیاری از بینندگان غیر تخصصی فیلم که بنده حقیر هم از آن جمله ام پایان خوبی برای فیلم در نظر گرفته نشد.آیا نمیتوانست پایان فیلم هم همانند آغاز و میانه و ادامه فیلم غافلگیر کننده باشد؟؟؟؟

aMiR
جمعه 19 آبان 1385 - 0:11
2
موافقم مخالفم
 

bad az modat ha kefilm hay scinama oft karde bod va shahed chandin filme tanz(albate age beshe esmeshono tanz bezarim ) dar cinama shahede chandin filme khob hastim

yeki az hamin film ha filme taghatoe

in film naghs hayi dar bazi az marahele sakht dare vali nokate mosbate ziyadi ham dare mesle film haste va daron mayee dastan ke tavaneste javan ro naghd kone va barkhi az moshkelatesho bayan kone

sahne jalebe tavajohe tasadof ham dar cinamae iran bi sabeghe bod ghashang kar shode bod

مجتبي
جمعه 19 آبان 1385 - 23:21
1
موافقم مخالفم
 
شايد تقليد

شايد بشه گفت كه اين آقاي كارگردان علاقه خاصي به سبك كارهاي كارگرداني چون كيشلوفسكي داره تقاطع هم شده مانند سه فيلم آبي -سفيد و قرمز كه آخر همه يك جورهايي به هم ربط پيدا مي كنند !

nakisa alvandi
چهارشنبه 1 آذر 1385 - 20:12
-1
موافقم مخالفم
 
hamashoon number 1 boodan baba dast marizad

kheyli vaght bood ke delam baraye filme ghabele tamol va talkh va vaghe binane lak zade bood

baraye didane filme taghato shako tardid dashtam ke ya taghato ya ghatl online amma hala khoshhalam ke raftam taghato man oon shab be ye arameshi residam ke hich kas nemitoone tasavoresh ro bokone.man oon rooz oon halohavaye cinama ro ba hich jaye dige avaz nemikardam.boghz too galom bood vaghti tasadofesh rokh dad delam payin rikh va ashkam jari shod

ba tak take seloolhaye badanam babaye shadi ro hes mikardam va ba tamame voojood khodam ro jaye amir mizashtam.az tahe del baraye sardargomiye ye madare nemoone be name fateme motamedariya ah keshidam.sooroosh sehat ro paziroftam va be halesh ghose khordam

har lahze khodam ro jaye shadi mizashtam va tahe delam migoft ma bazigare tavanayi mesle khatereh asadi ziyad darim baba beheshoon forsate khodnamayi bedim

va pedram ro ye bot ,ye sambol va yek olgoo didam.pedram baram ashna mizad.bahram radan khode khode daraje 1 ro neshoon dad ke yani chi

vaghan behesh tabrik migam.va majide mozafari kam amma vaghan afarin.va barane kosari dige shenakhte shod kootah amma moaser va pasho roo gaz gozashte va dare hesabi too donyaye honar migaze.begaz amma moraghebe tormozet bash ke naborre baran joonam.taghato ro hes kardam shoma ham hesesh konid bad az ye moddat filme khande dar mohite cinemahayi ke filme taghato va mim mesle madar ro namayesh midan jave ghashangi ro dar bar dare.

حميد و علي
جمعه 3 آذر 1385 - 22:12
1
موافقم مخالفم
 
تقاطع و تصادف (Crash)

ما همين الان از ديدن فيلم مي‌يايم.

بايد بگم كه تقاطع در سينماي كنوني ايران يه شاهكاره.

اين براي اولين بار بود كه من و دوستم بعد از ديدن يه فيلم ايراني داخل سينما تونستيم از تمام لحظات آن استفاده كنيم.

البته ما چند لحظه‌ي ابتدايي فيلم رو به خاطر عادت هميشگيمون كه صحبت درباره‌ي فيلمهاي روز دنيا بود نه ايران از دست داديم. ( خوب ما براي اين به سينما ميريم كه فقط يه دو ساعتي از اوقاتمون رو پر كرده باشيم ) اما در مورد تقاطع بايد بگم كه فيلمي بود كه حتي ارزش ديدن دوباره رو در سينما داره.

تقاطع يك كپي بسيار بسيار عالي از فيلم Crash است كه در همين اواخر از سينما يك پخش شد و احتمالاً اون رو ديديد.

البته شما بايد فيلم بدون سانسور رو هم ببينيد تا به ارزش بيشتر Crash پي ببريد.

ابوالحسن داودي با استفاده از يك فيلمنامه خوب ، بازيگرهاي واقعي ، فيلمبرداران حرفه‌اي و ... تونسته يك كپي عالي از فيلم تصادف تهيه كنه.

البته ما نمي‌خواهيم كه كار داودي و همكارانش رو كم ارزش جلوه دهيم. چون ساختن يك چنين فيلمي در سينماي ايران با امكانات كم و محدوديتهاي بسيار ؛ نشانگر توانايي بالاي دست‌اندركاران فيلم است.

ديگه بيشتر از اين نياز به تعريف از فيلم نيست.

فقط يك‌بار تقاطع رو ببينيد تا به ارزش يك فيلم پي ببريد و متوجه شويم كه فيلم خوب چيست؟؟؟!!!

اوا
پنجشنبه 10 خرداد 1386 - 20:1
1
موافقم مخالفم
 
صحنه اكشن و سينماي ما

ايذه فيلم خوب بود و بازيها همه حرفه اي ولي بازي هديه تهراني از همه بهتر بود

reyhaneh
جمعه 23 شهريور 1386 - 0:14
2
موافقم مخالفم
 

kheily in film dar zendegiam tasir dasht

AMin&REyhaneh
چهارشنبه 18 مهر 1386 - 15:27
2
موافقم مخالفم
 

Ali bod hesabi lezat bordim kami hers khordim do ta chak khordim hamash az bijanbegiye khodeman bod

dar kol hame herfei bazi kardand makhsosan shadi!!!!!!

majid
يکشنبه 23 دي 1386 - 12:9
-3
موافقم مخالفم
 

man az baze Khatereh Asadi khosham omad khayly khob bod mishe Khatereh Asadi zeyad marefe koni va be email man bfrestid plz

86-10-20

سيدمسعود سرباشي
سه‌شنبه 9 بهمن 1386 - 8:10
2
موافقم مخالفم
 

با ديدن اين فيلم هم متأسف شدم و هم خوشحال :

متأسف شدم جونكه اين فيلم كپي برداري از فيلم 11.14 گرگ ماركس بود.

خوشحال شدم براي اينكه اين فيلم نشاندهنده اين بود كه ايرانيها مي‌توانند در سينماي اكشن هم موفق باشند ولي بازهم متأسف شدم كه چرا بايد كپي‌برداري؟!

مگر ما فيلمنامه نويسي نداريم كه اكشن نويس باشد.!!!!!!!

Sepideh
دوشنبه 19 اسفند 1387 - 21:25
-2
موافقم مخالفم
 
نقطه تقاطع ( نقدی بر فيلم <<تقاطع>> ساخته ابوالحسن داودی )

Man faghat bekhatere jenabe aghaye majid mozafari in filmo didam va vaghean behtarin bazigare in film ishon bodan.

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       





             

استفاده از مطالب و عكس هاي سايت سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سایت سینمای ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت پويشگران اطلاع رساني تهران ما  است.

مجموعه سايت هاي ما : سينماي ما ، موسيقي ما، تئاترما ، دانش ما، خانواده ما ، تهران ما ، مشهد ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Powered by Tehranema Co. | Copyright 2005-2009, cinemaema.com
Page created in 3.39674401283 seconds.