سينمای ما - پشت پرده مه؛«معناگرا»ى استثنائاً بامزه
سه‌شنبه 20 بهمن 1388 - 4:42

I نظرسنجی I

بهترین فیلم جشنواره 28 را انتخاب کنید




سينماي جهان
من تسلیم شده‌ام
همه چیز با فیلمنامه آغاز می‌شود و به پایان می‌رسد
جورج كلوني این بار واقعا روانه بيمارستان شد
مریل استریپ امسال هم گزینه اصلی اسکار است
جیم شرایدن برای فیلم تازه‌اش دنیل کریگ را انتخاب کرد
سایت‌اند ساند 50 فیلمساز نامتعارف سینما را معرفی كرد
معرفی کامل فیلم «جی آی جو: ظهور کبرا» - حامد مظفری
سال‌هایِ از دست رفته (یادداشت گِئورگ ویلیامسون بر فیلم «تابستان» ترجمه پیمان جوادی)
گفتگویی با استاد ژاپنی انیمیشن جهان به بهانه نمایش فیلم تازه‌اش
قسمت‌های پنجم و ششم «اسپایدرمن» را نویسنده «زودیاک» می‌نویسد
فرار بزرگ (یادداشت برایان لوری –ورایتی- بر مجموعه تلویزیونی «فرار از زندان: فصل اول» ترجمه پیمان جوادی)
معرفی کامل «آدم‌های بامزه» - حامد مظفری


استشهادي براي خدا


  (36 رأي)

گارگردان :
علیرضا امینی
ماجراهای اینترنتی


  (22 رأي)

گارگردان :
حسین قناعت
تنها دوبار زندگی می‌کنیم


  (137 رأي)

گارگردان :
بهنام بهزادی
صداها


  (93 رأي)

گارگردان :
فرزاد موتمن
محاكمه در خيابان


  (322 رأي)

گارگردان :
مسعود کیمیایی
آقای هفت رنگ


  (71 رأي)

گارگردان :
شهرام شاه حسینی
نیش و زنبور


  (99 رأي)

گارگردان :
حميدرضا صلاحمند
کتاب قانون


  (349 رأي)

گارگردان :
مازیار میری
دو خواهر


  (1343 رأي)

گارگردان :
محمد بانکی



پشت پرده مه؛«معناگرا»ى استثنائاً بامزه
پشت پرده مه؛«معناگرا»ى استثنائاً بامزه


سينماي ما - از تماشاى فيلم نترسيد. بر خلاف شكل و شمايل و سر و ظاهرش، پشت پرده مه يكى ديگر از آن فيلم هاى معناگرايى كه در آن جهانگير الماسى بازى مى كند، نيست. يعنى هست. اما چيزهاى خوبى هم در آن پيدا مى شود كه آن را از بقيه فيلم هاى اين مدلى جدا مى كند. اگر يك چهارم نهايى فيلم نبود و شخصيت ها و مكان هايى كه به زور به فيلمنامه وصله پينه شده اند، حتى مى توانست فيلم خيلى خوبى باشد كه بشود تماشايش را به همه توصيه كرد.
جالب اين جاست كه يك جورى نقاط ضعف بالقوه فيلم به نقاط قوتش تبديل شده اند. به خصوص جهانگير الماسى كه عوض كشدار حرف زدن و باد توى گلو انداختن و معنا پراكندن، نقش يك معلم سختگير را خيلى با نمك بازى مى كند و همراه بازيگر نقش مقابلش همان كودك ناشنوا، چند تا از بامزه ترين سكانس هاى امسال سينماى ايران را به وجود آورده است. مثلاً جايى كه معلم دارد با شاگرد كندذهن و بازيگوشش دعوا مى كند و پرونده اش را محض تهديد نشانش مى دهد، بعد پسر ناشنوا، دست مى كند پرونده را از روى ميز بردارد: «آقا اينو ببرم؟» كه الماسى با درماندگى رو مى كند به اطرافيانش و مى نالد: «لب خوانى اش هم كه افتضاح است»!
به اين ترتيب به عنوان يك فيلم معناگرا عجيب است كه «پشت پرده مه» ادا ندارد و سازندگانش خودشان را زياد تحويل نمى گيرند. سكانس هاى كوتاه فيلم، تماشاگر را پى خودش مى كشد و ريتم نسبتاً خوب به كمك فيلم مى آيد. پرويز شيخ طادى هم به عنوان كارگردان، قدر تغيير لحن را مى داند و مدام از كمدى به ملودرام و برعكس تغيير مسير مى دهد كه افتادن در اين دست اندازها براى تماشاگر جالب است. شيخ طادى مى داند كه در اغلب فيلم ها (و نه فيلم هاى خيلى خوبى كه همه چيزش با هم متناسب است و قدر و شأن والاترى دارد )، «معنا» به داروى تلخى مى ماند كه بايد آن را يواشكى به تماشاگر خوراند و اگر فاطمه طاهرى و نقشى را كه بازى مى كند كنار بگذاريم، تغيير مسير بى مقدمه فيلم در سكانس هاى نهايى را هم ناديده بگيريم، آن وقت با فيلم بى ادعا يا كم ادعايى روبه رو مى شويم كه كم كم در دل تماشاگر نفوذ مى كند تا قصه تكرارى عشق اش را با احتياط براى او بگويد. ايده مركزى داستان هم كه ظاهراً مال رضا ميركريمى است، قابليت لازم براى جذب و درگير كردن تماشاگر را دارد. ماجراى كودك معصوم و سر به هوا و معلولى كه ناگهان با يك ماجراى عشقى روبه رو مى شود كه بين معلم سخت گير و مادرش شكل گرفته است.
بعد از فيلم «دفترى از آسمان» و يكى از اپيزودهاى مهجور فيلم «روايت سه گانه»، اين سومين اثر پرويز شيخ طادى طراح صحنه و لباس فيلم هاى دفاع مقدس و دستيار ابراهيم حاتمى كيا در مقام كارگردان است كه بسيار بيش تر از دو فيلم قبلى اش ديده شده است و مى تواند فرصت خوبى براى ورود او به سينماى ايران باشد. قرار نبود كه «پشت پرده مه» در سالن هاى سينما اكران عمومى شود. يك فيلم تلويزيونى به تهيه كنندگى سيما فيلم بود كه مى توانست در حد بقيه اين گونه توليدات مطرح باشد. اما تهيه كننده فيلم رضا خزاعى آدم بلندپروازى است و نمى خواست فرصتى را كه براى تهيه چنين فيلمى نصيبش شده بود، به آسانى هدر دهد. اين شد كه از تمام امكاناتش استفاده كرد و فيلم در مجامع مختلف مطرح شد تا جايى كه «پشت پرده مه» نامزدى دريافت چند جايزه در رشته هاى اصلى جشنواره فيلم فجر را به دست آورد. هر چند كه اين روزها در اكران موفق نبوده و اوضاع و احوال رو به راهى ندارد.
در اين مرحله از كار مشكل فيلم فقط نمادها و ماجراهاى تحميل شده به كل كار در بخش هاى نهايى نيست و نقطه اوجى كه در نيامده و تماشاگرش را در خلا رها كرده. به هر حال اين يك فيلم تلويزيونى است كه امكان اكران در سالن سينما را يافته و اين تغيير ناگهانى مديوم باعث مشكلاتى است كه روى سر تماشاگر خراب مى شود. «پشت پرده مه» بودجه كمى دارد و با وجود تلاش سازندگان اثر براى استفاده از حداكثر پولى كه در اختيار داشته اند (اتفاقى كه در سينماى ايران خيلى كم مى افتد)، اين فقر متاسفانه خودش را روى پرده نشان مى دهد. صحنه پردازى فيلم و موسيقى به همين دليل لطمه خورده است و حواس مان به اين نكته هست كه بخشى از سينما، همان شكوهى است كه روى پرده خودش را به تماشاگر تحميل مى كند. تماشاگر هم درست به همين دليل، سالن سينما را براى تماشاى فيلم انتخاب كرده است. شايد اگر «پشت پرده مه» كوله بار جوايزى كه از جشنواره هاى داخلى برده، بيندازد پشتش و به موطن اصلى اش برگردد، در قاب كوچك تلويزيون موفق تر باشد. ارزش هاى فيلم و زحمت هاى گروه سازنده، در پخش تلويزيونى خودش را نشان خواهد داد و آن سكانس دلپذيرى كه كودك با مادر و معلم اش راهپيمايى طولانى را براى رسيدن به خانه اى در دل مرغزار آغاز مى كنند.


منبع خبر : امير قادرى
شنبه,16 مهر 1384 - 23:35:8

اين مطلب را براي يک دوست بفرستيد صفحه مناسب براي چاپگر
آرشيو

نظرات

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       





             

استفاده از مطالب و عكس هاي سايت سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سایت سینمای ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت پويشگران اطلاع رساني تهران ما  است.

مجموعه سايت هاي ما : سينماي ما ، موسيقي ما، تئاترما ، دانش ما، خانواده ما ، تهران ما ، مشهد ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Powered by Tehranema Co. | Copyright 2005-2009, cinemaema.com
Page created in 1.34764194489 seconds.