سينمای ما - به آهستگى حذف مى شويم (نگاهى به اكران فيلم هاى موج سوم در ايران)
سه‌شنبه 20 بهمن 1388 - 6:16

I نظرسنجی I

بهترین فیلم جشنواره 28 را انتخاب کنید




سينماي جهان
من تسلیم شده‌ام
همه چیز با فیلمنامه آغاز می‌شود و به پایان می‌رسد
جورج كلوني این بار واقعا روانه بيمارستان شد
مریل استریپ امسال هم گزینه اصلی اسکار است
جیم شرایدن برای فیلم تازه‌اش دنیل کریگ را انتخاب کرد
سایت‌اند ساند 50 فیلمساز نامتعارف سینما را معرفی كرد
معرفی کامل فیلم «جی آی جو: ظهور کبرا» - حامد مظفری
سال‌هایِ از دست رفته (یادداشت گِئورگ ویلیامسون بر فیلم «تابستان» ترجمه پیمان جوادی)
گفتگویی با استاد ژاپنی انیمیشن جهان به بهانه نمایش فیلم تازه‌اش
قسمت‌های پنجم و ششم «اسپایدرمن» را نویسنده «زودیاک» می‌نویسد
فرار بزرگ (یادداشت برایان لوری –ورایتی- بر مجموعه تلویزیونی «فرار از زندان: فصل اول» ترجمه پیمان جوادی)
معرفی کامل «آدم‌های بامزه» - حامد مظفری


استشهادي براي خدا


  (36 رأي)

گارگردان :
علیرضا امینی
ماجراهای اینترنتی


  (22 رأي)

گارگردان :
حسین قناعت
تنها دوبار زندگی می‌کنیم


  (137 رأي)

گارگردان :
بهنام بهزادی
صداها


  (93 رأي)

گارگردان :
فرزاد موتمن
محاكمه در خيابان


  (322 رأي)

گارگردان :
مسعود کیمیایی
آقای هفت رنگ


  (71 رأي)

گارگردان :
شهرام شاه حسینی
نیش و زنبور


  (99 رأي)

گارگردان :
حميدرضا صلاحمند
کتاب قانون


  (349 رأي)

گارگردان :
مازیار میری
دو خواهر


  (1343 رأي)

گارگردان :
محمد بانکی



به آهستگى حذف مى شويم (نگاهى به اكران فيلم هاى موج سوم در ايران)
به آهستگى حذف مى شويم (نگاهى به اكران فيلم هاى موج سوم در ايران)


نويسنده : شادمهر راستين 

اكران فيلم هاى آلترناتيو، تجربى و موج سوم در ايران از گذشته با مشكل و عدم سياست مناسب و برنامه ريزى دست به گريبان بوده و هست. فيلم هاى بدنه همواره از بيشترين حمايت در نمايش عمومى برخوردار مى شوند چرا كه با حربه گردش سرمايه،  سودآورى براى اقتصاد سينما و جذب نقدينگى بخش خصوصى، تهيه كنندگان اين فيلم ها نه تنها خواستار بيشترين سالن سينما با طولانى ترين زمان پخش هستند
بلكه بهترين روزهاى اكران سال را نيز از مراكز تصميم گيرى دولتى طلب مى كنند تا فيلم هاى خود را با گسترده ترين تبليغات محيطى و رسانه اى و در امن ترين فصل اكران (به لحاظ اجتماعى و سياسى) به نمايش عمومى درآورند. بنابراين تهيه كنندگان فيلم هاى تجارى كه خوشبختانه بدون پرده پوشى اذعان مى كنند از دو جنبه هنرى و صنعتى سينما، تمايل بيشترى به صنعت و تجارت اين هنر - رسانه مردمى دارند با نوعى بيمه اكران مواجه هستند و در صنف و تشكيلات خود همواره به دنبال تضمين هاى بهينه ترى در اكران، فعاليت مى كنند كه اين جاى تقدير دارد.اما بحث اكران فيلم هاى هنرى، قبل از آنكه مشكل باشد حل شده به نظر مى رسد چرا كه يك فيلم هنرى در ذات خود گرايش به مخاطب برگزيده، خاص و متفاوت دارد. از اين رو دغدغه مولفان فيلم هاى هنرى (كه بحق فقط به اين گروه از مولفان بايد كلمه هنرمند اطلاق شود) به دنبال نمايش فيلم در محافل دانشجويى،  هنرى، فيلمخانه ها، انجمن هاى فرهنگى و موزه ها هستند و كمتر گرايشى از پيش فكر شده براى اكران عمومى دارند. به عنوان مثال اگر فيلمى از پيتر گريناوى در جشنواره اى به نمايش عمومى درآيد يك استثنا است تا قاعده چرا كه فيلم هاى هنرى حتماً نبايد در جشنواره اكران شوند چرا كه نمايش محدود جشنواره اى نيز شكل خاصى از اكران عمومى است و در اين تحليل اجمالى نمى گنجد.اما مشكل ذاتاً گريبان فيلم هاى موج سوم را هنگام اكران عمومى مى گيرد. از يك طرف اين فيلم ها ادعاى آن دارند كه در صورت يك فضاى مناسب امكان ارتباط با طيف گسترده اى در جامعه را دارند و از سوى ديگر اين فيلم ها خواهان رشد فكرى و تغيير ذائقه عمومى نسبت به هنر _ صنعت سينما هستند.
نكته ديگر ويژگى هاى سينماى موج سوم است. آنها همچنان كه از عناصر جذاب سينماى تجارى بهره مى جويند (بازيگران بنام، تكنسين هاى صاحب سبك و روايت قصه گونه براى مخاطب) اما به دنبال آشنازدايى كردن از همين عناصر كليشه اى و چشم آشنا براى مردم سينمارو هستند. بنابراين بهتر است به سينماى آلترناتيو كه سينماى جايگزين يا خاص معنى درست آن را نمى رساند همان موج سوم اطلاق كنيم. سينمايى كه مى خواهد پلى بين مردم و هنر سينما باشد و تجربه  هايى از آزادانديشى و نوآورى را در صنعتى ترين هنر مدرن به تصوير بكشد. اگر ارتباط با مردم را بگيريم ناچاراً يا اين فيلم ها مهجور مى شوند و يا سازندگانش جذب سينماى بدنه شده و تجربه را فراموش مى كنند.
وقتى مى شنويم فيلم «به آهستگى» آخرين ساخته مازيار ميرى بعد از موفقيت هايى كه در جشنواره فجر، برلين و فرايبورگ به دست آورد و تحسين منتقدان داخلى و خارجى را به همراه داشت، در زمانى كه به اصطلاح پخش كنندگان فيلم به آن «فصل مرده» مى گويند اكران مى شود مطمئن مى شويم حتى در ايران؛ در كشورى كه داعيه گسترش سينماى فرهنگى و فرهنگ سينمايى در جامعه را دارد، هنوز مسئولان اكران، ديدگاه حمايت از سينماى تجارى و فروش بيشتر را براى فيلم هاى پخش شده در سينما سرلوحه برنامه هاى خود قرار مى دهند.
به نظر اين افراد اكران گسترده فيلم هايى مثل «به آهستگى» و «باغ هاى كندلوس» به بدنه سينما لطمه مى زند و مخاطب سينما را نسبت به بدنه سينما و فيلم هاى شاخص آن بى اعتماد كرده و كلاً مردم نسبت به مقوله سينما با ترديد در انتخاب مواجه مى شوند. به نظر آنها وقتى بهرام رادان در فيلمى مثل «گاوخونى» بازى مى كند و يا «هديه تهرانى»  بازيگر «يك بوس كوچولو» مى شود، ضريب امنيت فروش و به اصطلاح، سوپراستار بودن اين افراد زير سئوال مى رود. نكته اى كه در انتقاد به بازى محمدرضا فروتن در به آهستگى شايد به ذهن خطور كند اما بايد عنوان كرد اگر فروتن در كارنامه سينمايى خود يك نمونه بازيگرى متمايز داشته باشد همين حضور در فيلم مازيار ميرى است. اما عدم تبليغات مناسب، زمان اكران غيرمتعارف و بى توجهى برنامه ريزان اكران به حساسيت و شكنندگى فيلم هاى موج سوم باعث مى  شود به راحتى اين فيلم ها در فصل مرده سينما قربانى  شوند. شكست آنها در اكران عمومى دال بر اين مدعا است كه ميزان خطر و راديكال بودن كه در نوآورى و تجربه كردن كارگردانان و فيلمساز هاى موج سوم نمود پيدا مى كند به حداقل مى رسد و تهيه كنندگان به جاى ساخت فيلم هاى كم هزينه كه گرايش هنرى دارند به فيلم هايى با پشتوانه آشنا كه در ايران فيلم هاى تلويزيونى است بدون هيچ زمينه هنرى رغبت بيشترى پيدا كنند و در محافل خودمانى به يكديگر متذكر شوند. «خود دولت از اين سينما حمايت نمى كند من چرا بايد پول خرج ارتقاى سطح فرهنگى _ هنرى جامعه كنم.» نتيجه فراموشى فيلم هاى كودك و سرباز و اينجا چراغى روشن است در برنامه اكران اصلى سينماهاى تهران است.
وقتى ميزان فروش خيلى دور- خيلى نزديك را با فيلمى مثل دوئل مقايسه مى كنيم، وقتى فروش بدون تبليغ تلويزيونى مريم مقدس را با روزهايى كه همراه با تيزر تلويزيونى شد بررسى مى كنيم و هنگامى كه مى بينيم فيلم ماهى ها عاشق مى شوند با همان چند بيلبورد شهردارى فروشى بيشتر از گاهى به آسمان نگاه كن دارد و زمانى كه هزاران تيزر تلويزيونى نمى تواند به فروش يك تكه نان كمك كند به اين مهم مى رسيم كه همراهى مردم با يك فيلم بيشتر از آنكه متاثر از تبليغات محيطى و رسانه اى باشد مشخصاً به زمان اكران وابسته است و در تجربه حداقل سه  دهه اى برنامه اكران سه زمان مرده وجود دارد كه هنوز دست نخورده و بدون برنامه در دستور كار هر دوره مسئولان اكران ديده مى شود، ايام ماه مبارك رمضان، همزمانى با جام جهانى فوتبال و همزمانى با جشنواره فيلم فجر. پاسخ مديران به اين صورت مسئله كه چه كنيم در اين روزها بازار اكران گرم بماند و چراغ آن روشن، اكران فيلم هاى موج سوم است. در واقع حذف صورت مسئله كه به سادگى مى توان نتيجه چنين سياستى را خيلى قبل تر از پايان هفته اكران فيلم هاى موج سوم پيش بينى كرد، به آهستگى حذف شدن موج سوم و جا به سينماى تجارى  دادن است.
یكشنبه,7 خرداد 1385 - 14:51:4

اين مطلب را براي يک دوست بفرستيد صفحه مناسب براي چاپگر
آرشيو

نظرات

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       





             

استفاده از مطالب و عكس هاي سايت سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سایت سینمای ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت پويشگران اطلاع رساني تهران ما  است.

مجموعه سايت هاي ما : سينماي ما ، موسيقي ما، تئاترما ، دانش ما، خانواده ما ، تهران ما ، مشهد ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Powered by Tehranema Co. | Copyright 2005-2009, cinemaema.com
Page created in 1.21886086464 seconds.