سينمای ما - نقدي از روزنامه كيهان بر فيلم «آتش‌بس»
سه‌شنبه 20 بهمن 1388 - 6:20

I نظرسنجی I

بهترین فیلم جشنواره 28 را انتخاب کنید




سينماي جهان
من تسلیم شده‌ام
همه چیز با فیلمنامه آغاز می‌شود و به پایان می‌رسد
جورج كلوني این بار واقعا روانه بيمارستان شد
مریل استریپ امسال هم گزینه اصلی اسکار است
جیم شرایدن برای فیلم تازه‌اش دنیل کریگ را انتخاب کرد
سایت‌اند ساند 50 فیلمساز نامتعارف سینما را معرفی كرد
معرفی کامل فیلم «جی آی جو: ظهور کبرا» - حامد مظفری
سال‌هایِ از دست رفته (یادداشت گِئورگ ویلیامسون بر فیلم «تابستان» ترجمه پیمان جوادی)
گفتگویی با استاد ژاپنی انیمیشن جهان به بهانه نمایش فیلم تازه‌اش
قسمت‌های پنجم و ششم «اسپایدرمن» را نویسنده «زودیاک» می‌نویسد
فرار بزرگ (یادداشت برایان لوری –ورایتی- بر مجموعه تلویزیونی «فرار از زندان: فصل اول» ترجمه پیمان جوادی)
معرفی کامل «آدم‌های بامزه» - حامد مظفری


استشهادي براي خدا


  (36 رأي)

گارگردان :
علیرضا امینی
ماجراهای اینترنتی


  (22 رأي)

گارگردان :
حسین قناعت
تنها دوبار زندگی می‌کنیم


  (137 رأي)

گارگردان :
بهنام بهزادی
صداها


  (93 رأي)

گارگردان :
فرزاد موتمن
محاكمه در خيابان


  (322 رأي)

گارگردان :
مسعود کیمیایی
آقای هفت رنگ


  (71 رأي)

گارگردان :
شهرام شاه حسینی
نیش و زنبور


  (99 رأي)

گارگردان :
حميدرضا صلاحمند
کتاب قانون


  (349 رأي)

گارگردان :
مازیار میری
دو خواهر


  (1343 رأي)

گارگردان :
محمد بانکی



نقدي از روزنامه كيهان بر فيلم «آتش‌بس»
نقدي از  روزنامه كيهان بر فيلم «آتش‌بس»


نقدي از روزنامه كيهان بر فيلم «آتش‌بس»

تهمينه ميلاني، پس از يك دوره ساخت فيلم هايي كه به دليل شعاري و بيانيه گونه بودن، نتوانست مخاطب عام را جذب كند، اين بار به توليد يك فيلم تجاري دست زده است. تجاري، به معناي فيلم سازي با هدف فتح گيشه؛ چه، فضايي كه طي سال هاي اخير بر سينماي ايران حاكم شده است مي تواند هادي هر كارگردان با تجربه اي براي ساخت فيلمي گيشه اي باشد. به قول معروف، رگ خواب تماشاگر ايراني به دست اين گونه فيلمسازان آمده است. مي دانند كه در فيلم خود از چه فاكتورهايي استفاده كنند، يا فيلم با چه شاخصه هايي بسازند تا در فروش به موفقيت برسند. (البته اين فروشي كه از آن نام مي بريم و فيلمسازان فعلي به دنبال آن هستند به همين حداقل زير 300 ميليون براي تهران است) معادله اي كه «آتش بس» نيز از آن تبعيت كرده است، يك روايت داستاني ساده و بدون پيچيدگي هايي كه نياز به تفكر دارند- و عمدتا مخاطبان سينما از آن فراري هستند- ژانر كمدي (كلامي)، لوكيشن آپارتماني، استفاده از سانتيمانتاليزم دختر پسري و بازي گرفتن از شبه ستارگان گيشه اي، از جمله تمهيداتي هستند كه براي رسيدن به اين مقصود به كار گرفته شده است. البته به جز اين موارد از ريتم مناسب، طراحي صحنه دقيق، حركات سنجيده دوربين (دكوپاژ) كه در خدمت هدف مورد نظر هستند نيز نمي توان گذشت.
اما گذشته از اين مسايل، آتش بس را مي توان از جهتي ديگر نيز متمايز از آثار گذشته اين فيلمساز دانست. فضايي كه فيلم در آن مي گذرد، به طور كامل در زندگي، روابط، فرهنگ و محيط هاي كاري- اقتصادي طبقات بورژوا و مرفه است. آنچه كه طي اين سال ها خوره و بيماري سينماي ايران بوده است، رفاه زدگي، بالاشهرزدگي. هر چند كه اين فضا نيز در خدمت ساير عناصر فيلم به منظور يك دست شدن ساختاري فيلم است.
آتش بس، بيرون آمدن ميلاني از چاله سياه نمايي جامعه و افتادن در پرتگاه «سرمايه داري نمايي» است. چيزي كه كيمياي فقيران و نوازشگر چشم آنان و تفريح و آينه زندگي اغنياست. تا آن حد كه مخاطب از شكستن آن همه اشيا و تجملات گران قيمت، پاره كردن آن لباس هاي اشرافي و در سطل آشغال ريختن غذاهاي جورواجور در فيلم شگفت زده مي شود. اختلافات زناشويي موضوع فيلم است. زن و مرد جواني كه تازه ازدواج كرده اند در زندگي مشترك خود دچار مشكل شده اند. سايه (مهناز افشار) تقاضاي طلاق كرده است اما يوسف (محمدرضا گلزار) تن به اين كار نمي دهد، سايه، در جستجوي دفتر وكيل، اشتباها وارد مطب يك روانشناس مي شود و اين تصادف آغاز ي مي شود بر پايان درگيري هاي آن دو كه توسط روانشناس (آتيلا پسياني) با ارايه راهكارهايي به «آتش بس» مي رسد.
در واقع فيلم در بستر طنز راهكارهايي براي حل كشمكش هاي زناشويي، ارايه مي كند، اقتباسي از كتاب «شفاي كودك درون» كه راه حل را در بازگشت به كودكي كه در شخصيت هر فرد وجود دارد و گاهي شيطنت مي كند مي داند. به طوري كه در سكانس هاي پاياني، فيلم لحن و بيان عادي خود را از دست مي دهد و بدل به آموزش تصويري مسايل خانواده مي شود.
نكته قابل تأمل آتش بس، نحوه بيان خط فكري كارگردان است كه در آثار پيشين او محور اصلي فيلم بودند. در اين اثر نيز امتداد يافته است اما هم كمرنگ تر است و هم نحوه بيان آن تغيير يافته است. به طوري كه ديگر شاهد شخصيت پردازي اغراق گونه از مردان زورگو و خيانت كار نيستيم. اما گره اصلي داستان همچنان بر تضاد سنتي به خانواده و زندگي متجددانه استوار است. آنچه كه در فيلم مورد حمله قرار گرفته، توقعات يك مرد از همسرش و در مقابل لج بازي هاي زن در برابر شوهرش است كه هر دو طرف مقصر هستند و تا حدودي تعادل برقرار است. اما فيلم زيركانه بخشي از خواسته هاي مشروع و معقول مرد از همسرش را با توقعات بي جا و خودخواهانه او درهم آميخته است. مثلا انتظاراتش مثل پوشش مناسب (رعايت حجاب)، معاشرت نكردن با مردان نامحرم غريبه، غذاي خوب پختن، تابعيت از شوهر و هر آنچه كه در تعاليم ديني براي تحكيم نهاد خانواده و تضمين سلامت زندگي زناشويي آمده است را در كنار خواسته هايي چون سركار نرفتن و خانه ماندن، چاق بودن و... كه ريشه در ناآگاهي، خودسري و آداب قومي دارد قرار داده است و هر دو را محكوم نموده است. به اين ترتيب ايده آل فيلم يك زندگي كاملا ليبرالي و به تغيير شيوه زندگي همسو با نظم جهاني است.
ميلاني با ساخت فيلم آتش بس، هر چند رويكردي تازه به كمدي در سينماي ايران دارد و توانسته با نمايش تصاويري از يك زندگي زناشويي به هم ريخته، طنزي مفرح كه مخاطب را مي خنداند و با خود همراه مي كند خلق كند، اما همچنان اسير خود انگاره هايي است كه اثر او را از «دل» مخاطب دور مي كند و در «ياد» او باقي نمي ماند. به نظر مي رسد كه مشكل ميلاني همچنان اين است كه جامعه ايران، فرهنگ، پيچيدگي ها، مشكلات، دلخوشي ها و دردهاي آن را نمي شناسند، اما قصد نوشتن نسخه براي آن دارد.


منبع خبر : روزنامه كيهان
شنبه,6 خرداد 1385 - 13:3:13

اين مطلب را براي يک دوست بفرستيد صفحه مناسب براي چاپگر
آرشيو

نظرات

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       





             

استفاده از مطالب و عكس هاي سايت سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سایت سینمای ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت پويشگران اطلاع رساني تهران ما  است.

مجموعه سايت هاي ما : سينماي ما ، موسيقي ما، تئاترما ، دانش ما، خانواده ما ، تهران ما ، مشهد ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Powered by Tehranema Co. | Copyright 2005-2009, cinemaema.com
Page created in 2.7462580204 seconds.