دانلود

یادداشت‌های هفتگی امیر قادری؛ : وقتی داریوش مهرجویی از معاون اولی قالیباف دفاع می‌کند :: سينمای ما ::

   







سینمای ما - امیر قادری

1- آقای داریوش مهرجویی در گفتگویی از میرحسین موسوی خواسته تا محمدباقر قالیباف را به عنوان معاون اول‌اش انتخاب کند: «چون هم مدیر توانایی است و هم محبوبیت دارد و حضور میرحسین موسوی و قالیباف به عنوان دو مدیر پرتجربه، توانا و حاذق به نفع کشور است.» او برای هواداری‌اش از میرحسین موسوی، دلایل دیگری هم عنوان کرده: «معمار است و اهل عمل و سازندگی. نقاش هم هست و نگاه ظریف، دقیق و حساسی نسبت به مسائل دارد. میرحسین موسوی مردی با نگاه روشن به مسائل و موضوعات مختلف است و با دنیای مدرن به خوبی آشناست.» و جای دیگر: «آقای مهندس موسوی با شناخت مدیریتی که دارند، قطعا بسیاری از مشکلات را رفع می‌کنند... این شناخت، علمی است که در دانشگاه یک رشته تحصیلی به آن اختصاص داده شده است و باید با تحصیل علم و دانش به آن دست پیدا کرد. به عقیده بنده آقای موسوی به این جنبه کار یعنی مدیریت توجه ویژه‌ای دارد. آقای مهندس موسوی به مدیریت و قانون‌مندی بسیار توجه دارد و این نکته مهمی است.» او همچنین از غلامحسین کرباسچی، معاون اول کروبی هم تعریف کرده، و باز دلایل‌اش این‌هاست: «آقای کرباسچی نیز مدیر محبوب وتوانایی است.»
2- این یادداشتی درباره کاندیداهای مورد حمایت داریوش مهرجویی نیست. می‌خواهیم درباره ملاک‌های هنرمند برای چنین انتخابی حرف بزنیم. بر اساس گفته‌های نقل شده از مهرجویی، این معیارها از این قرار است: اهل عمل و سازندگی بودن، مدیر و مدبر بودن، آشنا بودن با دنیای مدرن، قانون‌مندی و از این قبیل. این‌ها مدیرانی هستند که فضایی برای آرامش، آگاهی و رشد طبقه متوسط فراهم می‌کنند. مصداق‌های مهرجویی برای داشتن این خصوصیات هم مدیران عمل‌گرایی است که در طول این سال‌ها سالن‌های سینما، مراکز خرید، فرهنگسراها، بزرگراه‌ها، پارک‌ها و محله‌های کارامد و زیبایی در شهر تهران ساخته‌اند.
3- آن چه در این میان می‌پسندم، اما تمایل مهرجویی به عنوان یک فیلمساز روشنفکر برآمده از فضای سال‌های 1340 برای دفاعی چنین روشن و قاطع از مدیران عمل‌گرایی است که گرایش‌های سیاسی و پایگاه‌های ارزشی مشخصی دارند. بعید است مهرجویی نداند که سر و سامان دادن به یک مبارزه ظاهرا انسانی و اجتماعی پیرامون خود، چه ارزش و بهایی دارد. سازنده فیلم‌های درجه یکی از جمله لیلا و درخت گلابی و سنتوری و دختر دایی گمشده، باهوش‌تر از آن است که متوجه نباشد لباس ظاهرا روشنفکرانه رزم پوشیدن و با کلیه مظاهر قدرت و ثروت جنگیدن، در این مملکت معمولا بیش‌تر جواب می‌دهد، تا حمایت از معاون اولی قالیباف. که در این مرز و بوم، مبارزه هنرمند، فی نفسه، ارزش‌مند و مقبول و قهرمان‌ساز است. این درست همان ساختار ارزش‌ای است که فیلمی مثل «ما همه خوابیم» بر پایه آن بنا شده است. دارم درباره گروه محدود روشنفکران و هنرمندان فیلم بیضایی حرف می‌زنم که ظاهرا مدام تحت تاثیر و فشار نهادهای قدرت و ثروت‌اند و این مبارزه بی‌انتها، کم کم دارد به هدف خودش تبدیل می‌شود. مبارزه‌ای که بیش از آن که به نفع ملتی باشد که دارد به خاطرشان مبارزه می‌کند، به نفع هنرمندی است که شهید این راه می‌شود و به مقامی رفیع نایل می‌آید. هنرمندی که عوض این که به خودش زحمت دهد و نیازهای یک مملکت در هر دوره خاص سیاسی و اجتماعی را بررسی کند، و راه‌های برقراری یک جور ارتباط میان دولت و مردم را بجورد و بیابد (به این نکته توجه کنید که هیچ کدام از این دغدغه‌ها لزوما به معنای قرار گرفتن هنرمند روشنفکر در دایره و حوزه قدرت نیست)، و به سهم خودش مسیری طراحی کند برای پیشرفت و اعتماد سازی و توسعه گام به گام این مملکت، بیش‌تر نگران جایگاه خودش در مقام یک هنرمند مبارز است. و در این مبارزه اگر نفعی حاصل شود، احتمالا تنها این است که ملت یک هنرمند بزرگوار مقدس شهید دیگر یافته است. (که البته تجربه نشان داده معمولا کار به این جاها نمی‌کشد!) در چنین شرایطی بعید است که مهرجویی نداند یک مبارزه بی‌انتها با هر جور ساختار قدرت و دولتی، در این مملکت بیش‌تر اعتبارساز است تا این که بخواهد از مدیران موفق و وابسته به ساختار دولتی چون قالیباف و کرباسچی حمایت کند. شان هنرمند مبارز بیش‌تر از این‌هاست. مهرجویی اما روشنفکری مفید و دوست داشتنی است که بیش از اعتقاد به چنین شهید نمایی بی وجهی، به وجدی طبعا شخصی فکر می‌کند که نفعی ملی خواهد داشت.
4- این اما دلیل عافیت‌طلبی مهرجویی و شخصیت‌های اصلی فیلم‌هایش نیست. هم بهرام بیضایی و هم داریوش مهرجویی در آثار اخیرشان، داستان هنرمندانی را روایت می‌کنند که با مشکلات و فشارهای گوناگون اجتماعی دست و پنجه نرم می‌کنند. نیرم نیستانی فیلم بیضایی، کارگردانی است که تلاش‌اش برای ساخت یک فیلم خوب و فاخر، با دست اندازی‌های تهیه کننده پول پرست به باد می‌رود. در برابر دوربین او عرق می‌کند، فریاد می‌کشد، مشت‌اش را گره می‌کند، مدام شکایت می‌کند و طلب‌کار تمام آن‌هایی است که اجازه نمی‌دهند او با هنرش سطح فرهنگ و هنر این سرزمین را بالا ببرد. پس کم کم کنش‌ ها و انگیزه‌هایش جلوه‌ای بیرونی از یک اسطوره را پیدا می‌کند. بیش‌تر یک مجسمه مقدس تا موجودی واقعی با انگیزه‌های شخصی. اما هنرمند مهرجویی، علی سنتوری، همه زندگی‌اش این است که بنشیند و برای دل خودش و مردم و ملتی که می‌خواهد خوشحال‌شان کند، ساز بزند. این که وجود صادق شفاف‌اش در برخورد با محیط بیرون از هم می‌پاشد، حاصل یک جور مبارزه نمایشی برون‌گرایانه نیست. همین که علی می‌خواهد خودش باشد و از شور و وجد شخصی‌اش پیروی کند، وجود او را در برابر اجتماعی قرار می‌دهد که به هر قیمتی می‌خواهد خودش نباشد. جامعه‌ای که عوض چنین تلاش وجودگرایانه‌ای، می‌کوشد خود نبودن‌اش را، و کمبودها و عقده‌های حاصل از پی نگرفتن وجد شخصی را، پشت مفاهیمی چون تعهد اجتماعی پنهان کند. و ما که می‌دانیم چنین تعهدی چه قدر زود مصادیق‌اش تغییر می‌کند. وقتی مبارزه بیش از آن که تلاشی برای خود بودن باشد، به سعی و تلاشی از سوی فیلمساز برای خود نمایی تبدیل شود.
5- داشتم می‌گفتم که داریوش مهرجویی عوض آن که امتیاز و جایگاه و کردیت حاصل از یک جور مبارزه و دوری‌گزینی کور را بخواهد، از مدیرانی حمایت می‌کند که برای مردم کشورشان مرکز خرید و سینما و پارک و فرهنگسرا و بزرگراه می‌سازند (آخر غم علی سنتوری مال خودش است و شادی‌اش مال مردم). اما این طرف تازه خبر رسیده که بهرام بیضایی و تهیه کننده‌اش حمید اعتباریان در جلسه‌ای با هم آشتی کرده‌اند و اعتباریان ادعا کرده که با بهرام بیضایی برای ساختن یک فیلم جدید به توافق رسیده است. بیضایی هم پیش از این گفته بود که تهیه کننده فیلم‌اش با وجود تمام آن نشانه‌ها و اشاره‌ها، هیچ ربطی به هیچ شخصیت حقیقی نداشته و همه ما لابد قرار است مثل همیشه باور کنیم. آخر این حرف‌ها را یک هنرمند متعهد مبارز گفته است.


منبع : سینمای ما

به روز شده در : دوشنبه 14 ارديبهشت 1388 - 23:47

چاپ این مطلب |ارسال این مطلب | Bookmark and Share

اخبار مرتبط

نظرات

م.ف.
سه‌شنبه 15 ارديبهشت 1388 - 11:7
0
موافقم مخالفم
 
موافق حضور هنرمندان در عرصه انتخابات هستم

خیلی پرت و پلا و بی ربط نوشته اید!خدا نکنه به یکی گیر بدین و از یکی بدتون بیاد.!

علیرضا
سه‌شنبه 15 ارديبهشت 1388 - 11:34
-2
موافقم مخالفم
 
موافق حضور هنرمندان در عرصه انتخابات هستم

هیچ خطی از یادداشتت ترآفرین امیر قادری. خدا می داند که حرف هایت چقدر درست است. در صحت دیدی نیست. اما حیف که این یادداشت محکم و منطقی، حاوی انتقاداتی به بهرام بیضایی است و از همین رو، خیلی ها سعی می کنند که قبولش نکنند!

سعيد
سه‌شنبه 15 ارديبهشت 1388 - 12:39
-6
موافقم مخالفم
 
موافق حضور هنرمندان در عرصه انتخابات هستم

امير قادري يك منتقد بي نظير است.

احسان ( E .S . N )
سه‌شنبه 15 ارديبهشت 1388 - 12:45
3
موافقم مخالفم
 
موافق حضور هنرمندان در عرصه انتخابات هستم

امیر عزیز

لااقل سه بار از روی متن آقای امجد به عنوان مشق شب بنویس که حداقل به اندازه چند تا مقاله دیگه برای ایشان خوراک تهیه نکنی. هر چند به نظر می رسد نیاز با مقاله دیگری نباشد چون همون حرف های قبلی شما است.

هر دفعه هم یکی رو پیدا نکن تا برای اثبات چیزهایی که برای آن دلیل منطقی نداری از وجود او سو ء استفاده کنی یک بار آقای فرهادی و این بار هم که ظاهرا نوبت بنده خدا مهرجویی است.

ظاهرا قبل از بیضایی شما برای ایشان حکم صادر کرده اید که نظرشان عدم شرکت در انتخابات است.

در این مورد آقای امجد جواب شما را داد لطفا به قسمت شکل گیری طبقه متوسط شهری در ایران مراجعه کنید.

به نظر می رسد مقایسه شخصیت هنرمند سنتوری و وفتی همه خوابیم هم آنچیزی که مد نظر شما است نباشد چون که علی سنتوری شخصیت منفعلی است و انتخابی نمی کند , حتی ترک اعتیادش هم توسط خانواده اش انجام می شود و پس از ترک اعتیاد هم نمی خواهد به جامعه اش برگردد و می خواهد دوباره در بیمارستان بماند تا دوباره به جامعه آلوده برنگردد و لی نیستانی شخصیت فعالی است. اما به نظر می رسد شخصیت علی سنتوری به عامل توسعه ای که شما تعریف می کنید نزدیک تر است , توسعه از طریق عوام گرایی و پخش کتلت سیب زمینی یا سوسیس سرخ کرده بین آدمهای محروم و معتاد و نواختن ساز و رقص و حال کردن با آنها , که نشانه های این توسعه به خوبی در جامعه حس می شود که باز متضاد با آن توسعه ای است که حتی آفای مهرجویی با انتخاب مدیران عمل گرا و برنامه ریز به آن تاکید کرده است.

و اما در باره گفتار و رفتار نیستانی و یا آقای بیضایی و ...

از جمله خود بیضایی استفاده می کنم

بهرام بیضایی: وقتي كارد به استخوان برسد همين‌طور حرف مي‌زنيم. و كارد مدت‌هاست تا ته در استخوان است.

امیر عزیز وقتی کارد روی استخوان است واکنش طبیعی فریاد و اعتراض است چون انسان سلسه اعصابی دارد که نسبت به درد واکنش نشان می دهد و هنرمند و غیر هنرمند نمی شناسد, آقای قادری لطف کنید کارد را بیشتر فشار ندهید چون کارد همینطور که آقای بیضایی گفتند تا ته در استخوان است.

Reza
سه‌شنبه 15 ارديبهشت 1388 - 14:58
0
موافقم مخالفم
 
موافق حضور هنرمندان در عرصه انتخابات هستم

اگر مثلا بیضایی چند روز پیش از قالیباف حمایت می کرد آیا چنین نقد و تفسیری برایش می نوشتی و یا احتمالا متهمش می کردی و هزار تا چیز بهش نسبت می دادی ؟

مهسا
سه‌شنبه 15 ارديبهشت 1388 - 16:42
9
موافقم مخالفم
 
موافق حضور هنرمندان در عرصه انتخابات هستم

و این است دلیل محبوبیت و ماندگاری کارگردان شماره یک سینمای ایران.

احسان
سه‌شنبه 15 ارديبهشت 1388 - 19:2
-3
موافقم مخالفم
 
موافق حضور هنرمندان در عرصه انتخابات هستم

آقای قادری در روزنامه اعتماد مقاله شما رو خوندم و عنوانش ازسنتوری مهرجویی تا نجات شکوندی بیضایی بود و شما نجات را هنرمند فیلم اقای بیضایی معرفی کرده بودید یه پرسش!!!!!! شما اصلا فیلمو دیدید ؟؟؟؟؟؟ نجات یکی از شخصیت های فیلمنامه در حال ساخت بود هروقت فیلمو دیدید بگید چون باتعریف دوستان که نمیشه نقد نوشت بعد ایرادم گرفت!!!

دوما نکنه شما یکی از برادران چاقو بدست بودید که اینقدر این فیلمو برخورنده دیدید البته رفتار شما شباهتهایم داره.

سوما اصلا این دو فیلم چهربطی به هم وچه ربطی به انتخابات دارنکه چون اقای مهرجویی حمایت کرده از کسی بحث این فیلماو کارگرداناشون بشه یه ضرب المثلی میگه ... چه

علی
سه‌شنبه 15 ارديبهشت 1388 - 19:22
6
موافقم مخالفم
 
موافق حضور هنرمندان در عرصه انتخابات هستم

دوران روشنفکری تمام شده است. آقای مهرجویی کمی دیر به فکر افتاده اند.

sana
سه‌شنبه 15 ارديبهشت 1388 - 19:24
11
موافقم مخالفم
 
موافق حضور هنرمندان در عرصه انتخابات هستم

این یادداشت هفتگی که همش در مورد استاد و موسوی بود............


سه‌شنبه 15 ارديبهشت 1388 - 20:56
2
موافقم مخالفم
 
موافق حضور هنرمندان در عرصه انتخابات هستم

مزخرف بود و بي ربط

ر. ر
سه‌شنبه 15 ارديبهشت 1388 - 21:28
2
موافقم مخالفم
 
موافق حضور هنرمندان در عرصه انتخابات هستم

چه باحال! اگه تنها خوبی اون معمار بودن و نقاش بودنه این رفیقمون هم که دکتره!


سه‌شنبه 15 ارديبهشت 1388 - 21:53
-1
موافقم مخالفم
 
موافق حضور هنرمندان در عرصه انتخابات هستم

نه به باره نه به داره اسمش عمو یادگاره!

ایشون هنوز برای انتخابات ثبت نام هم نکردن و جناب مهرجویی براشون معاون اول(نخست وزیر) انتخاب میکنن!!!!!!!

مورد اول که انشالا محقق میشه و به امید خدا آقای موسوی رییس جمهور میشن

اما نخست وزیر انتخاب کردن یک کارگردان از نوبرهای کشور ماست!

حالا چه این کارگردان مهرجویی باشه چه بیضایی چه هر کس دیگه

طرفداری یک چیزه و ببخشید دخالت یک چیز دیگه اونم این نوع مداخله(انتخاب وزیر)

باز اگر در مورد وزیر فرهنگ و ارشاد پیشنهادی میشد یه چیزی!

آوا
چهارشنبه 16 ارديبهشت 1388 - 8:58
3
موافقم مخالفم
 
موافق حضور هنرمندان در عرصه انتخابات هستم

خدا نکنه ! آقای قالیباف انشالله موقتا شهردار تهران بمونن و الطافشون شامل حال مردم بخصوص قشر ئه مهجور هنرمندان بشه ... بعد در آینده و با کاندیداتوریشون در ریاست جمهوری به جایگاه اصلی و لایقشون برسن . به امید اون روز.

محمد
پنجشنبه 17 ارديبهشت 1388 - 21:0
2
موافقم مخالفم
 
موافق حضور هنرمندان در عرصه انتخابات هستم

انقدر مزخرف ننویس مطلب امجد رو هم انگار از سایتت ورداشتی چیه تحمل یه نقد کوبنده مخالف رو نداری اقای روشنفکر؟؟ مهرجویی به گرد پای بیضایی هم نمیرسه سنتوری یه فیلم مزخرف بود اینو خودت خوب میدونی تو یه مطرب عروسی رو هنرمند میدونی که با کارگردان فیلم بیضایی مقایسه میکنی؟پس حتما از دید شما ساسی مانکن کهشادی زو به مردم ایران هدیه میکنه و بیچاره خودش قانونا حق نداره کنسرت بزاره یا کاست بده بیرون و غصه هاشو واسه خودش نگه میداره بزرگترین هنرمند معاصر ایرانه؟


پنجشنبه 17 ارديبهشت 1388 - 21:9
-4
موافقم مخالفم
 
موافق حضور هنرمندان در عرصه انتخابات هستم

اصلا گیرم به گفته شما فیلم بیضایی عکس العمل به کار قبلیش با اعتباریان بوده آقا قادری شما با دوستات یا همکارات دعوا نمیکنی؟ بعد باهشون آشتی نمیکنی؟ نکنه از نظر شما آدمها اصلاح ناپذیرند؟ یعنی سیاهو سفید مطلق؟ اگه اعتباریان به بیضایی گفته باشه اینبار یه فیلمی بسازیم هرجور که شما میخواید با هر بازیگری که خودتون خواستید وبعد بشینن یه قراردادی در این رابطه ببندن به نظر شما عیبی داره؟ اگه وقتی همه خوابیم همچین اعتباریانو متحول کرده باشه بنظر من بهترین فیلمه شما آقای فیلم باز یه فیلم دیگه تو ایران سراغ داری که حداقل یک نفر رو متحول کرده باشه؟

محمد
دوشنبه 21 ارديبهشت 1388 - 3:1
2
موافقم مخالفم
 
موافق حضور هنرمندان در عرصه انتخابات هستم

با عرض سلام به دوستان باید این فیلم و به عنوان یکی از قوی ترین فیلم های سینمای ایران دونست .

از همه مهمتر فیلمنامه ی این فیلم و سپس بازی زیبا و قابل انکار خانم شمسایی یکی از زیباترین شاهکارهای این فیلم است که در این فیلم به آن اشاره می شود کارگردانی هم که عالی که در رابطه ی پلان ها و . .

در مورد دیدن این فیلمم باید بگم من خودم این فیلم و یک بار دیدم و سعی در دیدن دوباره ی آن را نیز دارم .

البته باید این نکته هم گفت که این فیلم یکی دیگه از شاهکارهای استاد بیضایی بعد از چند سال در سینمای ایران بود که در مقایسه با کارهای اکران شده در فروردین 88 ارزش فراوانتری را داشته .

الهام
دوشنبه 21 ارديبهشت 1388 - 3:3
3
موافقم مخالفم
 
موافق حضور هنرمندان در عرصه انتخابات هستم

وقتی همه خوابیم نه تنها بهترین فیلم امسال است بلکه از هر نظر در بین فیلمهای تاریخ سینمای ایران جایگاه شایسته ای دارد.

بازی خانم شمسایی هم جای تحسین فراوان دارد

مانی
دوشنبه 21 ارديبهشت 1388 - 3:4
0
موافقم مخالفم
 
موافق حضور هنرمندان در عرصه انتخابات هستم

فیلمی بینظیر از استاد گرانقدر سینمای ایران.بهتون توصیه میکنم حتما بازهم به دیدن این فیلم برید.با هر بار دیدن این فیلم نکته جدید و پیام تازه ایی از این فیلم دستگیرتون میشه.از استادی همچون بیضایی توقع دیگه ایی هم نمیرفت.امیدوارم برای دیدن یه شاهکار دیگه از استاد بازهم مجبور نشیم 8 سال صبر کنیم...

آرش ماندگار
دوشنبه 21 ارديبهشت 1388 - 3:6
-1
موافقم مخالفم
 
موافق حضور هنرمندان در عرصه انتخابات هستم

یه حس جالبی به وقتی همه خوابیم دارم که چند تا از دوستای خودم هم اونو تایید کردن:

بار اول که این فیلمو دیدم خیلی زیاد به دلم ننشست

اصلا هم دیگه قصد نداشتم که برم دوباره ببینمش

ولی دو سه روز بعدش دلتنگی خاصی به فیلم احساس کردم

اینکه فیلمو بیشتر از قبل دوست دارم

و دوباره رفتم به دیدنش

واقعا هم بعد از تماشای فیلم برا دومین بار احساس کردم که خیلی زیادتر دوستش دارم

نمیدونم دوستانی که موافق فیلم هستن هم همچی حالتی داشتن یا نه؟!

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       




mobile view
...ǐ� �� ���� ����� ������� �?���?�


cinemaema web awards



Copyright 2005-2011 © www.cinemaema.com
استفاده از مطالب سایت سینمای ما فقط با ذکر منبع مجاز است
کلیه حقوق و امتیازات این سایت متعلق به گروه سینمای ما و شرکت توسعه فناوری نوآوران پارسیس است

مجموعه سایت های ما: سینمای ما، موسیقی ما، تئاترما، فوتبال ما، بازار ما، آگهی ما

 




close cinemaema.com ژ� ��� �?��� ��� ���?���