| |
سینمای ما- اهدای سیمرغ بلورین مشترک فیلم برگزیده تماشاگران به دو فیلم «حوض نقاشی» و «هیس! دخترها فریاد نمیزنند» باعث بروز واکنشهایی از طرف سازندگان یکی از این دو فیلم شد. مازیار میری و منوچهر محمدی کارگردان و تهیهکننده «حوض نقاشی» در نامهای خطاب به مردم دلیل حاضر نشدن روی صحنه اختتامیه جشنواره فیلم فجر و عدم دریافت سیمرغ مردمی را توضیح دادند و نسبت به نوع داوریهای سی و یکمین جشنواره فیلم فجر به ویژه در بخش آرای مردمی اعتراض کردند. در متن بیانیه چنین آمده است:
«با تبریک سالگرد انقلاب اسلامی ایران و تبریک مضاعف به همه همکاران عزیزمان در سینمای ایران بالاخص آن دسته از فیلمسازان که در پایان جشنواره جایزه گرفتند، برخود لازم دانستیم بابت عدم حضور و دریافت جایزه مردمی «حوض نقاشی» توضیحات مختصری به شما مردم عزیز اعلام نماییم.
این جایزه را ما باید از دست کسی میگرفتیم که چهار سال است به ناحق بر بزرگترین، حساسترین و مهمترین وزارتخانه فرهنگی کشور تکیه زده است. در ایام وزارت ایشان، فرهنگ کشور روزهای تلخ و اندوهباری را سپری میکند. کتاب، مطبوعات، تئاتر، موسیقی و سینما روزهای دردناک و دشواری را داشته و دارند. وزیری که با وجود حکم قانون قفل بر خانه اهل سینمای ایران نهاده و گروهی را به امر اداره سینما گمارده که جز بیتدبیری و ایجاد تفرقه در سینمای ایران دستاوردی نداشته و ندارند.
ما چگونه میتوانستیم جز با عدم حضورمان صدای اعتراض هزاران تن از اهل فرهنگ و هنر کشور را که این روزها جز خوردن خون دل چارهای ندارند به گوش شما مردم عزیز برسانیم؟
لذا گرفتن جایزه از دست ایشان را جفا به شما مردم و فرهنگ ایران میدانیم، گرچه لازم است به محضر شما مردم خوب برسانیم که اینان حرمت رای شما را نیز پاس نداشتند و در دقایق پایانی جشنواره، با رای شما کاری کردند که عقل از بازگو کردن آن شرم دارد.
جایزه ما محبت و لطف شما بود به فیلم «حوض نقاشی» که در هر نمایش نثار گرده سازنده آن کردید. باز هم ما را ببخشید.»
دبیر جشنواره فجر: حق هر دو فیلم است که سیمرغ را دریافت کنند
محمدرضا عباسیان درباره اعطای سیمرغ بهترین فیلم از نگاه مردم به دو فیلم «حوض نقاشی» و «هیس، دخترها فریاد نمیزنند» گفت: در اعطای این جایزه به هیچوجه مصلحتاندیشی نکردیم بلکه معتقد بودیم حق هر دو فیلم است که سیمرغ را دریافت کنند، چون اختلاف آرای آنها تنها چندصدم درصد بود.
دبیر سیویکمین جشنواره فیلم فجر ادامه داد: در سه روز اول جشنواره، «هیس، دخترها فریاد نمیزنند» در صدر آرای مردمی و «حوض نقاشی» در رتبه دوم قرار داشت. پس از آن، فیلم آقای میری بالاتر از فیلم خانم درخشنده قرار گرفت، اما همیشه اختلاف آرای میان این دو فیلم روی چند صدم درصد بود. هنگامی که امتیازهای ما برای فیلمها از صفر تا پنج ارزشگذاری میشود، چنین اختلافی اصلا قابل بحث نیست.
وی ادامه داد: هنگامی که میخواستیم برای اعطای سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران تصمیمگیری کنیم، با گفتوگوهای فراوان به این نتیجه رسیدیم که باید به هر دو فیلم، سیمرغ و جایزه نقدی این بخش را اختصاص دهیم و اکنون «هیس، دخترها فریاد نمیزنند» و «حوض نقاشی» این جایزه را به صورت کامل دریافت کردهاند. البته چنین کاری در سالهای گذشته هم سابقه داشته است و به نظرم چنین اتفاقی در مورد این دو فیلم کاملا منطقی بود.
عباسیان در پاسخ به پرسش دیگری درباره اعتراضها به نحوه رایگیری آرای مردمی خاطر نشان کرد: محاسبه آرای مردمی لگاریتم بسیار پیچیدهای دارد که سالها قبل توسط پنج آمارگیر برجسته طراحی شده است. این لگاریتم ترکیبی از ظرفیت سالن، تعداد حاضران، تعداد افرادی که در رایگیری شرکت میکنند و تعداد آرای خوب، متوسط و ضعیف را مورد توجه قرار داده و طبق فرمولی، آرا را جمعبندی و محاسبه میکند به عددی از صفر تا پنج میرسد.
وی یادآور شد: این روش سالیان سال در خانه سینما و پس از آن در معاونت سینمایی مورد استفاده قرار میگرفت. به نظرم اینکه عزیزانی به این بخش معترض هستند، حق دارند چون طبیعتاً هر تهیهکنندهای دوست دارد فیلمش در صدر آرای مردمی باشد.
دبیر جشنواره فجر با اشاره به برخی از اعتراضها به اعطای سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران به دو فیلم تصریح کرد: کملطفی است که نتوانیم ببنیم فیلمی که در روز پایانی جشنواره با استقبال بینظیر در برج میلاد روبرو شد و در مراسم اختتامیه جشنواره هم بیشترین تشویقها را به خود اختصاص داد، در کنارمان قرار بگیرد، اجازه دهیم که دیگران هم دیده شوند. ضمن آنکه باز هم تاکید میکنم اختلاف «حوض نقاشی» و «هیس، دخترها فریاد نمیزنند» در حد چندصدم درصد بوده است که اختلافی بسیار بسیار ناچیز است.
عباسیان در پایان سخنانش خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم اینگونه فکر کنیم باید به خانم درخشنده هم حق بدهیم که نسبت به نمایش فیلمشان در آخرین سانس جشنواره در برج میلاد معترض باشند چون طبیعتا این اتفاق باعث شد که «هیس، دخترها فریاد نمیزنند» بازتابهای مطبوعاتی نداشته باشد.
|