دانلود

رضا درستکار منتقد سینما نظرش را این گونه اعلام کرد؛ : «وقتی همه خوابیم » جزو بهترین فیلم‌های بهرام بیضایی است :: سينمای ما ::


   






رضا درستکار منتقد سینما نظرش را این گونه اعلام کرد؛
«وقتی همه خوابیم » جزو بهترین فیلم‌های بهرام بیضایی است

سینمای ما - «وقتي‌همه‌خوابيم» در كنار «باشو» بهترين فيلم بيضايي است 
«رضا درستكار» منتقد سينما گفت: «وقتي‌همه‌خوابيم»در كنار «باشو غربيه‌اي كوچك» جزو بهترين آثار بيضايي به شمار مي‌رود.

«رضا‌ درستكار» در مورد موضوع فيلم «وقتي‌همه‌خوابيم»ساخته بهرام‌بيضايي،گفت: فيلم «وقتي‌همه‌خوابيم»يكي از درخشان‌ترين فيلم‌هاي چند سال اخير سينماي ايران است، فيلم ويژه‌اي است و حس سينمايي خوبي را در تماشاگران ايجاد مي‌كند.
درستكار تصريح كرد: كارگرداني كار درخشان و فوق العاده است. «بيضايي» موضوع خوب و به‌روزي را انتخاب كرده و «وقتي‌همه‌خوابيم» را به يك فيلم استثنايي و خاص بدل كرده است.
وي ادامه داد: «وقتي‌همه‌خوابيم»در كنار «باشو غربيه‌اي كوچك» جزو بهترين آثار بيضايي به شمار مي‌رود. بهرام‌بيضايي خيلي خوب محدوديت‌ها و شرايط امروزه سينما را درك كرده و در كنار توجه او به پشت‌صحنه سينما، مفاهيم عميق موردنظر وي ارزش خود را پيدا مي‌كنند و فيلم متكي بر ارزش‌هاي‌زمان خود است.
وي در مورد مسائل فني فيلم،اظهار داشت: فرم روايي فيلم فوق‌العاده است و موضوع فيلم در فيلم، در «وقتي همه خوابيم» خيلي خوب درآمده است.
درستكار گفت: فيلم‌نشان مي‌دهد در سينماي ما مافيا وجود دارد و انصافا انتقادهاي فيلم به حق است. اگر خودمان، خودمان را نقد نكنيم، چگونه توقع داريم ديگر اصناف، حرف‌هاي ما را قبول كنند؟
وي در پايان افزود: جايگاه فيلم «وقتي‌همه‌خوابيم» برجسته و محترم مي‌ماند و بهرام‌بيضايي با اين فيلم، نشان مي‌دهد اين جايگاه را به حق دارد و هنرمند درجه يكي است.


منبع : فارس

به روز شده در : شنبه 22 فروردين 1388 - 17:51

چاپ این مطلب |ارسال این مطلب |

نظرات

عاطفه
شنبه 22 فروردين 1388 - 19:47
-5
موافقم مخالفم
 
«وقتی همه خوابیم » جزو بهترین فیلم‌های بهرام بیضایی است

شما واقعا اسم این رو می ذارین نقد؟!! آقای درستکار خودتون تعداد جملات و صفات کلی که به کار بردین رو شمردین؟:

" جزو بهترين آثار بيضايي"... " يكي از درخشان‌ترين فيلم‌هاي چند سال اخير" .... " فيلم ويژه‌اي است"...." حس سينمايي خوبي"..." درخشان و فوق العاده"...." يك فيلم استثنايي و خاص"...."فيلم متكي بر ارزش‌هاي‌زمان خود"...." فرم روايي فيلم فوق‌العاده"...." موضوع فيلم در فيلم, خيلي خوب درآمده "...." جايگاه فيلم «وقتي‌همه‌خوابيم» برجسته و محترم"....

محض رضای خدا واسه یه دونه از این تعریف و تمجیداتون یه دلیل می آوردین!!!

شما که حرف از یکی از درخشان ترین فیلمهای چند سال اخیر می زنین, می خوام بدونم کدوم یک از ارزشهای والای فیلم رو در کنار روانی و پختگی فیلمی مثل مثلا چهار شنبه سوری می ذارین و از صفت درخشان نام می برین؟ اصلا با کدوم متر و معیار می سنجین؟! چرا یه مثال از این ویژه و خاص و استثنایی و فوق العاده بودن نمی زنین؟! فرم روایی فیلم رو فوق العاده می دونین در حالی که اتفاقا همین روایت اون قدر الکن هست که تماشاگر را تا نیمه های فیلم گیج و سر در گم نگه میداره, تماشاگری که چشم می دوزه به پرده و صبر می کنه و سعی می کنه تا با لاخره فرجی بشه و از میان کلمات قصار و لحن حماسی شخصیت ها و بازی اعصاب خرد کن مژده شمسایی چیزی دستگیرش بشه و درست وقتی که فکر میکنه انگار داستان تازه داره براش روشن می شه وقت درد دل کردنهای استاد و پرده برداریشون از پشت صحنه کثیف سینما می رسه! در این که این پشت صحنه همیشه کثیف بوده و بسیاری هنرمندان ما از جمله خود استاد رو در گیر خودش کرده حرفی نیست ولی آیا گفتن این حقیقت به هر راه و روشی قابل ستایش و تقدیره؟!؟! شما که این اثر استاد رو درخشان ترین اثر ایشون می دونین, تا حالا ایشون شخصیتی سطحی تر و بی مایه تر و اغراق آمیز تر از خاطره مقبول خلق کرده بودن؟!؟! این طرز گریم و گویش و کردار چه جایگاهی می تونه روی پرده ی سینما داشته باشه؟!؟ باور کنید هر چی توی سینما به خودم نهیب می زدم که باید فیلم رو در چهارچوب قوانین و خصوصیات سینمای بیضایی بپذیرم, این بار اثر درخشان استاد به چنان حدی از اغراق و سطحی گرایی رسیده که در هیچ چهارچوبی نمی گنجه! تو کدوم فیلم استاد یه همچین دیالوگ خنده داری شنیده بودین: " مامان هنوزم سینما رو دوست داری؟"

" سینما رو آره, حاشیه هاشو نه."!!!

چطور می شه بازی مکانیکی مژده شمسایی رو با حداقل میمیک صورت و خنده ها و پوزخند های همیشگی و سیگار کشیدنهای عصبی تکراری همراه با لرزش مصنوعی دست, با بازی سوسن تسلیمی مثلا شاید وقتی دیگر کنار هم قرار داد و باز هم گفت فیلمی استثنایی؟!! حیف بازی روان و در گیر کننده علیرضا جلالی تبار که چه خوب می تونست نجات شکوندی ماندگار وقتی همه خوابیم اصلی باشه!!

درسته , ما باید خودمان را نقد کنیم ولی کیه که ندونه فرق نقد مستقیم و سطحی و غلو آمیز با نقد غیر مستقیم چند پهلو چیه؟! کیه که ندونه خلق کاراکتر رو و اغراق آمیز خاطره مقبول کجا و مثلا شخصیت ساده و در عین حال چند بعدی ترانه تو چهارشنبه سوری کجا؟!؟!

قصد مقایسه ندارم چراکه اساسا سینمای فرهادی و بیضایی قابل مقایسه نیستند, بحث بر سر لحن و نوع نقد و اعتراضه... وقتی تماشاگر عادت می کنه به دیدن غلو آمیز و سطحی شخصیتها و موقعیت ها روی پرده ی سینما و دیگه جایی نمی مونه واسه تامل و تعمق و کشف و شهود , نمی شه از فروش میلیاردی اخراجی ها گله کرد.... این معضل مزمن سینمای امروز ماست.... سطحی گرایی و شعارزدگی....

برای یه لحظه فکر کنین که فرهادی هم فیلمی ساخته بود درباره پشت صحنه سینما... کار کدوم کارگردان سخت تر بود؟؟ تاثیر کدوم بیشتر بود؟؟ اغراق گرایی یا رئالیسم؟؟

صفتهایی مثل درخشان و فوق العاده و استثنایی و خاص و ... اونقدر کلی و دهن پر کن هست که در به کار بردنشون باید بیشتر از هر چیز دیگه ای دقت کرد... خیلی خصوصیات باید در یک اثر هنری جمع بشه تا اون رو به این صفات والا مزین کرد!!! بهتره یه بار دیگه فیلم رو ببینین تا فارغ از این ذوق زدگی اولیه یه نقد کامل و جامع بنویسین.

آرش
شنبه 22 فروردين 1388 - 20:55
4
موافقم مخالفم
 
«وقتی همه خوابیم » جزو بهترین فیلم‌های بهرام بیضایی است

ایشون شوخی کرده اند!


شنبه 22 فروردين 1388 - 23:17
-1
موافقم مخالفم
 
«وقتی همه خوابیم » جزو بهترین فیلم‌های بهرام بیضایی است

1- بهرام بیضایی در میان دانشجویان دانشگاه تهران

بهرام بيضايي که بعد از نمايش آخرين ساخته اش «وقتي همه خوابيم» مقابل دانشجويان دانشگاه تهران قرار گرفت در جواب سوال دانشجویی به تدريس در اين دانشگاه و ممنوع التدريس شدنش در سال ۶۰ اشاره کرد.

«اجازه بدهيد درباره فرق فيلمنامه و نمايشنامه سخني نگويم، چون جلسه به کلاس درس تبديل مي شود و من از سال ۶۰ به بعد اجازه تدريس ندارم و استاد دانشگاه نيستم. البته اصراري ندارم کسي اين موضوع را به ياد داشته باشد که من در اين دانشگاه تدريس کرده ام ولي بدم نمي آيد پرونده ام را بدهند. چون هيچ يک از مدارک تحصيلي ام را به من برنگرداندند و اگر بخواهم در جايي شغلي بگيرم، دچار مشکل مي شوم،»

بيضايي درباره وضعيت و جريان سينما اين طور توضيح مي دهد؛ «معلم بنده عبيد زاکاني است. ما ملت تيزهوشي هستيم و نبايد اجازه بدهيم، سينمايي که با کندي اش ما را عقب نگه مي دارد به عنوان جريان اصلي سينما قلمداد شود، بلکه بايد بگذاريم سينما ذهن ما را به حرکت وادارد. در تئاتر و سينما مکث معنايي ندارد، چرا که مکث مرده است. هرچند گاهي از اين مکث به عنوان نوعي گفتن و نگفتن يا نوعي بازي استفاده مي کنيم.» او در بخش ديگري از حرف هايش از نخستين فيلم هاي وطني انتقاد کرد؛ «در سينماي ما همه چيز خيلي کند پيش مي رود. نخستين فيلم هاي اوليه وطني، آدم ها را بسيار ابله جلوه مي کردند و اصولاً فيلم هاي بسياري در ستايش حماقت ساخته ايم. درحالي که واقعيت اين است که ما ملت بسيار تيز هوشي هستيم و من اين همه خلاء خرد را که در طول تاريخ داشته ايم، دوست ندارم.»


شنبه 22 فروردين 1388 - 23:20
-12
موافقم مخالفم
 
«وقتی همه خوابیم » جزو بهترین فیلم‌های بهرام بیضایی است

وقتی همه خوابیم بهترین فیلم سالهای اخیر است و این فیلم هر چند با دشمنی بعضی از کم سوادان روبرو شده است ولی برای مردم ایران بسیار ارزشمند است. درود بر استاد بیضایی

صابر قربانی
يکشنبه 23 فروردين 1388 - 0:20
-3
موافقم مخالفم
 
«وقتی همه خوابیم » جزو بهترین فیلم‌های بهرام بیضایی است

با سلام ،

علاقه ی بیضایی به شیوه ی روایی « نمایش در نمایش » بارها خود را بروز داده . در مرگ یزدگرد جا به جا شاهد بازی اشخاص نمایش به جای یکدیگر بوده ایم . در ندبه سواران بازیگران تعزیه را با خود واقعی بزرگان عاشورا اشتباه می گیرند . در افرا شخصیت ها گاه دیگری را بازی می کند . در سیاوش خوانی اصلا اهالی عامی یک دهکده اند که داستان سیاوش را بازی می کنند و حتی گاه به گاه از نوشته می خوانند و ایران و توران ، این سو و آن سوی یک رودخانه می شود . همه جا شیوه ی نمایش در نمایش به عنوان یک روش کاملا ایرانی در بیان یک اثر نمایشی دیده می شود . اما آیا « وقتی همه خوابیم » یک نمایش در نمایش یا فیلم در فیلم است . آیا صرف اینکه داستان فیلم ماجرای گروه فیلم سازی که در گیر

ساخت فیلم است دلیل کافی است بر اینکه آن را فیلم در فیلم بنامیم ؟

به نظر من بهتر است وقتی همه خوابیم را یک « بازی در بازی » بنامیم . به داستان فیلم نگاه کنید . گروه فیلم سازی در اواسط کارشان با تغییر بازیگران مواجه می شوند. در دنیای واقعی فیلم اصلا دعوا سر « بازی » است . قصه فیلم درونی چیست : زن افسرده و به آخر خط رسیده ای مردی را استخدام می کند تا او را بکشد . مرد اما این نقش را بازی نمی کند . این جا هم ماجرا بازی است . فیلم سرشار از شخصیت هایی است که نقش دیگری را بازی می کنند . از همه بارز تر پرند پایا که نقش چکامه چمانی را بازی می کند . خود چکامه ابتدا نقش زنی که خواهان خرید داستان زندگی نجات برای روز نامه بعد زنی که خواهان کشتن خواهر معتاد خود بعد زنی که خواهان قتل خواهر خیانتکار بعد نقش خود خواهر را بازی می کند . در حالی که که ابدا خواهری وجود ندارد .

یا خانواده ی نجات که تا قبل از تبرئه ی او نقش آدم های با آبرو را بازی می کردند و حالا با بی گناهی او احساس بی غیرت بودن دارند و او را به خانه راه نمی دهند . حتی برادران همسر نجات نقش تجار قانونی را دارند اما با کوچک ترین خطری مانند گرگ های گرسنه دندان نشان می دهند .

در دنیای واقعی فیلم هم این ماجرا ادامه دارد . شایان شبرخ ناگهان سر می رسد و نقش نجات شکوندی را می خرد یا می دزدد ؟ کمی بعد خاطره مقبول نقش چکامه را . اشتهاریان نقش تهیه کننده را . از طرفی تهیه کننده اصلی با بازی حسین محب اهری شیرینی پخش می کند و ....

تنها کسی که در تمام داستان نقش بازی نمی کند شخصیت نجات شکوندی است . و چه جالب همین شخص مجرم است و پنج سال بی گناه در زندان به سر می برد تا دروغ گویان و بازیگران و گناه کاران اصلی در آزادی به بازی خود برسند . نجات حتی وقتی کاملا در یک بازی قرار می گیرد ، در مواجهه با لبخند ، خواهر خیالی چکامه ، بازی را لو می دهد . آن چنان صادقانه که لبخند حرکت او را فریب می خواند . نجات همیشه خود است . خوب یا بد ، ضعیف یا قوی ، او خودش است و دیگری را بازی نمی کند . در جایی از فیلم چکامه به نجات می گوید: حتی حقیقت هم نمی تونه اونارو عوض کنه . و در این محیط دروغ و بازی آن که بازی نکند ، خود مجرم است و اگریک بار جست دیگر بار به دام خواهد افتاد . در انتها چکامه برای آخرین بازی ، برای بازی مرگ لباس نجات را می پوشد و نقش او را بازی می کند و راستی ، لباس راستی به دام می افتد .

صابر قربانی
يکشنبه 23 فروردين 1388 - 10:1
-1
موافقم مخالفم
 
«وقتی همه خوابیم » جزو بهترین فیلم‌های بهرام بیضایی است

با سلام ،

علاقه ی بیضایی به شیوه ی روایی « نمایش در نمایش » بارها خود را بروز داده . در مرگ یزدگرد جا به جا شاهد بازی اشخاص نمایش به جای یکدیگر بوده ایم . در ندبه سواران بازیگران تعزیه را با خود واقعی بزرگان عاشورا اشتباه می گیرند . در افرا شخصیت ها گاه دیگری را بازی می کند . در سیاوش خوانی اصلا اهالی عامی یک دهکده اند که داستان سیاوش را بازی می کنند و حتی گاه به گاه از نوشته می خوانند و ایران و توران ، این سو و آن سوی یک رودخانه می شود . همه جا شیوه ی نمایش در نمایش به عنوان یک روش کاملا ایرانی در بیان یک اثر نمایشی دیده می شود . اما آیا « وقتی همه خوابیم » یک نمایش در نمایش یا فیلم در فیلم است . آیا صرف اینکه داستان فیلم ماجرای گروه فیلم سازی که در گیر

ساخت فیلم است دلیل کافی است بر اینکه آن را فیلم در فیلم بنامیم ؟

به نظر من بهتر است وقتی همه خوابیم را یک « بازی در بازی » بنامیم . به داستان فیلم نگاه کنید . گروه فیلم سازی در اواسط کارشان با تغییر بازیگران مواجه می شوند. در دنیای واقعی فیلم اصلا دعوا سر « بازی » است . قصه فیلم درونی چیست : زن افسرده و به آخر خط رسیده ای مردی را استخدام می کند تا او را بکشد . مرد اما این نقش را بازی نمی کند . این جا هم ماجرا بازی است . فیلم سرشار از شخصیت هایی است که نقش دیگری را بازی می کنند . از همه بارز تر پرند پایا که نقش چکامه چمانی را بازی می کند . خود چکامه ابتدا نقش زنی که خواهان خرید داستان زندگی نجات برای روز نامه بعد زنی که خواهان کشتن خواهر معتاد خود بعد زنی که خواهان قتل خواهر خیانتکار بعد نقش خود خواهر را بازی می کند . در حالی که که ابدا خواهری وجود ندارد .

یا خانواده ی نجات که تا قبل از تبرئه ی او نقش آدم های با آبرو را بازی می کردند و حالا با بی گناهی او احساس بی غیرت بودن دارند و او را به خانه راه نمی دهند . حتی برادران همسر نجات نقش تجار قانونی را دارند اما با کوچک ترین خطری مانند گرگ های گرسنه دندان نشان می دهند .

در دنیای واقعی فیلم هم این ماجرا ادامه دارد . شایان شبرخ ناگهان سر می رسد و نقش نجات شکوندی را می خرد یا می دزدد ؟ کمی بعد خاطره مقبول نقش چکامه را . اشتهاریان نقش تهیه کننده را . از طرفی تهیه کننده اصلی با بازی حسین محب اهری شیرینی پخش می کند و ....

تنها کسی که در تمام داستان نقش بازی نمی کند شخصیت نجات شکوندی است . و چه جالب همین شخص مجرم است و پنج سال بی گناه در زندان به سر می برد تا دروغ گویان و بازیگران و گناه کاران اصلی در آزادی به بازی خود برسند . نجات حتی وقتی کاملا در یک بازی قرار می گیرد ، در مواجهه با لبخند ، خواهر خیالی چکامه ، بازی را لو می دهد . آن چنان صادقانه که لبخند حرکت او را فریب می خواند . نجات همیشه خود است . خوب یا بد ، ضعیف یا قوی ، او خودش است و دیگری را بازی نمی کند . در جایی از فیلم چکامه به نجات می گوید: حتی حقیقت هم نمی تونه اونارو عوض کنه . و در این محیط دروغ و بازی آن که بازی نکند ، خود مجرم است و اگریک بار جست دیگر بار به دام خواهد افتاد . در انتها چکامه برای آخرین بازی ، برای بازی مرگ لباس نجات را می پوشد و نقش او را بازی می کند و راستی ، لباس راستی به دام می افتد .

صالح بهشتي
يکشنبه 23 فروردين 1388 - 18:17
1
موافقم مخالفم
 
«وقتی همه خوابیم » جزو بهترین فیلم‌های بهرام بیضایی است

همه فيلمهاي بيضايي عالي است.

رضا درستکار
يکشنبه 23 فروردين 1388 - 18:34
2
موافقم مخالفم
 
«وقتی همه خوابیم » جزو بهترین فیلم‌های بهرام بیضایی است
سلام به مخاطبان سایت سینمای ما و امیر قادری و دوستان عزیز. فرصتی شد تا تشکر کنم از لطف همه و همه ی لطف ها تاکنون. وقت تان را نمی گیرم و اما می دانم که دوستان بین یک گفت و گوی سر پایی که شکلی کنایه آمیز به نظرات منفی دارد و نقد لابد تفاوتی قایل می شوند ! اتفاقا بنده قبلا در روزنامه اعتماد چیزکی در حد فهم محدودم از سینما و آثار بیضایی نوشته ام و اگر فرصتی شد ممکن است دوباره مطلبی دیگر ... !(البته آن مطلب را روی این سایت هم گذاشته بودند.)شخصا از بی تفاوتی بیزارم و نظرات را هر چه باشد به جان می خرم... در هر حال باز هم از کسانی که توجهی دارند به آثار ناقابل بنده صمیمانه تشکر می کنم.

سینمای ما - دوست عزیز و منتقد گرامی، جناب درستکار، ما نیز از توجه و توضیح منطقی شما بسیار سپاسگذاریم. از این به بعد با اضافه شدن بخش مطالب مرتبط امیدواریم فرصتی فراهم شود که دوستان مجموعه مطالب هر یک از دوستان منتقد را کنار همدیگر بخوانند.

يکشنبه 23 فروردين 1388 - 22:21
-6
موافقم مخالفم
 
«وقتی همه خوابیم » جزو بهترین فیلم‌های بهرام بیضایی است

اخرین فیلم استاد دارای ارزشهای بسیاری است که انکارش دور از انصاف است

ستاره
دوشنبه 24 فروردين 1388 - 10:23
-3
موافقم مخالفم
 
«وقتی همه خوابیم » جزو بهترین فیلم‌های بهرام بیضایی است

یکبار این نظر رو نوشتم ولی چون ندیدمش دوباره می نویسم. گرچه خوب بود همون دیروز دیده می شد.

واضحه این که آقای رضا درستکار گفته نقد فیلم نیست. یک سؤال و جواب خبرنگاریه.

نقدهای خوب این فیلم رو یکی از همین آقای درستکار و یکی رو از آقای امیر رضا نوری پرتو در همین سینمای ما بخونید.

در اون ها هم درباره نکته های قوت فیلم می خونید هم نکته های ضعیف.

اینم لینک هاشون:

http://www.cinemaema.com/module-pagesetter-viewpub-tid-26-pid-130.html

http://www.cinemaema.com/module-pagesetter-viewpub-tid-26-pid-575.html

ممنون.


دوشنبه 24 فروردين 1388 - 13:25
-3
موافقم مخالفم
 
«وقتی همه خوابیم » جزو بهترین فیلم‌های بهرام بیضایی است

آقای درستکار حتما شوخی می کنید.

yasi
شنبه 5 ارديبهشت 1388 - 19:29
-7
موافقم مخالفم
 
«وقتی همه خوابیم » جزو بهترین فیلم‌های بهرام بیضایی است

kheyli sal bood filme be in ghashangi nadide booodam ali boood,albate darko shooor mardome ma be injoor filma nemirese,mardome ma khoobe beran hamoon filme ekhrajiharo bebinan .......

سبا
يکشنبه 6 ارديبهشت 1388 - 20:21
-8
موافقم مخالفم
 
«وقتی همه خوابیم » جزو بهترین فیلم‌های بهرام بیضایی است

من نمی دونم علت مخالفت بعضیا با این فیلم جیه!اما من یکی از تمام لحظه هاش لذت بردم و متاسفم برای کسایی که درک درستی از این فیلم ندارن و هی می کوبنش!

من مثل تمام کارای دیگه بیضایی از این کارهم لذت بردم و ازش ممنونم برای ساخت چنین کارایی!

کاش قدر بدونیم

الف.صبا
چهارشنبه 12 مرداد 1390 - 16:32
-1
موافقم مخالفم
 

رضا درستکار زده به هدف

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       




mobile view
...ǐ� �� ���� ����� ������� �?���?�


cinemaema web awards



Copyright 2005-2011 © www.cinemaema.com
استفاده از مطالب سایت سینمای ما فقط با ذکر منبع مجاز است
کلیه حقوق و امتیازات این سایت متعلق به گروه سینمای ما و شرکت توسعه فناوری نوآوران پارسیس است

مجموعه سایت های ما: سینمای ما، موسیقی ما، تئاترما، فوتبال ما، بازار ما، آگهی ما

 




close cinemaema.com ژ� ��� �?��� ��� ���?���