Print

تحقق یک دوره تحول جدید در روش‌های فیلمسازی

سينماي ما- محسن شمس: رسانه ها امروزه دیگر به تنهایی توسعه نمی یابند. بلکه رشد آنها یک رشد مجموعه ای است. در طی 160سال توسعه رسانه ای دیداری و شنیداری که حیات آنها از اختراع عکاسی آغاز می شود، تعداد کمی از بازارها با این بازار قابل مقایسه بوده اند. عکاسی با ارایه دوربین هایی که با حلقه فیلم کار می کردند به یک تولید مصرفی تبدیل شد و پس از آن چهار جریان تکاملی بر این رسانه ها غلبه یافت.این چهار جریان عبارت بودند از :

ضبط صدا، سینما، تلویزیون و ضبط ویدیویی

در سال های اخیر تخصصی شدن و تفکیک زیاد در این رشته ها جریان داشته است. از اوایل دهه هشتاد میلادی شاهد صف آرایی فوق العاده جنبه های جدید تکنولوژی بوده ایم که اکثرا از همین روش های موجود مشتق شده اند.این فهرست هرچند تقریبا پایان ناپذیر است، برای نمونه به بخشی از آنها اشاره می کنیم :

بهبودن بخشیدن و تنوع روش های عکاسی، ضیبط صدا، فیلمسازی، فناوری های تازه CD,HIFI,HDTV,HD,DVD,تلویزیون های کابلی و ماهواره ای دوربین های ویدیویی و روش های ارسال تصاویر از طریقIPTV و تجربیات سینمایی ابداعی مانندSHOW SCAN, IMAX,ECINEMA,DCINEMAو ....امروزه رشد و توسعه صنایع تصویری که نه سالانه بلکه روزانه است و ما پیوسته باتولید بسیاری مفاهیم و روش های جدید روبرو هستیم.جهان امروز با سرعت بسوی گسترش امکانات و مقدورات ارتباطی – تصویری پیش می رود . دنیایی که به سمت نظام های شبکه ای بیشتر حرکت می کند.

در نمایشگاه های تخصصی – حرفه ای فناوری ها و تجهیزات سینمایی و تلویزیونی سال 2008 بوضوح شاهد کل گیری Digital Cineamatography یا فیلمبرداری دیجیتالی بوده ایم.
اکنون دسترسی به تصاویر دیجیتالی قابل رقابت با کیفیت وضوح قابل رقابت با فیلم های سینمایی در بازار رسانه های شنیداری و دیداری به امری ممکن تبدیل شده است. چشمی های نوری(تصویریاب های نوری)، بالاترین کیفیت وضوح تصویر، دامنه پذیرش(Latitude)رنگ و نوربالا، قابلیت گسترده تنظیم و پردازش اطلاعات تصویر و اصلاح رنگ سرصحنه توسط فیلمبردار، دراختیار داشتن قاب های سینمائی و افزایش فریم برثانیه، قابلیت تطبیق بالنزهای اپتیکی سینمائی و امکان گسترده استفاده از لنزهای Pl.Mount Super16,16mm,، سرعت متغیر، اسکن تصاویر به روش پیوسته (Progresive)و ضبط مستقیم برروی هارددسک،برخلاف سیستم های HD که برای ضبط از نوار استفاده می شود.ذخیره سازی اطلاعات بصورتRAW در محیط ویندوز، بدون نیاز فشرده سازی، برخلاف دوربین های تصویربرداریHDکه از فشرده سازی بالایی استفاده می کنند، امکان تدوین در محیط غیرخطی با جابجایی هارد دیسک بر خلاف سیستم های HDکه در بازخوانی اطلاعات نیاز به دستگاه های نسبتا گرانی است.و ... از امکانات جذاب این دسته از دوربین های دیجیتالی هستند که تلاش می کنند، خود را با علایق و خواسته های سینماگران حرفه ای همسان و هماهنگ کنند.
اکنون این دوربین ها در سطوح متفاوت برای کاربری های حرفه ای سینمائی و تلویزیونی طراحی، تولید و به بازار معرفی و عرضه شده است . از این سری دوربین ها می توان با این عناوین یاد کرد:
1. Dalsa – Origin 4K
2. Thomson Viper
3. ArriFlex D-21
4. Phantom HD/2K
5. Red Digital Camera
6. SI-2K Silicon Imaging
7. Kino – Russien 2K Digital Camera
8. Nox 2K D Cinema

فراوانی، تسهیل در دسترسی به این نوع دوربین ها در بازار و سادگی و راحتی کار با آنها و قیمت ارزانتر نسبت به تجهیزات 35 مم فیلمبرداری، تأثیر بسزایی بر روش های فیلمسازی و تولید برنامه در قالب های سینمائی و تلویزیونی خواهد گذاشت.
این سری از دوربین ها نسل جدیدی از دوربین ها محسوب می شوند هرچند ماهیتا از نظر دسته بندی سیستمی با گروه دوربین های ویدیویی نزدیکتر هستند و از این نظر باید آنها را در رده دوربین های تصویر برداری ویدیویی قرار داد. اما به دلیل تفاوت در روش شکل گیری تصویر و همچنین ساختار حساسگر تصویری (Sensor)که برخلاف دوربین های ویدیویی که 3CCDهستند. حساسگر این دوربین ها CMOSاست که از این نظربا فناوری عکسبرداری دیجیتالی همسان تر هستند و ویژه گی آنها مجسوب می شود و همچنین قابلیت ها و سطح انطباق گسترده با نیازهای حرفه ای سینما این سری از دوربین ها را Digital Cinematogeraphy اطلاق می کنند.

افزایش کمی تعداد دوربین ها، کوتاه شدن و از بین رفتن صف انتظار برای دریافت دوربین فیلمبرداری، قیمت نسبتاً کمتر این دوربین ها در مقایسه با دوربین های 35 میلیمتری، امکان تهیه آنها از سوی دفاتر و بنگاه های تولید فیلم و کاهش وابستگی فرآیند تولید فیلم به لابراتوار، امکان ضبط و ذخیره سازی مستقیم اطلاعات در محیط رایانه، نیاز نداشتن به ابزارهای وابسته و در انتقال و تبدیل اطلاعات، امکان پردازش و پیگیری عملیات پس از تولید در محیط رایانه، فراگیرشدن و ارزان شدن فرآیند ذخیره سازی اطلاعات، و ... از جمله نکات و ویژگی هایی هستند که می توان از آنها بعنوان تحقق یک دوره تحول جدید در روش های فیلمسازی اشاره کرد. هرچند تجهیزات تکمیلی مانند امکانات و شرایط تبدیل به نگاتیو و نمایش در اخذ نتیجه نهایی بسیار تعیین کننده هستند ولی در بررسی کلی این فرآیندها، می توان یک دوره انتقال و تغییر تکنولوژی های تولید فیلم را در مرحله تولید و پس از تولید را در کشور مشاهده کرد.

دوره تغییرات مربوط به مرحله پس از تولید : شامل ( خدمات فنی تدوین، صداگذاری، تبدیل فیلم به دیجیتال و تهیه اینترمدیات دیجیتالی) و مرحله نمایش دیجیتالی فیلم در سا لن های نمایش با عنوان E CINEMA و D CINEMA پیش تر طی یک دهه گذشته تا سال های اخیر محقق گردیده و هم اکنون شاهد وحدت رویه های فنی و تثبیت رفتار در این حوزه ها هستیم.

شکل گیری روش های کاملاً دیجیتالی و مدرن در فرآیند فیلمسازی و تولید برنامه های تلویزیونی به امری معمول و جاری تبدیل شده است. و هر سال بیشتر از سال قبل شاهد طرح این مسایل هستیم. حلقه مفقوده این فرآیند مربوط به مرحله شکل گیری تصویر و ضبط و نگهداری آن در دوربین های فیلمبرداری(و یا عکس برداری) بود که این مرحله نیز طی سال های اخیر با عنایت به توضیحات پیش گفته اکنون به تکامل نسبی رسیده است. این روند همچنان رو به توسعه خواهد بود.

در یک نگاه کلی می توان گفت با رویکردهای توام با تحولات فزاینده در بازاز صنعت شنیداری و دیداری و ابزارها و تکنولوژی های قابل دسترس در بازار،شتاب تغییر در روش ها و ابزارهای فیلمسازی نسبت به گذشته امری اجتناب ناپذیر است.

طبیعتاً در چنین شرایطی طراحی و تولید دوربین های مکانیکی - الکترونیکی 35 میلیمتری (و سایر نجهیزات تکمیلی کاهش) یافته و جای خود را به دوربین های و تجهیزات الکترونیکی - دیجیتالی داده است.

از این نظر عدم توجه به این تحولات رفته رفته، نه تنها امکانات و روش های تولید فیلم درداخل کشور بدون کارکرد می شوند، بلکه در عرصه رقابت بین المللی همواره به صورت تماشاگرانی منفعل باقی خواهیم ماند.

اتخاذ یک راه کار و تدبیر کارآمد به منظور تطبیق شرایط و امکانات داخلی تولید فیلم با این موج از تکنولوژی های مدرن امری است که باید در دستور کار سیاست گذاران و برنامه ریزان سینمای کشور قرار گیرد.

اولین گام برای خروج از این چرخه، آگاهی و بررسی و پی گیری تحولات علمی ، فنی و تخصصی در این زمینه هاست. تنها در سایه پی گیری این تحولات، می توان به ترسیم خط مشی کلی و کلان با هدف توسعه کشور با توجه به ارزش های دینی و ملی پرداخت.


Print
منبع خبر : سايت بنياد فارابي
سه شنبه,1 بهمن 1387 - 18:31:1